Edit this page
Modify this page
Edit this string
         
Sunteţi aici: Home >Sănătate >Terapii >
Uleiurile volatile naturale, un minunat mijloc de susţinere, îmbunătățire şi ajutorare a sănătăţii (10)


de Liliana Popa


Citiţi partea a noua a acestui articol


Cei care nu au încercat niciodată magia câmpului de iasomie ştiu oare ce este cu adevărat un parfum? (adaptare după Jean Paul Guerlain)

Parfumurile sunt ca nişte magicieni, fiind capabile să ne transporte într-o clipită peste ani şi ani, spre momente frumoase trăite cândva. Aşa cum spunea Heinrich Heine în The Harz Journey, parfumurile sunt sentimentele florilor. În Antichitate, parfumurile plantelor erau foarte preţuite atât pentru aroma lor, cu care femeile se impregnau prin băi rituale, dar şi pentru virtuţile terapeutice. Uleiul volatil al unei plante este cel care ne permite să ne desfătăm cu mirosul ei plăcut atunci când îl inspirăm. Datorită aromoterapiei, în ultimele decenii uleiurile naturale volatile ale plantelor au devenit foarte populare. Virtuţile terapeutice ale acestor componente ale plantelor – uleiurile esenţiale, care au fost utilizate cu succes în vechime şi chiar descrise în tratate medicale străvechi, încep din nou să fie redescoperite şi folosite prin intermediul aromoterapiei.


Uleiul volatil de bergamotă

Numele bergamotierului, citrus bergamia și al fructelor sale, bergamotele, derivă de la oraşul ilalian Bergamo, din regiunea Lombardia, unde se pare că au fost pentru prima dată comercializate împreună cu uleiul esenţial derivat. Referitor la originea acestui arbore, se spune că el a fost adus din insulele Canare chiar de către Cristofor Columb. Alte surse afirmă că bergamotul ar fi originar din sud-estul Asiei, numele lui în turcă semnificând „regele perelor” datorită formei fructelor. Acest arbore este întâlnit şi în Maroc, Tunisia, Coasta de Fildeş şi Algeria.

Arborele poate creşte până la 4m înălţime, are flori mici, albe, în formă de stea şi frunze netede. Fructele par a fi o încrucişare între portocală şi grapefruit, dar cu o formă de pară. Culoarea lor se modifică pe parcursul coacerii, de la verde la galben. Uleiul volatil de bergamotă, care se obţine din cojile fructelor, este unul dintre cele mai utilizate uleiuri volatile din industria parfumurilor şi a produselor de igienizare. El este folosit şi pentru a da faimoasa aromă ceaiului Earl Grey.


În compoziţia uleiului esenţial de bergamotă se află alfa-pinen, beta-pinen, mircen, limonen, alfa-bergapten, beta-bisabolen, linalol, linalil-acetat, nerol, acetat de neril, geraniol, acetat de geraniol şi alfa-terpineol. 

Principalul efect al uleiului de bergamotă este acela de echilibrare a sistemului nervos. Aduce calm, relaxare şi liniştirea acestuia în caz de suprasolicitare nervoasă de orice fel. Se ştie deja de sute de ani că acest ulei volatil reduce tensiunea nervoasă, anxietatea şi stresul, precum şi faptul că elimină problemele conexe stresului, cum sunt insomnia, creşterea tensiunii arteriale etc. Este foarte util, de asemenea, în cazul dependenţei de alcool, tutun şi droguri, mai ales când apare depresia, fiindcă o îndepărtează cu succes. Îndepărtează, de asemenea, şi letargia datorată depresiei. Îmbunătăţeşte starea psihică, aduce pace minţii şi ajută la eliminarea tendinţei obsesive de a deţine mereu controlul, permiţându-ne să fim deschişi şi senini faţă de viaţă. În vederea eliminării lor, susţine exprimarea sentimentelor care conduc la depresie, insomnie, anxietate. Ajută la redirecţionarea energiei nervoase, de la ceva neproductiv sau dependent, la spontaneitate şi optimism. Ne ajută să ne relaxăm şi să lăsăm lucrurile „să curgă”. Este util în vindecarea vechilor supărări şi a resentimentelor. Este de ajutor în meditaţie, prin calmul şi seninătatea pe care le aduce.

