Între grotesc și psihiatrie ‒ Gongul care anunță nebunia

Astăzi, vă supunem atenției un text pentru care ‒ credem noi ‒ nu vă veți irosi timpul în zadar, citindu-l. Din el se desprinde un adevăr la care era necesar să ne așteptăm încă de la confruntarea electorală a «subiectului» în acel blestemat noiembrie 2014, când subiectul, deși a demonstrat cât de neajutorat este, a ajuns chiriaș la Cotroceni. Cei opt ani de terorism imbecilizant practicat de «subiect» n-au făcut decât să demonstreze realitatea, iar cei ce au evaluat corect personajul vor avea o satisfacție amară. «Iartă-i, Doamne pe cei săraci cu duhul» spune preotul, dar nici măcar Dumnezeu nu poate ierta dezastrul în care «subiectul» a târât țara și de care se face vinovat «eșuatul». Dacă cele relatate în cele ce urmează sunt reale, inscripția care se află la intrarea celui mai mare spital de boli psihiatrice din Portugalia își dovedește valabilitatea: «Nu toți cei internați aici sunt bolnavi și nu toți cei ce sunt liberi sunt sănătoși!»”. (Ion Măldărescu)

Poate că spre sfârșitul regimului Iohannis găsim curajul să vorbim și despre forme de nebunie la vârful statului. Încet-încet, pe măsură ce despoții își pierd puterea de a-ți face rău, adevărul își face curaj și se lasă tipărit. Nu este deocamdată cazul, dar să lăsăm povestea să-și dea cu părerea.

Un magistrat cunoscut, care a condus DNA și a fost judecător la Curtea Constituțională ‒ Daniel Morar ‒, relatează un episod paralizant, încadrabil undeva între grotesc și psihiatrie. Cică odată, când ceruse o audiență la președintele țării și aștepta în camera unde fusese introdus, înainte să-și facă apariția Iohannis s-a auzit un gong preluat de instalația de sunet a încăperii. Iohannis se lăsa anunțat ca împărații chinezi din filmele cu bătaie și ca în spectacolele de teatru. Își atribuia solemnitate cu instrumente kitsch.

Este cea mai înfricoșătoare dezvăluire a cărții, de departe mai importantă ca întâlnirile procurorilor-șefi, judecătorilor și capilor SRI cu turnătorul Băsescu, istorisite de Morar. Căci delirul de grandoare al unui profesor de provincie a fost politică de stat opt ani bătuți pe muchie, și continuă să fie.

Un ins mediocru, o monumentală nulitate politică s-a înveșmântat în ritualuri feudale, de la suficiența și aroganța bazate pe nimic la muțenia tâmpă, nerușinata încălcare a legii și sfidarea prin minciună. Iohannis, copilul politic al SRI, făcut cu o societate care și-a înghițit prezervativul, s-a cocoțat în copacul închipuirii, călcând pe spinările îndoite ale instituțiilor și oamenilor care ar fi fost firesc să-l dea jos.

Ce anunța, la urma urmei, gongul de la Cotroceni? Ce urma să intre pe ușa somptuoasă, meșterită de tâmplarii lui Ceaușescu?

– Un ins implicat în adopții dubioase de copii?

– Un complice la atribuirea ilegală a unei case?

– Un pârât care s-a sustras plății dispuse de instanță, care a refuzat plata către stat a unei sume de șase cifre?

– Un candidat la președinție cu dosarele mutate chiar înainte de alegeri la instanțe favorabile?

– Un președinte care a fost spălat de acuzații în momentul în care a ieșit câștigător?

– Un despot care și-a ferit nevasta de ancheta penală, strivind autoritatea instituțiilor statului, dar care și-a lichidat dușmanii politici exact cu aceleași instituții?

– Un șef de stat care n-a făcut nimic pentru stat, care și-a neglijat atribuțiile de politică externă și internă?

– Un primar care a retrocedat ilegal proprietăți ale statului român către organizația unde era președinte?

– Un girant, tăinuitor și profitor al protocoalelor între magistrați și servicii secrete?

– Un ins cu vederi limitate, incapabil să se adreseze deschis națiunii măcar o dată, incapabil să propună o perspectivă strategică, incapabil să facă față unui interviu nearanjat, incapabil s-o înfrunte pe Viorica Dăncilă înainte să-l facă SRI președinte?

– Un președinte cu apucături de despot care vrea să controleze tot, dar care nu a produs o singură idee valoroasă în politică și care a ținut pe loc dezvoltarea economiei și a societății?

– Un habarnist infatuat care a respins, a blocat și a ținut pe loc sute de proiecte de investiții și de dezvoltare fără să dea altă explicație decât „nu”?

– Un fost cadru didactic care a dus bugetul Educației în sinucigașul abis de 2%?

Ce merite să răsplătească gongul? Învrăjbirea românilor? Creșterea bugetelor Serviciilor? Obsesia de a avea un guvern personal? Numirea unor incapabili în funcția de premier? Infestarea unui partid istoric cu loaze și politruci? Mania de a citi din prompter sau de a începe weekend-ul de joi? Plăcerea de a primi cadouri plătite din fondurile operative ale Serviciilor? Patetica minciună care s-a dovedit a fi „România educată”?

E ceva mai mult decât fudulia prostului. E nevoie ca cineva să răsfoiască public tratatul de psihiatrie. Puterea tâmpește, este adevărat, și vedem la tot pasul pacienți loviți de patologia grandorii. Dar Iohannis are un avans considerabil. Depășește maniile mici, sare peste țicneala baronilor de rând, peste isteria de limbaj, iese din îngâmfarea de șef de partid și de ministru cu vilă la Monaco, costume Brioni, statuie în circumscripția județeană și amantă videochatistă pusă în funcții publice.

Iohannis a venit cu merite de acasă, cu o formă de delir de sine la cheie, păstrat în sipetul unei muțenii cu valoare de simptom, pe care lumea a luat-o drept cumpătarea unui ins care nu vrea să risipească vorbele.

Pe măsură ce va trece timpul, Iohannis nu va mai fi președinte și ANAF sau SRI nu vor mai veni să te calce doar fiindcă ai păreri care-l deranjează pe domnul președinte. Iar atunci se va găsi, poate, și medicul care să ne explice de ce am mai stat noi încă doi ani după un gong care, de fapt, era un clopot.

Citiți și:
Iohannis a executat necondiţionat cererile SUA şi ale Bruxellesului
Gheorghe Piperea: „Iohannis a oferit cetățenilor încă un motiv temeinic de demitere prin referendum”

 

yogaesoteric
25 februarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More