ECHINOCȚIILE, SOLSTIȚIILE SI FAZELE LUNII

Corespondența dintre ciclul lunar și ciclul solar anual


Prof. astrolog Bartha Zoltan
Președintele Centrului de Cercetări și Aplicații Astrologice „Helios”

Fiecare ciclu din viața noastră precum și ciclurile majore din întregul Univers (care se manifestă prin marile cicluri ale Erelor Cosmice) se pot cuantifica printr-un început, un moment de maxim, respectiv un moment de finalitate sau resorbție. Dacă transpunem acesta mișcare ciclică pe un cerc și presupunem că am cunoaște durata exactă a oricărui proces, a vieții oricărui fenomen sau chiar și ființe, ar fi foarte ușor să determinăm perioadele de încercări precum și momentul de apogeu, acel moment în care energiile aferente care mențin acel ciclu se manifestă la maxim.
Aceste cicluri se manifestă de la o scară microcosmică, caracterizând cele mai mici ritmuri ale vieții chiar la nivel de ADN și la nivel celular și se extind în giganticul macrocosmos, de la mişcarea planetelor, la marile cicluri ale galaxiilor și dincolo de acestea.
Observăm corespondențele paralele dintre cele două cadrane temporale (luna și anul), care de fapt ne revelează existența a cinci etape majore în cadrul oricărui ciclu ce există în acest Univers și care de fapt sunt componentele fundamentele ale curgerii/fluxului energiei timpului, a energiei vieții. În acest context iese în evidență momentul de apogeu, altfel zis „inima ciclului” (evidențiat cu culoarea roșie în cele două grafice de mai jos), care de altfel este într-o profundă corespondență ocultă cu faimosul număr de aur.

Corespondența noastră se poate extinde bineînțeles și pe alte cicluri temporale, iar aici merită să amintim o cercetare despre bioritmul nostru zilnic și activitățile organelor interne. Johanna Paungger și Thomas Poppe, în cartea Aus eigener Kraft, fac o descriere amănunțită a ritmului funcțiilor organelor noastre interne. Autorii afirmă că fiecare dintre organele corpului are o activitate maximă timp de 2 ore pe zi, în anumite intervale de timp. Aceste intervale bineînțeles că trebuiesc ajustate și calculate în funcție locul în care ne aflăm (latitudine și longitudinea):

– vezica biliară (23:00-1:00);
– ficatul (1:00-3:00);
– plămânii (3:00-5:00);
– intestinul gros (5:00-7:00);
– stomacul (7:00-9:00);
– splina și pancreasul (9:00-11:00);
inima (11:00-13:00);
– intestinul subţire (13:00-15:00) ;
– vezica urinară (15:00-17:00);
– rinichii (17:00-19:00);
– circulaţia sanguină (19:00-21:00);
– acumulare generală de energie între orele 21:00 si 23:00.

Realizând anumite calcule descoperim o sincronicitate a secvențelor temporale mai sus amintite și în intervalul unei zile (în care vom considera începutul ciclului miezul nopții, adică ora 0:00), care ne ajută să descoperim că în mișcarea s-a ciclică, zilnică, Ascendentul va forma unghiul specific momentului de apogeu energetic, adică inima ciclului unei zile, exact în intervalul în care inima își începe procesul de regenerare, conform cercetărilor lui Johanna Paungger şi Thomas Poppe.

Calcularea momentului de apogeu al ciclului lunar, ce se formează de fiecare dată cu aproximativ două zile înainte de Luna Plină


Folosind un program de astrologie, se selectează unghiul de triseptil (154 grade și 285 minute arc de cerc) dintre Soare și Lună. Acest unghi se formează de 2 ori în timpul unei luni, dar așa cum vom vedea din cele ce urmează, doar primul are însemnătate. Această primă formare a unghiului de triseptil se plasează cu aproximativ două zile înainte de momentul de Lună Plină (plus-minus câteva ore, ce depind de viteza de deplasare a Lunii pe orbita din jurul Pământului), respectiv a doua oară la aproximativ două zile după acesta. Menționăm că Luna Plină reprezintă unghiul exact de 180 de grade dintre cele două astre.
Pentru a înțelege mai bine simbolismul acestui unghi este important să localizăm raportul de aur pe un cerc. În ciclul lunar, Luna Nouă reprezintă punctul de referință, sau începutul traseului pe care îl vom parcurge pe cerc, adică 1/1, primul pătrar este 1/4, Luna Plina este 1/2 si ultimul pătrar 1/4. Acesta este raportul clasic de proiecție a unui patrulater sau a unei cruci într-un cerc. Proiecţia numărului de aur pe un cerc este exprimată de raportul 3/7, iar conversia în grade și minute arc de cerc va rezulta 154 grade și 285 minute.
Ținând cont de aceste raporturi geometrice ce se proiectează pe un cerc, numărul de aur se plasează în faza de dinainte de 1/2, adică înainte de Luna Plină. Triseptilul de după Luna Plină nu are însemnătate în practică.
 

