Edit this page
Modify this page
Edit this string
         
Carmin, E 120, coşenilă, acid carminic sau despre insecte în alimentaţie

 

Carminul este un colorant produs din pulberea obţinută prin zdrobirea femelei unei insecte numite coşenilă (Coccus cacti), originară din Mexic, sau din ouăle acesteia (gogoşi de coşenilă); a fost folosit de secole ca un colorant natural în ţesătorii; în prezent este folosit şi în alimentaţie, în industria cărnii, sau în patiserie. Este de un galben-portocaliu, în special roşu, mov sau roz. Se mai obţine şi din planta numită cârmâz (Phytolacca decandra).

Unii oameni sunt extrem de alergici la acidul carminic pe care îl conţine colorantul. Acest lucru a fost remarcat în 1998 în urma unor plângeri ale pasagerilor care consumau produse alimentare conţinând carmin, servite în timpul călătoriilor cu avionul.

În urma plângerilor, Administraţia Americană pentru Medicamente şi Alimente (Food & Drug Administration, FDA) a cerut rapoarte asupra acestui „colorant adăugat”. FDA a încercat să interzică acest produs, dar Centrul pentru Știință în Interes Public (Center for Science in the Public Interest, CSPI) din SUA a replicat că el este benefic pentru cei care respectă o anumită dietă ori pentru cei care au un regim de viaţă deosebit, cum ar fi: musulmanii, evreii sau vegetarienii.

În prezent, carminul este ascuns sub denumiri gen „culoare adăugată” sau „colorant artificial”. Prin lege, producătorii sunt nevoiţi să tipărească pe ambalaj dacă produsul conţine carmin de provenienţă naturală (din coşenilă) sau obţinut pe cale sintetică; din păcate mulţi producători scriu doar: „conţine carmin” (la carne tocată, jeleuri, prăjituri etc.). Atât FDA cât şi CSPI declară că nu vor elimina total folosirea carminului până nu se aduc dovezi clare că reacţiile alergice de care se plâng consumatorii sunt produse de acest colorant.

Casa Bună – iaurtul din gândaci

Mulţi îl mănâncă, mulţi îl apreciază, însă puţini ştiu ce conţine.

Ca foarte multe alte mâncăruri pe care le consumăm, iaurtul Casa Bună de la Danone, pe lângă laptele praf, emulgatori, conţine şi „fructe”… în poze, pentru că în realitate conţine doar colorant natural.

Pentru a nu speria consumatorii, producătorul Danone s-a gândit să înlocuiască denumirea standard E120 cu numele real coşenilă. Așa cum am mai spus, coşenila este de fapt o specie de gândaci din familia Dactylopius coccus (sau Coccus cacti) ce trăiesc în Mexic, Peru pe anumite specii de cactuşi. Din aceşti gândaci se extrage un colorant roşu aprins, ce apoi este transformat în coşenilă, carmin sau acid carminic.

Producerea colorantului natural

Acesta se poate extrage doar din gândacul femelă. Deoarece cererea a devenit tot mai mare odată cu interzicerea de UE şi SUA a coloranţilor sintetici în alimente, în ţări precum Mexic sau Australia au apărut ferme de gândaci coşenilă.

Sub învelişul alb-cenuşiu ca de bumbac, corpul gândacilor este roşu. Ajunse la maturitate, în aproximativ 90 de zile, femelele sunt recoltate. Sunt omorâte prin înecare în apă, iar apoi sunt puse la uscare (artificială sau solară). Când ajung la aproximativ 30% din greutate pot fi prelucrate pentru obţinerea colorantului prin strivire sau stoarcere. În funcţie de cantitate şi alţi aditivi, colorantul poate lua mai multe nuanţe de la violet, roşu aprins până la orange. Pentru producerea unui kilogram de coşenilă sunt necesare în jur de 100.000-150.000 de insecte.

În trecut acest colorant era folosit doar pentru colorarea ţesăturilor şi de către pictori. În prezent este folosit atât în industria cosmeticelor cât şi în cea alimentară. În cosmetice, coşenila este folosită în fabricarea rujurilor, pudrelor, lipstick-urilor s.a.m.d. În industria alimentară este folosit în fabricarea sucurilor acidulate, „naturale” (vezi Prigat) și a băuturilor ce au la bază „fructe”. De asemenea, se găseşte şi în mezeluri, salamuri, cârnaţi, carne (vezi produsele Meda), unele produse „vegetale” pe bază de soia, coloranţii de ouă, iaurt (Danone-fructe), lapte (Fulga-fructe), produse de patiserie, deserturi, gemuri, gelatină, topping-uri, diverse varietăţi de brânză.

Recomandări:

Deoarece este extras din gândaci/insecte, toate produsele ce conţin acest colorant nu sunt recomandate vegetarienilor sau oamenilor cărora religia le interzice (ex. musulmanii) să consume astfel de vietăți.

Nu este recomandat copiilor sau persoanelor cu hipertensiune. S-au constatat puţine reacţii adverse, în general alergii sau în unele cazuri apariţia astmului.

Pentru sănătatea dumneavoastră, e bine să verificaţi eticheta produselor şi să le evitaţi pe cele care conţin carmin.


Citiți și:
Dezvăluiri ale doctorului Mencinicopschi despre micro-organismele modificate genetic (OMG)
E-urile fac parte din tehnologia de ucidere în masă a secolelor XX-XXI 

 

yogaesoteric
21 februarie 2016

 

 


Recomandări articole
Actualitate
Astrologie
Civilizaţiile extraterestre
Demascarea Masoneriei
Paranormal
Revelaţii
Sănătate
Şivaism
Spiritualitate universală
Tantra
Tradiţia yoghină
Yoga