Cum să scriem jurnalul fericirii – CARPE DIEM



Metoda simplă şi extraordinară pentru a trăi intens şi plenar „AICI Şl ACUM”

 
de profesor de yoga Gregorian Bivolaru

„Carpe diem” este o sintagmă celebră dintr-un poem latin scris de Horaţiu. Literal, expresia citată apare în capitolul 1 din Ode şi este interpretată astfel: „Culege cu încredere roadele zilei de azi şi fii cât mai puţin preocupat de viitor.” Pe scurt, se poate traduce prin îndemnul plin de înţelepciune: „Trăieşte plenar, într-o deplină stare de conştienţă, clipa prezentă.”

Pentru a ne amplifica starea de optimism este necesar să învăţăm să ne deschidem sufletul faţă de sentimentele şi trăirile benefice. De aceea ne este necesar un antrenament adecvat pentru o perioadă de timp, diferită de la un om la altul.

Toţi marii înţelepţi i-au îndemnat pe aspiranţii spirituali să realizeze zilnic practica lui „carpe diem”. Să rememoreze în gând evenimentele zilei şi să verifice dacă le-au trăit conform principiilor eticii superioare.

Practica implică o anumită distanţare interioară înţeleaptă, care face cu putinţă manifestarea constantă a unei stări de detaşare faţă de micile neplăceri ale zilei şi generarea unei veritabile atenţii constante pentru faptele plăcute.

Psihiatrul italian Giovanni Fiava îşi învaţă pacienţii o tehnică similară, pe care a numit-o „Jurnalul fericirii”. Metoda sa presupune notarea pe hârtie a tuturor momentelor bune ale zilei pentru ca, în final, practicantul să poată abandona ideile false şi nocive pentru bunăstarea psihică, exprimată prin ideea „totul merge bine”.

Fericire în șapte trepte

Vă propunem un exerciţiu simplu, bazat pe ideile enunţate, alcătuit din câteva etape cu ajutorul cărora ne putem trezi pas cu pas o percepţie vie și plină de sens asupra prezentului. Vom numi această metodă practică „Metoda carpe diem”, ce implică să trăim plenar în momentul prezent.

Etapa 1

Vom începe prin a ne procura un carneţel sau un caiet care să ne placă foarte mult, iar simpla idee de a scrie în el să ne trezească o mare bucurie. Acţiunea de a alege acest obiect fizic care ne place face parte efectiv din procesul de generare a stării de fericire ce se va manifesta ulterior, pe măsură ce vom pune în aplicare metoda practică şi pe măsură ce îl vom utiliza.

Etapa 2

Ne stabilim un interval orar, pe care nu-l vom modifica o bună perioadă de timp, pentru a lua notiţe în caietul nostru, în care ne place să scriem. Ne preparăm un pahar cu suc de fructe, în fiecare dimineaţă după micul dejun sau seara, după cină, şi ne pregătim să notăm în caietul ales, aşezaţi confortabil într-un loc care ne conferă o stare plăcută de relaxare.

Etapa 3

Atunci când ne decidem să scriem, ne vom propune să nu ne selectăm în prealabil ideile după anumite criterii prestabilite. Însemnăm sistematic în caietul ales tot ceea ce ne-a adus mulţumire, bucurie sau satisfacţie în ultimele 24 de ore, oricât de neînsemnate ar putea părea faptele care s-au petrecut.

De asemenea, nu ne vom descuraja dacă în primele zile nu vom şti ce anume să scriem. Vom constata că, pe măsură ce exersăm, ne va fi din ce în ce mai uşor să exprimăm în scris şi să descriem succint şi expresiv toate micile amănunte aducătoare de bucurie şi mulţumire din decursul unei zile.

Etapa 4

Pe măsură ce ne familiarizăm cu bunul obicei de a nota ceea ce am constatat că s-a manifestat bun şi frumos în viaţa noastră, continuăm prin a adăugă, bineînţeles, dacă dorim, unele decupaje din ziare, unele fotografii, anumite citate ale unor autori celebri, chiar bilete de cinema sau tot ceea ce este în legătură cu anumite evenimente fericite care s-au petrecut în ziua respectivă. Putem adăuga de asemenea scurte impresii subiective, plastice, ce exprimă modul plăcut în care am resimţit evenimentul pe care-l consemnăm.

Etapa 5

Atribuim apoi fiecărei însemnări note de la 1 la 10. Procedăm aşa pentru fiecare dintre micile evenimente pe care le-am notat zilnic şi care ne-au adus o satisfacţie mai mică sau mai mare. Învăţăm astfel să măsurăm din ce în ce mai precis intensitatea cu care se manifestă în fiinţa noastră, în felurite situaţii, energia sublimă a fericirii, care există în întreaga Manifestare, iar acum ne este accesibilă, într-o anumită măsură, în momentele noastre bune.

Etapa 6

La finalul fiecărei perioade de timp pe care am ales-o, de o lună, de exemplu, vom face un bilanţ onest, recitind cu obiectivitate paginile din luna care tocmai s-a încheiat. Retrospectiva pe care o facem atunci ne va permite să realizăm că viaţa noastră nu este deloc frustrantă.

Odată ce am realizat un astfel de bilanţ ne putem întreba în mod firesc: „Oare de ce să mai întreţin în minte idei nefaste, distructive, când în realitate gradul de împlinire şi satisfacţie al vieţii mele este cu mult mai mare decât mi-aş fi putut imagina dacă nu aş fi realizat acest exerciţiu simplu de auto-obiectivare înţeleaptă?”

Etapa 7

În final, bazându-ne pe notele de la 1 la 10 pe care le-am acordat în etapa a 5-a a exerciţiului nostru, vom alege ca model câteva dintre cele mai reuşite experienţe fericite pe care le-am notat în caiet. Urmărim apoi să le evocăm cu putere pe cele mai semnificative pentru noi şi ne propunem să devenim conştienţi de prezenţa vie a energiei subtile a fericirii şi de întreaga gamă de sentimente binefăcătoare, stenice, care o însoţesc. Constatăm totodată o amplificare considerabilă a binelui în fiinţa noastră.

Îi mulţumim plini de iubire lui Dumnezeu pentru fiecare dintre bucuriile şi pentru fericirea imensă pe care ne-o oferă prin intermediul tuturor momentelor încântătoare din viaţa noastră, pe care acum suntem în măsură să le recunoaştem ca atare şi să nu le mai ignorăm.
 
Fragment din Sfaturi înţelepte pentru armonizarea vieţii de zi cu zi, vol. 2, de profesor de yoga Gregorian Bivolaru



Citiți și:


Atingeţi Suprema Fericire prin practica YOGA

8 aspecte foarte interesante despre fericire

Eckhart Tolle – Trăieşte total clipa prezentă



yogaesoteric
24 octombrie 2019


Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More