Edit this page
Modify this page
Edit this string
         
Sunteţi aici: Home >Sănătate >Terapii >
Uleiurile volatile naturale, un minunat mijloc de susţinere, îmbunătățire şi ajutorare a sănătăţii (7)

de Liliana Popa

Citiţi partea a şasea a acestui articol

Cei care nu au încercat niciodată magia câmpului de iasomie ştiu oare ce este cu adevărat un parfum?
(adaptare după Jean Paul Guerlain)
 
Parfumurile sunt ca nişte magicieni, fiind capabile să ne transporte într-o clipită, peste ani şi ani spre momente frumoase trăite. Aşa cum spunea Heinrich Heine în The Hartz Journey, parfumurile sunt sentimentele florilor. În antichitate parfumurile plantelor erau foarte preţuite atât pentru aroma lor, cu care femeile se impregnau prin băi rituale, dar şi pentru virtuţile terapeutice. Uleiul volatil al unei plante este cel care ne permite să ne desfătăm cu mirosul ei plăcut atunci când îl inspirăm. Datorită aromoterapiei, în ultimele decenii uleiurile naturale volatile ale plantelor au devenit foarte populare. Virtuţile terapeutice ale acestor componente ale plantelor – uleiurile esenţiale, care au fost utilizate cu succes în vechime şi chiar descrise în tratate medicale străvechi, încep din nou să fie redescoperite şi folosite prin intermediul aromoterapiei.
 

Uleiul volatil de ylang-ylang

Uleiul esenţial obţinut din distilarea florilor proaspete ale arborelui de ylang-ylang (Cananga odorata) a devenit în ultima vreme extrem de cunoscut oamenilor, datorită proprietăţilor odorizante pentru care uleiul este folosit ca atare sau în multe produse pentru parfumarea încăperilor.  Aroma exotică a acestui ulei oglindeşte misterul pădurilor tropicale ale anumitor insule din oceanul Indian şi zona de sud a Oceanului Pacific, unde cresc arborii de ylang-ylang, cum ar fi Reunion, Madagascar, Comoros, Indonezia, Filipine, Java, Sumatra, Polinezia.

Beneficiile terapeutice ale uleiului esenţial de ylang-ylang se datorează proprietăţilor sale care fac ca uleiul să acţioneze ca antidepresiv, relaxant, sedativ, nervin, antiseptic, antiseboreic, hipotensiv şi afrodisiac.

Acţiunea antidepresivă: este una din proprietăţile terapeutice cunoscute din cele mai vechi timpuri ale acestui ulei. Uleiul de ylang-ylang îndepărtează depresia, tristeţea, anxietatea şi relaxează corpul şi psihicul. Readuce speranţa şi bucuria. Poate fi de un real folos celor care trec printr-o cădere nervoasă sau au o depresie acută după un şoc, accident, etc.

Acţiune asupra pielii: uleiul volatil de ylang-ylang reduce inflamaţiile, elimină infecţiile. Este util în caz de coşuri. Are efect echilibrant şi stimulent asupra pielii, ajutând la menţinderea prospeţimii şi strălucirii ei.

Acţiune asupra părului: tonic capilar, ajutând la creşterea părului şi stopând căderea sa.

Acţiune antiseboreică: uleiul de ylang-ylang ajută la controlul secreţiei de sebum, normalizându-i secreţia. Previne uscăciunea pielii şi excesul de sebum.

Acţiunea antiseptică: uleiul de ylang-ylang inhibă creşterea germenilor patogeni şi dezinfectează rănile datorate tăieturilor, abraziunii, arsurilor şi le protejează de infectare cu bacterii, fungi, virusuri.

Acţiune afrodisiacă: acest ulei volatil este util în caz de scădere a libidoului şi în caz de frigiditate.

Acţiune hipotensivă: se datorează efectului relaxant asupra psihicului şi a musculaturii netede vasculare.

Acţiune nervină: uleiul esenţial de ylang-ylang întăreşte sistemul nervos, ajută la refacerea sa în caz de afectare. Reduce stresul la nivelul nervilor şi îi protejează.

Acţiune sedativă: calmează nervii şi afectările acestora datorate stresului, furiei, anxientăţii, inducând un sentiment de relaxare. De asemenea este util în caz de tensiune nervoasă, frică, panică sau chiar şoc. Ajută la reducerea stresului mental, şi eliberează de tensiuni şi depresii. Îndepărtează efectele şocului şi frica. Este util în caz de palpitaţii şi respiraţie accelerată. Uleiul de ylang-ylang are un efect profund calmant asupra minţii şi corpului.

Deşi acest ulei esenţial este cunoscut ca non-iritant, non-toxic, non-sensibilizant totuşi au fost raportate câteva cazuri de iritaţii după utilizarea lui. De aceea este recomandat ca să fie testat pe o mică porţiune de piele înainte de folosire. De asemenea, utilizarea excesivă a acestui ulei volatil s-a observat că generează dureri de cap, greaţă şi vomă.

Aroma uleiului de ylang-ylang se asociază uşor cu alte parfumuri cum ar fi cel de grapefruit, bergamot, santal şi levănţică.

Florile arborelui de de ylang-ylang sunt frumoase şi de culori diverse. Micuţa floare de ylang-ylang este cunoscută ca „floarea florilor”, aceasta fiind, de fapt, semnificaţia numelui. Uleiul volatil este extras din florile mov, roz sau galbene ale arborelui, prin distilare la aburi. Uleiul esenţial are un miros floral foarte exotic care place majorității oamenilor, de aceea este foarte folosit în industria parfumurilor şi a cosmeticelor. Din obiceiurile tradiţionale ale zonelor unde cresc arborii de ylang-ylang, amintim că în Indonezia pe cearşaful patului, în noaptea nunţii, se pun petale de flori de ylang-ylang.
Citiți partea a opta a acestui articol

Citiţi şi:
Calmaţi-vă fără tranchilizante
Cromoterapia


yogaesoteric
29 martie 2013

 



Recomandări articole
Actualitate
Astrologie
Civilizaţiile extraterestre
Demascarea Masoneriei
Paranormal
Revelaţii
Sănătate
Şivaism
Spiritualitate universală
Tantra
Tradiţia yoghină
Yoga