Jurnalist american ‒ CIA desfășoară în Rusia operațiuni de sabotaj sub acoperire

De la începutul operațiunilor militare din Ucraina, CIA a desfășurat operațiuni de sabotaj în interiorul Rusiei sub acoperirea unei agenții de informații a unei țări aliate NATO. Dezvăluirea a fost făcută într-un articol publicat pe 24 decembrie 2022 de jurnalistul de investigații american Jack Murphy, care citează foști oficiali ai agențiilor de informații și foști oficiali militari americani. Potrivit informațiilor sale, Statele Unite ar putea fi astfel implicate, printre alte operațiuni, în incendiul din aprilie de la institutul de cercetare al Forțelor de Apărare Aerospațială Rusă. În articolul său, Jack Murphy povestește dezvăluirile făcute lui de un fost șef al operațiunilor speciale americane. El explică faptul că CIA folosește serviciile de informații ale unei țări aliate NATO pentru a putea beneficia de posibilitatea legală în special de a nega implicarea acesteia.

Potrivit aceleiași surse, această acoperire a fost „un atu major în decizia președintelui Biden de a da undă verde acestor operațiuni”. Potrivit raportului, deși nu sunt prezenți cetățeni americani pe teritoriul Rusiei, operațiunile rămân totuși conduse de CIA. Jurnalistul nu a dezvăluit numele țării membre NATO ale cărei servicii de informații au fost folosite de agenția americană, deoarece „această dezvăluire ar putea pune în pericol securitatea operațională a celulelor care sunt încă operaționale în interiorul Rusiei”.

Articolul urmărește modul în care CIA și aliatul său european și-au plantat „celulele adormite” și au introdus în Rusia echipamentul necesar pentru a conduce aceste operațiuni: „explozii misterioase” și „sabotaje”. Potrivit a doi oficiali militari, campania datează de ani de zile: echipamentele și explozivii au fost introduse în Rusia cu mai bine de un deceniu în urmă. Planificarea operațiunilor sub acoperire CIA datează din 2014, când Rusia a anexat Crimeea. Primele infiltrații din „celule adormite”, conduse de agenția de informații americană și omoloaga sa europeană, au avut loc în 2016, după ce informațiile americane au concluzionat în mod greșit că Rusia a intervenit în alegerile prezidențiale americane care l-au adus pe Donald Trump la Casa Albă.

În articolul său, Murphy subliniază că aceste „celule adormite” au fost activate după izbucnirea operațiunii militare din Ucraina, la 24 februarie 2022. „Serviciile de informații aliate prin care CIA își desfășoară operațiunile de sabotaj au folosit un sistem de comunicare secretă pentru a-și activa celulele adormite în toată Rusia”, dezvăluie el. Nu se cunoaște numărul de operațiuni în care sunt implicate aceste celule, sub supravegherea CIA.

O serie de explozii misterioase la instalațiile militare rusești, centralele electrice și căile ferate” s-au produs de la începutul acestui război. În articol, se susține că incendiul din aprilie de la institutul de cercetare al Forțelor Ruse de Apărare Aerospațială, situat la peste 150 de kilometri de Moscova, în care au pierit peste 20 de oameni, ar putea fi opera CIA. Jack Murphy insistă că astfel de operațiuni nu pot fi efectuate fără aprobarea șefului statului american, care este necesar să dea undă verde prin decret prezidențial. El amintește că Barack Obama a semnat un ordin executiv înainte de a-și părăsi funcția, în urma acuzațiilor că Moscova ar fi intervenit în alegerile prezidențiale din 2016. Washington Post a dezvăluit că acest ordin executiv autorizează „implantarea de arme cibernetice în infrastructura rusă, la care Statele Unite ar putea recurge în cazul unei escaladări a conflictului cu Moscova”.

Fostul oficial CIA citat de Murphy confirmă și adaugă că ordinul executiv „permite și operațiuni de sabotaj împotriva Rusiei. Supravegherea acestor operațiuni de către CIA nu înseamnă că aliatul său NATO se mulțumește cu rolul de mandatar – susține jurnalistul. „Serviciul de informații al acestei țări europene are un cuvânt de spus, deoarece oamenii lor sunt cei care își asumă riscurile […]. Este un parteneriat strâns. Mai mult ‒ adaugă el ‒ această colaborare este doar unul dintre multele eforturi de operațiuni secrete întreprinse de țările occidentale în Rusia, potrivit a doi foști oficiali ai operațiunilor speciale ale SUA”. Cu toate acestea, aceste „multe eforturi”, și anume misiuni de sabotare a liniilor de cale ferată sau a rețelelor electrice, s-au suprapus în mod repetat, ducând uneori la moartea sau capturarea agenților.

Același articol îl citează pe Mick Mulroy, un fost ofițer paramilitar CIA, spunând că „valoarea acestor operațiuni este enormă și servește mai multor scopuri. Rusia a avut o problemă semnificativă în urmărirea liniilor de aprovizionare logistică. Aceste atacuri îi complică și mai mult eforturile”, a spus el. Aceste operațiuni servesc și la a semăna îndoieli la Moscova, pentru că, presupune el, demonstrează că președintele rus Vladimir Putin „nu are niciun control asupra a ceea ce se petrece în propria sa țară”.

CIA a negat acuzațiile publicate de Murphy în articolul său. Purtătorul de cuvânt al acesteia, Tammy Thorp, a negat „orice implicare a agenției în valul de explozii misterioase care a lovit infrastructura de apărare și transport a Rusiei în 2022. Afirmația că CIA susține într-un fel sau altul rețelele de sabotori din Rusia este categoric falsă”. Dar agenția de spionaj poate nega în mod legal existența operațiunilor sale ascunse, subliniază reporterul de investigație, cu excepția „în fața președinților și a membrilor comisiilor de informații ale Congresului, a președintelui Camerei Reprezentanților și a membrilor Senatului”.

Printre alții. Jack Murphy precizează că „guvernul rus știe perfect cine sponsorizează aceste operațiuni. În plus, comunitatea de informații vrea ca ei să știe. Singura parte rămasă în întuneric este publicul larg, care nu conștientizează războiul care se desfășoară în culise”.

Acesta este motivul pentru care articolul său a fost publicat pe site-ul său „și în nicio altă publicație”. „Am fost informat că un înalt oficial al CIA a încercat să-mi contracareze articolul făcând declarații confidențiale, prin publicarea unui articol în New York Times în scopul de a-l submina pe al meu”, argumentează el.

Citiți și:
Rădăcinile naziste secrete ale NATO și CIA. Cum a îndeplinit Occidentul pas cu pas planurile lui Hitler
Top 10 secrete declasificate pe care CIA nu vrea să le știți

 

yogaesoteric
27 februarie 2023

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More