Intoxicare antiromânească la Digi24

Digi 24 devine ceva cu mult mai mult decât o simplă oficină de dezinformare, a trecut la operațiunea de „prelucrare” grosolană a trecutului, de falsificare a istorie și de intoxicare a cititorilor… câţi or mai fi.
Cine controlează trecutul controlează prezentul, cine controlează prezentul controlează viitorul”, parca aşa era vorba cuiva iar tema lansată, mai nou, de patronul maghiar al Digi24, este că Holocaustul a fost în România, deși se știe bine diferența dintre Ungaria și România în ceea ce privește tratamentul evreilor în al Doilea Război Mondial. Tema propagandistică este cu schepsis iar originea ei se găsește la Moscova.

Cum a fost cu „Holocaustul românesc” reiese din arhivele Yad Vashem: România nu doar că a fost împotriva naziștilor în operațiunea lor de răfuială cu evreii, ci mai mult, românii – și mai ales MAE condus de Mihai Antonescu – și cu consimţământul lui Ion Antonescu, șeful statului – a salvat zeci de mii de evrei. Pe lângă Arhivele MAE ar fi de folos și accesul la arhivele serviciilor secrete din epocă care ar demonstra faptul că mult mai mulți evrei au fost protejați tot la ordinul lui Antonescu de Eugen Cristescu prin atribuirea de acte de identitate „românizate”.
Mai jos am făcut o mică sinteză dintr-un document Yad Vashem (astfel de cărți ar fi nevoie să fie lectura obligatorie pentru autorul bezmetic al mizeriei de pe Digi24). Înțeleg că așa o fi venit comanda de la patronul ungur dar, ca jurnalist, ai și posibilitatea demisiei și flituirii nenorocitului pentru că nu ești în cătușe legat de calorifer.
Dar să demontăm mizeria menţionată. Din relatările rabinului Alexandru Şafran reiese că Mitropolitul Bălan a intervenit pe lângă Ion Antonescu pentru a nu-i preda naziştilor pe cetăţenii români de origine evreiască din Transilvania de Sud. Conform aceloraşi mărturii, şi Patriarhul Nicodim a intervenit în ajutorul evreilor, în special pentru anularea ordinului guvernului din iulie 1941 care-i obliga pe evrei să poarte steaua galbenă. În acţiunea de salvare a evreilor s-au angajat şi diplomaţi români. Legaţia română din Budapesta, în fruntea căreia se afla Eugen Filotti, a emis numeroase vize de tranzit iar Ministerul de Externe al României a dat instrucţiuni ambasadelor de la Berlin, Roma şi Atena să-i protejeze pe evreii de origine română. Constantin Ţincu, consulul român la Budapesta, a contribuit la salvarea a „sute de evrei persecutaţi”, scăpându-i astfel de trimiterea la Auschwitz.
Mihai Marina, consulul general al României la Oradea, dar şi ceilalţi funcţionari (viceconsulul Anghel Lupescu, Ion Romaşcan, Mihai Hotea, Mihai Mihai) au luat parte activă la ajutarea evreilor din Nord-Estul Transilvaniei ca să emigreze în România. Aceşti diplomaţi mergeau prin ghetouri şi scoteau evrei pe care-i transportau la graniţă cu maşina Consulatului. Adeseori, evreii primeau şi ajutoare băneşti. Pe baza unui raport primit de la dr. Kupfer Miksa, aflat în ghetoul din Oradea, precum şi a propriilor sale constatări, Mihai Marina a întocmit un amplu raport în care relata ce se petrecea cu evreii expediaţi cu trenul la Auschwitz. Acest raport a fost prezentat lui Vespasian V. Pella, ministrul României în Elveţia, cu prilejul trecerii acestuia cu maşina prin Oradea. La rândul său, Pella a depus raportul la sediul Crucii Roşii Internaţionale din Berna; pe această bază s-au confirmat, pe plan internaţional, informaţiile existente despre soarta evreilor din ghetouri şi despre cele ce se petreceau la Auschwitz.
La rândul său, Dumitru Metta de la Legaţia României la Vichy a acţionat, la cererea lui Mihai Antonescu, pentru salvarea evreilor români aflaţi în Franţa care au fost repatriaţi, traversând teritoriul Reichului cu pașapoarte speciale. Notabilă a fost şi activitatea intensă a diplomatului Constantin Karadja care, atât în calitate de consul al României la Berlin cât şi în calitate de director general al Direcţiei consulare din Ministerul de Externe Român, a depus o activitate intensă de salvare a evreilor români din Germania şi din Europa ocupată: peste 52.000 de evrei – nu doar cetăţeni români! – a salvat MAE (repet, ministrul de Externe era Mihai Antonescu iar Ion Antonescu ca Şef al Satului era pe deplin informat).
Fostul primar Traian Popovici al oraşului Cernăuţi, în anii războiului, pus de Antonescu, a salvat 23.000 evrei de la deportare în Transnistria. Împotriva deportărilor din Regat cerute de Gemania Nazistă au intervenit, începând din toamna anului 1942, lideri politici din opoziţie: liderul Partidului Naţional-Ţărănesc, Iuliu Maniu, dr. Nicolae Lupu şi Ion Mihalache, din acelaşi partid; Constantin I.C. Brătianu, preşedintele Partidului Naţional Liberal. Intervenţii au venit şi din partea unor reprezentanţi ai ierarhiei Bisericii Ortodoxe, precum Mitropolitul Ardealului, Nicolae Bălan. Activi în condamnarea discriminărilor rasiale şi împotriva deportărilor au fost şi prinţul Barbu Ştirbey, precum şi foştii parlamentari ţărănişti Nicuşor Graur şi Ioan Hudiţă, primul protestând şi împotriva deportării rromilor în Transnistria.
Personal l-am cunoscut pe Raoul Șorban, o personalitate fascinantă, critic de artă, pictor, scriitor, eseist și memorialist român, ce s-a implicat în salvarea evreilor, fiind chiar cel care l-a ajutat pe rabinul Moshe Carmilly-Weinberger, rabinul de Cluj să fugă la Turda și de acolo în București, să se întâlnească cu Iuliu Maniu pentru a căuta căi de salvare și pentru alții. Raoul Șorban a fost onorat de Israel cu titlul „Drept între popoare”. Informațiile sale despre operațiunile lui Radu Lecca – pe atunci Comisar general pentru probleme evreiești, director al Centralei Evreilor din România, tot la ordinul lui Antonescu, de susținere a emigrației evreilor în Palestina pentru a fonda ulterior statul Israel, se găsesc în spațiul public, inclusiv pe yadvashem.org.
Autor: George Roncea
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More