Edit this page
Modify this page
Edit this string
         
Sunteţi aici: Home >Sănătate >Terapii >
Uleiurile volatile naturale, un minunat mijloc de susţinere, îmbunătățire şi ajutorare a sănătăţii (6)


de Liliana Popa
 
Citiți partea a cincea a acestui articol

Cei care nu au încercat niciodată magia câmpului de iasomie ştiu oare ce este cu adevărat un parfum? (adaptare după Jean Paul Guerlain)
 
Parfumurile sunt ca nişte magicieni, fiind capabile să ne transporte într-o clipită, peste ani şi ani spre momente frumoase trăite. Aşa cum spunea Heinrich Heine în The Hartz Journey, parfumurile sunt sentimentele florilor. În antichitate parfumurile plantelor erau foarte preţuite atât pentru aroma lor, cu care femeile se impregnau prin băi rituale, dar şi pentru virtuţile terapeutice. Uleiul volatil al unei plante este cel care ne permite să ne desfătăm cu mirosul ei plăcut atunci când îl inspirăm. Datorită aromoterapiei, în ultimele decenii uleiurile naturale volatile ale plantelor au devenit foarte populare. Virtuţile terapeutice ale acestor componente ale plantelor – uleiurile esenţiale, care au fost utilizate cu succes în vechime şi chiar descrise în tratate medicale străvechi, încep din nou să fie redescoperite şi folosite prin intermediul aromoterapiei.

Uleiul volatil de patchouli
 
Unii spun că patchouli este planta cu aroma cea mai distinctă din regatul botanic. Ea este o componentă tropicală a familiei Lamiaceae, din care fac parte şi menta, rozmarinul, lavanda.  În uleiul său volatil patchouli a adunat misterioasele arome ale umbrei şi aburilor junglei tropicale, amestecându-le cu amprentele de soare şi verdeaţă. Această plantă a fost pentru prima dată descrisă de botaniştii din Filipine, în anul 1845. Astăzi ea este în mod extensiv cultivată în diferite insule indoneziene precum şi în India, Filipine, Malaezia, China şi America de Sud.
Uleiul de patchouli este gros, vâscos, aderent şi se volatilizează foarte greu. El este un adevărat  fixator sau stabilizator al aromei în producerea parfumurilor şi cosmeticelor. Uleiul de pathcouli se amestecă bine cu multe alte uleiuri esenţiale, cum ar fi cele de vetiver, santal, bergamot, cedru, mir, iasomie, trandafir şi lămâie.
 