Calculul HIATUSULUI SOLAR ANUAL, ce se formează în perioada 27-28 august
 

În calcularea acestui moment de hiatus vom folosi ca punct de referință Echinocțiul de Primăvară, ce este începutul anului astrologic. Această poziție este în analogie cu momentul de Lună Nouă din ciclul lunar.
Următorul pas este calcularea momentului în care Soarele în mișcarea sa aparentă va forma unghiul de triseptil față de poziția pe care avut-o în acel an calendaristic în momentul Echinocțiului de Primăvară. În cazul anului 2016 momentul de maxim al acestui unghi a fost în 27 august la ora 06:17.Descrierea etapelor unui ciclu solar sau lunar

 

Etapa 1 – se definește prin momentul magic al energiei începutului ce conține în sine întregul proces ce urmează să se manifeste.

În ciclul solar acest moment corespunde cu Echinocțiul de Primăvară. Este momentul nașterii oricărui fenomen, persoane, acțiuni, idei, emoții, practic a orice. În ciclul lunar această etapă este simbolizată de momentul de Lună Nouă, iar în ciclul solar de Echinocțiul de Primăvară.
Astrologia, ca știință divinatorie, pentru realizarea prognozelor precum și a analizei unei astrograme natale, utilizează ca reper harta cerului din momentul nașterii. O ramură superioară a astrologiei, astrologia orară și electivă, utilizează în analiză momentul începutului, a nașterii unei întrebări, ce se asociază cu clipa în care astrologul a înțeles pe deplin despre ce este vorba.
Astfel, încă din vremuri străvechi, astrologii, șamanii, magicienii se foloseau de pozițiile de început ale ciclurilor pentru a prognoza tendințele perioadelor ce urmau.
Pentru a valorifica într-un mod corect energia începutului din ciclul lunar și solar, este recomandat să devenim foarte conștienți în aceste perioade de tot ceea ce inițiem, de tot ceea ce semănăm, de tot ceea ce transmitem Universului. Pentru că atât momentele de Lună Nouă cât și Echinocțiile de Primăvară,sunt perioade fertile ce vor favoriza materializarea aspirațiilor și a gândurilor noastre. „Ceea ce vei semăna, vei culege” – va putea deveni o reală experiență spirituală pentru noi, mai ales atunci când vom deveni conștienți că suntem singurii responsabili pentru roadele bune sau rele pe care le culegem.
Această etapă este un hiatus în care liberul nostru arbitru se manifestă cu o forță deosebită, declanșând și atrăgând situaţii existențiale provocatoare, în care cea mai importantă lecție este să avem curajul să decidem, să alegem și responsabilitatea de a ne asuma ceea ce am decis.Etapa 2
– reprezintă prima încercare sau altfel spus prima probă majoră ce se va declanșa în cadrul ciclului respectiv. Se asociază adeseori cu nerăbdarea, nemulțumirea, insatisfacția rezultatelor care au apărut de la demararea procesului. Din acest motiv este un test ce face ca cei slabi și lipsiți de solaritate, fermitate și încredere să renunțe sau să întrerupă ceea ce au inițiat, iar în ființa lor să se manifeste îndoiala, nesiguranța și tendințele comparative distrugătoare.
Această etapă corespunde primului pătrar al Lunii în ciclul Lunar, respectiv a Solstițiului de Vară în ciclul solar.Etapa 3
– este momentul de apogeu, de concentrare maximă a energiilor întregului ciclu. Dacă prima încercare a fost trecută cu succes, procesul va intra pe un făgaș ascendent excepțional, dând naștere la o efervescență a energiilor, entuziasm, pasionalitate, bună dispoziție, creativitate și mai ales intuiții și inspirații divine, care ne pot conecta la o sursă spirituală de mare folos pentru noi (cum ar fi conectarea la îngerul nostru păzitor, conexiunea profundă cu ghidarea spirituală, vise inițiatice, premonitorii, idei geniale etc.).
Această etapă se poate asocia cu un moment de sărbătoare, în care suntem premiați, primim cadouri, sfaturi și sugestii ce ne racordează la menirea noastră spirituală. Sincronicitățile acestei perioade ne transpun într-o lumină favorabilă, ne elevează ființa, ne ridică frecvența de vibrație, ne aduc informații prețioase, înțelegeri supramentale, inițieri și o imensă impulsionare spirituală.
Vom detalia această etapă în cele de mai jos.

