Edit this page
Modify this page
Edit this string
         
Sunteţi aici: Home >Sănătate >Terapii >
Uleiurile volatile naturale, un minunat mijloc de susţinere, îmbunătățire şi ajutorare a sănătăţii (8)


de Liliana Popa

Citiţi partea a şaptea a acestui articol.

„Cei care nu au încercat niciodată magia câmpului de iasomie ştiu oare ce este cu adevărat un parfum?”
(adaptare după Jean Paul Guerlain)

Parfumurile sunt ca nişte magicieni, fiind capabile să ne transporte într-o clipită, peste ani şi ani, spre momente frumoase trăite cândva. Aşa cum spunea Heinrich Heine în The Hartz Journey, parfumurile sunt sentimentele florilor. În antichitate, parfumurile plantelor erau foarte preţuite atât pentru aroma lor, cu care femeile se impregnau prin băi rituale, dar şi pentru virtuţile terapeutice. Uleiul volatil al unei plante este cel care ne permite să ne desfătăm cu mirosul ei plăcut atunci când îl inspirăm. Datorită aromoterapiei, în ultimele decenii uleiurile naturale volatile ale plantelor au devenit foarte populare. Virtuţile terapeutice ale acestor componente ale plantelor – uleiurile esenţiale, care au fost utilizate cu succes în vechime şi chiar descrise în tratate medicale străvechi, încep din nou să fie redescoperite şi folosite prin intermediul aromoterapiei.

Uleiul volatil de portocal

Portocalele pe care le găsim la aproape orice magazin alimentar sunt rezultatul unei îndelungi istorii de cultivare şi încrucişare între diferitele soiuri din vechime. Citrus sinensis, arborele de portocal, a fost cultivat în regiunile tropicale din întreaga lume. Varietăţile cultivate au putut fi clasificate în trei grupe, în funcţie de caracteristicile fructelor şi ale „strămoşilor”: portocale mediteraneene, spaniole, roşii. Marea majoritate a portocalelor cultivate pe scară largă sunt din varietăţile mediteraneană sau spaniolă. Portocalele roşii au o pulpă de culoare roşu închis şi o aromă de neuitat. În ultimii ani au apărut aşa-numitele portocale ombilicate, fără semințe și uşor de curăţat, însă dincolo de aceste avantaje minore, acest soi este o „realizare” a ingineriei genetice, fiind de fapt organisme modificate genetic.

V-aţi jucat vreodată cu cojile de portocale, stropindu-vă colegii la şcoală sau prietenii la joacă, prin presarea între degete a cojilor? Ei bine, acele picături care sar din coajă sunt ulei de portocal. Iar cea mai bună metodă de obţinere a sa este chiar presarea la rece. Majoritatea uleiurilor volatile sunt obţinute prin distilare în abur, dar uleiurile de citrice sunt afectate de acest proces. De aceea, metoda de bază pentru extragerea uleiului esenţial de citrice este presarea la rece. Ea a fost utilizată încă din vechime fiind perfecționată la finele secolului al XVIII-lea în Sicilia şi Calabria. Cojile proaspete erau stoarse manual iar uleiul obţinut era adunat cu un burete de mare, de aceea procedura se numea „metoda buretelui”. Deşi uleiul obținut prin această metodă este de calitate superioară, procesul este foarte laborios şi uleiul rezultat este foarte scump, ceea ce nu este rentabil pentru producători. Tehnologia actuală permite ca obţinerea uleiului esenţial de portocal prin presare la rece să se facă uşor. Produsul obţinut astfel miroase ca fructul proaspăt, uşor şi dulce. Uleiul de portocal obţinut prin distilare este ascuţit, dulce-amărui sau prăfos. La obţinerea uleiului de portocal cele mai folosite sunt portocalale mediteraneene şi spaniole, cultivate pentru industria sucurilor. Extragerea uleiului de portocal şi a sucului trebuie realizate separat, altfel calitatea celor două produse va fi diminuată. Calitatea uleiului esenţial de portocale este cheia eficienţei sale.

Datorită componentelor sale, limonen (90%), alfa pinen, citronelol, geraniol, sabinen, mircen, linalol şi nerol, uleiul de portocal prezintă proprietăţi antiinflamatorii, antiseptice, bactericide, fungicide, anticoagulante, stomahice, antispasmodice, digestive, carminative, colagoge, diuretice, expectorante, stimulente, tonice, antioxidante, afrodisiace, sedative. De aceea poate fi utilizat în caz de răceli, gripe, digestie înceată, indigestie, flatulenţă, constipaţie, circulaţie încetinită a sângelui, dureri musculare, răni, acnee, stres, tensiune psihică, depresie, anxietate, insomnie. În plus, uleiul de portocal îmbunătăţeşte starea psihică şi aduce pace minţii.

Să vedem mai pe larg acţiunile terapeutice ale uleiului de portocal.

Acţiune antiinflamatoare –  s-a observat că uleiul de portocal determină o ameliorare rapidă şi eficientă în inflamaţiile interne sau externe produse de aproape orice substanţă sau agent patogen – cum ar fi substanţele toxice, ingestia de alimente picante, diferite infecţii, inflamaţii ce apar ca reacții adverse ale unor medicamente etc. Este necesar să menţionăm faptul că uleiul de portocal nu se aplică direct pe piele ca atare, ci trebuie diluat fie într-un ulei extravirgin cu calităţi antiinflamatoare, cum ar fi uleiul de cocos, fie în unt clarifiat.