Beneficiile terapeutice ale uleiului esenţial de patchouli pot fi atribuite proprietăţilor sale antiinflamatoare, antiseptice, fungicide, insecticide, astringente, cicatrizante, citofilactice, deodorante, diuretice, febrifuge, afrodisiace, antidepresive, sedative şi tonice.
-Acţiune antiinflamatoare: scade inflamaţiile, mai ales cele care acompaniază stările febrile, precum şi inflamaţii ale pielii. Este utilizată pentru diferite probleme de piele cum ar fi diverse inflamaţii, acnee, dermatite,  eczeme, psoriazis, crăpături sau iritaţii ale pielii, piele grasă, piele deshidratată, arsuri, ulceraţii, infecţii fungice
-Acţiune antiseptică – protejează rănile şi ulceraţiile de infecţie
-Acţiune fungicidă – inhibă creşterea fungilor şi infecţiile date de aceşti paraziţi, de aceea ajută la probleme de genul „piciorul atletului”. Ca antifungic, uleiul de patchouli este utilizat pentru îndepărtarea mătreţii
- Acţiune insecticidă – în ciuda mirosului dulce, este foarte eficient în a ţine insectele la distanţă. De asemenea, este folosit şi ca antidot în cazurile de muşcături de insecte (temporar).
-Acţiune antiveninoasă – uleiul de patchouli a fost utilizat pentru a trata muşcăturile de şerpi veninoşi în Malaezia şi Japonia.
-Acţiune deodorantă – aroma puternică dulce, picantă şi pătrunzătoare  ajută la îndepărtarea mirosului corpului
-Acţiune astringentă – determină o stare de fermitate la nivelul muşchilor, nervilor, pielii, gingiilor. Astfel poate împiedica uscarea pielii, căderea părului, înmuierea muşchilor. Ajuta la oprirea hemoragiiilor. Calitatea astringentă a acestui ulei ajută de asemenea şi  la tratarea diareei.
-Acţiune cicatrizantă: ajută la vindecarea tăieturilor şi rănilor.
-Acţiune citofilactică: promovează creşterea celulară, deci a ţesuturilor şi organelor, stimulând crearea de celule. Ajută astfel la regenerarea celulelor pielii, menţinând pielea sănătoasă şi strălucitoare. Ajută la producerea de celule roşii sanguine. Este utilizat ca un reîntineritor celular, fiind de un real ajutor în vindecarea rănilor şi a cicatricilor precum şi în îndepărtarea urmelor datorate arsurilor, acneei, varicelei, pojarului, etc.
-Acţiune febrifugă – scade febra luptând cu infecţiile care au cauzat-o
-Acţiune diuretică – creşte frecvenţa urinărilor şi cantitatea de urină eliminată. Aceasta ajută la reducerea greutăţii, scăderea tensiunii arteriale, creşterea apetitului, scăderea coelsterolului, îndepărtarea toxinelor.
-Acţiune asupra fiziologiei sexuale: este util pentru tratarea impotenţei, util în cazul pierderii libidoului, a problemelor de erecţie, a frigidităţii. Este un excelent afrodisiac tonic.
-Acţiune tonică asupra întregului organism: ajută metabolismul, susţinând descompunerea hranei şi absorbţia nutrienţilor; tonifiază ficatul, stomacul şi intestinele; susţine creşterea şi dezvoltarea unui organism puternic şi sănătos; ajută la menţinerea unei excreţii sănătoase. Reglează secreţiile endocrine hormonale şi enzimatice, tonifică sistemul nervos. Stimulează sistemul imun, conferind protecţie faţă de infecţii. A fost utilizat în tratarea senzaţiei de greaţă, durerilor de cap, răcelilor, durerilor abdominale şi diareei.
-Acţiune calmantă – calmează convulsiile, tusea, atacurile epileptice datorate hipersensibilităţii sau hiper-reactivităţii nervilor. Poate stopa erupţia alergiilor diminuând, prin sedare, hipersensibilitatea organismului la anumite substanţe
-Acţiune antidepresivă: ajută fiinţa umană să iasă din depresie şi să se umple de speranţă. Îmbunătăţeşte starea de spirit, îndepărtând dezamăgirile şi relaxând tensiunile psihice. Pentru sistemul nervos, uleiul esenţial de patchouli ajută la reducerea insomniei şi anxietăţii. Este cunoascut că îndepărtează grijile zilnice, şi aduce un sentiment de hrănire. 
Se spune că ajută la centrarea minţii înainte de meditaţie, conferind un sentiment de claritate blândă şi o curgere armonioasă a energiei emoţionale. De asemenea, ajută la stabilirea unei legături puternice cu pământul, şi astfel este un ajutor pentru conectarea la frumuseţea naturală a planetei.
 
În medicina tradiţională chineză frunzele uscate şi tulpinile de patchouli sunt utilizate pentru normalizarea fluxului şi echilibrarea energiei vieţii, cunoscute sub numele de chi (qi).
Căldura şi profunzimea  aromei sale aduce confort şi relaxare. Atributele relaxante împreună cu natura sa exotică bogată, a dus la introducerea acestui ulei voaltil în amestecurile senzuale şi amoroase,  în special în uleiurile de masaj. Pentru aceste aplicaţii, patchouli se combină bine cu uleiurile de ylang-ylang,  iasomie, santal, vetiver.
 

Citiți și:



yogaesoteric
28 februarie 2013

 

 

 


Recomandări articole
Actualitate
Astrologie
Civilizaţiile extraterestre
Demascarea Masoneriei
Paranormal
Revelaţii
Sănătate
Şivaism
Spiritualitate universală
Tantra
Tradiţia yoghină
Yoga