Etapa 4 – corespunde momentului de Lună Plină și Echinocțiului de Toamnă. Simbolizează o etapă importantă de culegere a primelor roade ce se manifestă ca urmarea a plantării semințelor din perioada de început (Luna Nouă/Echinocțiul de Primăvară) și a valorificării momentului de apogeu, Tripura Sundari. Este un moment de mari conștientizări și revelații ce favorizează asumarea responsabilității cu privire la atitudinea pe care o avem față de viață, față de oameni, față de tot ceea ce ne înconjoară.
Este un moment de maturite, exact așa cum și multe fructe și legume plantate primăvara ajung la maturitate în perioada toamnei, a Echinocțiului de Toamnă.
Este etapa culesului și valorificării a ceea ce am semănat. Este semnificativ faptul că starea de mulțumire specifică etapei anterioare (Tripura Sundari şi hiatusul solar) precede culegerea roadelor. De aici și dictonul popular „Nemulțumitului i se ia darul, iar celui plin de recunoștință i se mai dă și pe deasupra”. Așa se explică de ce în antichitate în anumite tradiții ritualurile de mulțumire și „îmbunare” a zeităților se făceau înaintea culesului recoltelor și nu după.


Etapa 5
– reprezintă cea de a doua încercare/testare din etapele unui ciclu lunar (ultimul pătrar al Lunii) și solar (Solstițiul de Iarnă). Încercările spirituale ale acestei etape sunt predominant interioare și se referă la relația cu noi înșine, la utilizarea și valorificarea a ceea ce am cules în etapa anterioară. Pilda talanților din Biblie este un exemplu semnificativ în acest sens.
Este etapa dizolvării diverselor prejudecăți și griji ce s-au impregnat în subconștientul nostru prin intermediul unor decizii și acțiuni greșite de altă dată. În această etapă vom realiza că suntem singurii responsabili de calitatea și coloratura vieții noastre și că în esență suntem liberi să experimentăm orice ne dorim, iar consecințele faptelor noastre vor reprezenta jaloane importante în procesul de maturizare și transformare spirituală.
În ciclul lunar ne aflăm în zona corespondentă Ultimului Pătrar, iar în ciclul solar la Solstițiul de Iarnă. O mare necesitate a acestei perioade este aprofundarea, folosirea cu discernământ și înțelepciune a ceea ce am primit. Uneori se pot declanșa intense procese de detoxifiere, de eliminare a reziduurilor, a energiilor nefaste pe care le-am acumulat de-a lungul ciclului, până în această etapă.

După etapa a 5-a fie se finalizează efectiv acel ciclu/acțiune, fie se va intra într-o nouă spiră a evoluției.