Acţiune antiseptică, antimicrobiană – uleiul de portocal este un foarte bun dezinfectant pentru răni, ajutând la evitarea infecţiilor bacteriene şi a tetanosului. Subliniem faptul că este printre foarte puţinele uleiuri volatile indicate în combaterea eficientă a infecţiei cu Clostridium tetani în cazul rănirilor. De asemenea, uleiul esențial de portocal ajută la vindecarea ulceraţiilor bucale dacă este utilizat în apa de gură, fiind totodată indicat în îngrijirea gingiilor şi igiena cavităţii bucale.

Acţiune asupra pielii – amplifică producerea de colagen şi creşte fluxul sanguin la nivelul pielii. Este de ajutor în ameliorarea uscăciunii pielii, a iritațiilor, a acneei şi a dermatitelor. De asemenea, este foarte bun pentru reducerea şi îndepărtarea calusurilor de pe tălpi.

Acţiune digestivă – uleiul esenţial de portocal stimulează digestia, elimină constipaţia, tratează dispepsia şi creşte absorbţia vitaminei C.

Acţiune carminativă – uleiul de portocal ajută la îndepărtarea gazelor intestinale și totodată impiedică formarea lor, fiind foarte eficient pentru cei care se confruntă cu probleme cronice de acest fel.

Acţiune diuretică și detoxifiantă – uleiul de portocal stimulează diureza, activitatea rinichilor, permițând în acest fel eliminarea mai rapidă din organism a unor substanţele cum ar fi acidul uric, bila, excesul de sare, diferite substanţe poluante şi fluidele reținute în exces. Prin proprietăţile sale detoxifiante şi purificatoare ajută la eliminarea celulitei.

Acţiune antidepresivă şi sedativă – binecunoscut pentru proprietăţile de îmbunătăţire a stării psihice, uleiul volatil de portocal are efectul unui balsam pentru minte şi ajută la îndepărtarea stresului. Este relaxant, conferă o stare de prospețime, îndepărtează tensiunile psihice, furia, depresia. Uleiul de portocal este, de asemenea, utilizat pentru tratarea anxietăţii.

Acţiune tonică – eliminând stresul şi tensiunile psihice, uleiul de portocal permite organismului să îşi refacă vigoarea şi puterea şi să îşi îmbunătăţească imunitatea, ce este foarte serios afectată în condiții de stres.

Acţiune antispasmodică – uleiul de portocal relaxează spasmele musculare, ameliorând astfel convulsiile, crampele musculare, tusea continuă și diareea extremă.

Acţiune afrodisiacă – uleiul de portocal are însemnate proprietăţi afrodisiace. Utilizarea lui sistematică poate vindeca probleme cum ar fi frigiditatea, anumite disfuncții erectile, impotenţa, pierderea interesului pentru interacţiunea amoroasă etc.

Acţiune antitumorală – unul dintre componentele uleiului de portocal, D-limonenul, este un nutrient excepţional care a fost studiat extensiv pentru proprietatea sa de a preveni mutaţiile genetice şi, implicit, de a combate creşterea tumorală.

Alte beneficii – acest ulei volatil ajută la eliminarea dereglărilor menstruale, stimulează lactaţia, secreţia sucurilor digestive, a bilei şi a enzimelor. Stimulează, de asemena, secreţia glandelor exo- şi endocrine și ajută la regenerarea celulelor organsmului. Contribuie totodată la eliminarea grăsimilor şi are efecte benfice asupra inimii.

Uleiul de portocal poate fi folosit în combinație cu alte uleiuri volatile, pentru a potența efectele sale benefice.

Amestecul cu uleiul de lămâie sau bergamotă creşte calităţile de reîmprospătare şi de a conferi inspiraţie ale uleiului de portocal.
 
Amestecul cu uleiul de neroli, de lavandă sau de iasomie creşte efectele relaxante şi odihnitoare.

Combinarea uleiului de portocal cu uleiuri picante cum ar fi cel de scorţişoară sau cuişoare va crea o esenţă caldă, ideală pentru aromoterapie în serile de iarnă.

În sfera domestică, acest ulei este folosit pentru a adăuga aroma de portocală la băuturi naturale, deserturi, prăjituri.

Datorită aromei sale deosebite, uleiul de portocal mai este folosit la fabricarea săpunurilor și în cosmetică, intrând în compoziția loţiunilor de corp, a cremelor anti-îmbătrânire.
Citiţi continuarea articolului aici 


Citiţi şi:
Ştiinţa magică a aromoterapiei de-a lungul veacurilor (1)
Terapiile naturale, medicina viitorului 
Dezvăluiri ale doctorului Mencinicopschi despre micro-organismele modificate genetic (OMG)


yogaesoteric
10 iulie 2014

 

 



Recomandări articole
Actualitate
Astrologie
Civilizaţiile extraterestre
Demascarea Masoneriei
Paranormal
Revelaţii
Sănătate
Şivaism
Spiritualitate universală
Tantra
Tradiţia yoghină
Yoga