Proprietăţile sale antibacteriene, antiseptice şi antiinflamatoare l-au făcut foarte popular de sute de ani ca remediu pentru problemele de piele. De aceea a fost şi este utilizat în caz de acnee, piele seboreică, psoriazis, eczeme, vitiligo, micozis fungoid, leziuni herpetice, varicelă, zona zoster, răni, transpiraţie excesivă, miros neplăcut al trupului. De asemenea, uleiul de bergamotă ajută la vindecarea cicatricelor şi a altor semne de pe piele şi face ca distribuirea pigmenţilor şi a melaninei să se realizeze uniform. De aceea este foarte utilizat în cosmetică şi în produsele pentru piele. Acest ulei, precum şi zonele de piele pe care a fost aplicat, trebuie ferite de soare, fiindcă bergaptenul din compoziţia sa devine toxic sub acţiunea soarelui. Multe companii producătoare de uleiuri esenţiale îndepărtează furanocumarinele, componentele care fac acest ulei fotosensibilizant şi creează reacţii cutanate. Dar, în funcţie de procedeul întrebuinţat pentru aceasta, calitatea uleiului esenţial poate fi afectată, mai ales dacă se folosesc substanţe chimice.

Anumite studii au arătat că acest ulei volatil inhibă dezvoltarea microbilor, a virusurilor şi a fungilor. Este bun de adăugat în apa de gură pentru a elimina germenii şi a proteja dinţii de carii. Utilizat în baia generală va ajuta la protejarea părului şi a pielii de infecţii. De asemenea, acest ulei volatil îndepărtează mâncărimile.

Proprietăţile antiinfecţioase, antifebrile şi decongestive ale uleiului de bergamotă sunt eficiente în caz de răceli şi gripe, precum şi în infecţiile tractului urinar şi ale tractului digestiv. De asemenea, acest ulei are o acţiune antiparazitară eficientă, fiind o bună alegere pentru copiii care au viermi intestinali, însă trebuie să ținem seamă de faptul că el nu se foloseşte la copii cu vârste mai mici de 5 ani.

Uleiul esenţial de bergamotă îmbunătăţeşte funcţiile ficatului, splinei şi stomacului, activând şi crescând secreţiile gastro-intestinale şi biliară, ajutând astfel digestia şi absorbţia normală a nutrienţilor, asimilarea şi descompunerea zaharurilor, conducând la scăderea glicemiei. De aceea, este util în caz de anorexie şi indigestie. În plus, stimulează secreţia hormonală şi ajută la menţinerea ratelor adecvate pentru metabolism. De asemenea, acest ulei volatil este carminativ (elimină gazele intestinale), digestiv şi totodată calmant intestinal. În medicina tradiţională orientală, acest ulei volatil este folosit pentru susţinerea fluxului energiei vitale.

Uleiul de bergamotă este foarte bun în combinaţie cu coriandru, fenicul sau muşeţel, pentru a ajuta la vindecarea problemelor nervoase ale digestiei, cum sunt pierderea apetitului sau supra-alimentaţia „de stres” , ca răspuns emoţional la diferite evenimente sau la factori neplăcuţi.

Se ştie că uleiul de bergamotă este un bun analgezic. S-a observat că aceasta se datorează stimulării secreţiei anumitor hormoni care diminuează sensibilitatea la durere. De aceea poate fi utilizat în caz de cefalee şi, în general, pentru orice fel de durere. Fiind totodată şi un bun relaxant pentru nervi şi muşchi, este indicat în caz de crampe, convulsii, cârcei, colici etc.

Uleiul esențial de bergamotă este tonic respirator, circulator, digestiv, excretor, nervin, cutanat şi muscular.

Alte beneficii

Uleiul esential de bergamotă este un bun deodorant, datorită aromei proaspete şi a proprietăţilor dezinfectante.

În industria alimentară este folosit ca agent de aromatizare, mai ales pentru gelatină şi budinci.

Uleiul volatil de bergamotă este frecvent folosit şi la producerea parfumurilor – aproape jumătate din parfumurile de damă şi o treime din cele bărbăteşti au în compoziţie acest ulei esenţial, le fel şi multe creme, loţiuni, săpunuri şi uleiuri de plajă.

Uleiul volatil de bergamotă se amestecă bine cu alte uleiuri esenţiale, cum ar fi cel de piper negru, salvie, chiparos, tămâie, geraniu, iasomie, mandarin, nucşoară, portocală, rozmarin, santal, vetiver sau ylang-ylang.


Citiţi şi:
Pulberile din plante
Alimente şi plante medicinale care favorizează savurarea stării de fericire (1)
Tehnica Bowen – un «dar» de la Dumnezeu

 

yogaesoteric
28 octombrie 2013
 
 
 


Recomandări articole
Actualitate
Astrologie
Civilizaţiile extraterestre
Demascarea Masoneriei
Paranormal
Revelaţii
Sănătate
Şivaism
Spiritualitate universală
Tantra
Tradiţia yoghină
Yoga