ANALIZA DETALIATĂ A ETAPEI 3

Momentul de Tripura Sundari în ciclul lunar și solar

Această etapă este considerată ca fiind analogică cu „inima” ciclului în care ne aflăm. Este un moment excepțional de reacordare la profunzimile ființei noastre ce ne ajută să descoperim rostul acelei acțiuni, relații, etape din viața noastră care se asociază cu ciclul care a atins apogeul.
Din cauza faptului că nu avem cum să cunoaştem durata majorității ciclurilor din viața noastră, cum sunt ciclurile diverselor acțiuni, relații, emoții etc., momentul de Tripura Sundari, sau altfel spus momentul de apogeu poate fi studiat mai degrabă retroactiv, după ce acel ciclu deja s-a încheiat.
Însă la nivelul ciclurilor temporale determinate (zile, săptămâni, luni, ani) pot fi calculate cu exactitate toate etapele. Etapa de Tripura Sundari, de apogeu a ciclului Lunar se manifesta cu aproximativ două zile înainte de Luna Plină, iar în ciclul anual la finele lunii august, atunci când Soarele în mișcarea sa aparentă pe cer realizează unghiul de triseptil (154 grade si 285 minute arc de cerc) cu poziția sa inițială de la începutul ciclului, adică a anului astrologic (Echinocțiul de Primăvară).
În analiza ciclului solar, acest hiatus foarte valoros mai poate fi denumit si „inima anului astrologic” (prima zi a anului astrologic, anul nou astronomic fiind Echinocțiul de Primăvară). Din acest motiv, semnificația sa este foarte mult corelată cu manifestarea energiei grației lui Dumnezeu. Cel mai important aspect al acestui moment de apogeu energetic este dat de trezirea și dinamizarea în ființa noastră a stării de mulțumire și recunoștință, SANTOSHA. Este de asemenea o perioadă excepțională pentru a lua decizii importante referitoare la menirea noastră, la practica noastră spirituală, la vocația profesională, la relația de cuplu, la prioritățile vieții noastre.
Hiatusul Solar din această perioadă declanșează în multe ființe umane un proces de responsabilizare și de asumare mult superioară față de alte momente ale anului astrologic. Din acest motiv este chiar foarte important să devenim conștienți de faptul că în realitate fiecare dintre noi avem exact ceea ce ne este necesar ca să evoluăm spiritual și să ne împlinim menirea acestei vieți.
Uneori instrumentele pe care le deținem într-o anumită perioadă de timp par a fi greu de înțeles dar și mai greu de utilizat. Astfel de exemple sunt perioadele de convalescență, de boală, de suferință, de conflicte relaționale, de îndoieli, de supărări, de comoditate și lenevie etc.
Indiferent unde ne aflăm, în ce etapă a destinului nostru, indiferent de cum ne simțim, energia gigantică a hiatusului solar va putea fi pentru noi un uluitor potențator al aspirațiilor noastre profunde și sincere. Și din acest motiv este deosebit de important să ne pregătim în prealabil în mod adecvat pentru a beneficia din plin de această revărsare a grației divine ce se manifestă în acest moment într-o formă mult mai accesibilă la nivelul întregii planete.
 

La modul real putem defini hiatusul solar de la finele lunii august, o „sărbătoare planetară”, moment ce favorizează interconexiunea sufletelor noastre mult mai intens decât orice alt moment al anului. Simbolic vorbind, îl putem plasa în analogie cu ceea ce scriitorul Paulo Coelho a denumit ca fiind „Inima Lumii”, pentru că acest moment de hiatus ne ajută deosebit de mult să ne deschidem inimile și să simțim conexiunea intimă și inedită dintre inima noastră și Inima lui Dumnezeu. Iar această racordare trezește gradat în ființele noastre înțelepciunea inimii.
O altă semnificație esoterică alacestui moment de hiatus solar face referire la plasarea sa înainte de momentul de mijloc (de jumătate) al unui ciclu temporal. Acest aspect este un simbol inițiatic deosebit, deoarece în orice acțiune, efort sau călătorie, dacă deja am parcurs, am realizat, peste jumătate din ceea ce ne-am stabilit inițial, la nivel psihoemoţional se înregistrează în ființa noastră sentimentul pregnant al învingătorului, al succesului. Înainte de momentul de „mijloc”, este și firesc să se manifeste atât anumite teste spirituale, dar mai ales o deosebită susținere divină a acțiunilor noastre benefice. Aceasta este o dovadă a prezenței oculte a intervențiilor angelice sau a ființelor spirituale care ne conferă sprijin, impulsionare. Cerința noastră în acest moment este să fim la înălțime și oricât de greu ar fi să NU RENUNȚĂM și să nu ne lăsăm descurajați de îndoielile demoniace ce se pot manifesta atât din interiorul ființei noastre cât și din exterior, mai ales prin intermediul unor persoane apropiate.
Magia momentul de hiatus solar are o strânsă corespondență cu identificarea și recunoaşterea prezenței sincronicităților divine în viața noastră. Iar cheia pentru aceasta este sincera recunoștință și mulțumire față de Dumnezeu, pentru indiferent cum ne este viața sau indiferent cât și ce am primit.
Este chiar foarte important să ne propunem practica recunoștinței în cât mai multe momente ale zilei, sau cel puțin să ne începem și să ne finalizăm fiecare zi cu această stare ce ne elevează ființele și contribuie din plin la ridicarea frecvenței noastre de vibrație.
 

Citiţi şi:

Echinocţiul de toamnă – Sărbătoarea culegerii roadelor a ceea ce am semănat

MISTERELE DEZVĂLUITE ALE MOMENTULUI OCULT AL HIATUSULUI

 

yogaesoteric
22 septembrie 2016


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More