„Sigur că Hristos nu S-ar fi vaccinat!” ‒ ÎPS Teodosie răspunde ascultătorilor

În fiecare joi, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, participă la emisiunea de dialog duhovnicesc cu ascultătorii postului Radio Dobrogea. În ciuda presiunilor care se fac împotriva sa a și a radioului Arhiepiscopiei, ierarhul a răspuns cu sinceritate unei întrebări primite în direct din partea unui ascultător: „Dacă astăzi ar fi fost Domnul nostru Iisus Hristos pe pământ ca Om, ar fi fost de acord să se vaccineze?”.

Iată ce răspuns a dat Arhiepiscopul Tomisului:

„Ipoteza aceasta nu merge, dar este bine să avem o opinie. […] Nu știm toate despre acest vaccin. Dacă medicii ar fi toți de acord cu vaccinul, n-am avea nicio îndoială. Am citit opinii atât de contradictorii de la specialiști în medicină de vârf și, atunci, noi să mergem după îndemnuri care nu sunt ale medicilor specialiști?

Și fiecare om are particularitățile lui. Sigur, este important să fie lăsată libertatea omului. Omul care este constrâns, este cu adevărat sugrumat sufletește, pentru că n-ai voie să constrângi pe cineva la o faptă, chiar bine dacă este: binele nu se face cu forța, nu are valoare morală. De aceea, aceste constrângeri să ne vaccinăm cu toții… Dar nu le spun medicii, mai mult le spun cei ce nu-s medici.

Și noi am primit, pe drept cuvânt, ierarhii, preoții, să nu ne mai implicăm în această problemă ‒ nu suntem medici. E-adevărat, nu suntem medici, dar nu putem să spunem doar «nu știu», că dacă spunem «nu știu» înseamnă că suntem nepăsători. Noi este necesar să ne interesăm, mai ales ierarhii, că răspundem de preoții și credincioșii noștri. Nu putem să facem afirmații care sunt aproximative, incomplete, care nu prezintă adevărul. Noi lucrăm cu Adevărul absolut. Sigur, medicina nu este în seama noastră, e în seama medicilor. Dar dacă ni se cere o opinie, noi spunem că este necesar să fim atenți să consultăm pe cei mai buni specialiști”, a spus ierarhul tomitan, continuând apoi explicația dată ascultătorului.

„Sigur că Mântuitorul nu S-ar fi vaccinat, că Mântuitorul este Dumnezeu, este perfect. El n-are păcat și, atunci, nu putea să se îmbolnăvească. Răspunsul cel mai precis este acesta: să nu-L punem pe Mântuitorul în egalitate cu noi. El S-a smerit, a primit și moarte cu adevărat. Nu moarte din boală, ci moarte pentru că a primit de bunăvoie să fie răstignit. S-a răstignit și a suferit numai firea omenească, dar firea dumnezeiască n-a suferit.

Dar de ce firea omenească? Pentru că a venit să-i vindece pe oameni, dar subiectul firii omenești era Însuși Dumnezeu, de aceea jertfă aduce Mântuitorul Hristos ca om, dar după ce aduce jertfa, trupul Său, care n-a putut fi ținut de moarte și de stricăciune, s-a unit cu sufletul și cu Dumnezeirea. Și, atunci, avem un Hristos desăvârșit, care S-a născut natural, cu trup muritor, fără afecte de plăcere, ci numai cu afecte de durere. De aceea, având afecte de durere, durerea a dus până la moarte, că durerea a fost consecința păcatului (nostru, n.r.). Afectele de plăcere nu le-a avut, pentru că S-a zămislit mai presus de fire. De aceea durerea Lui a fost infinit mai mare decât a oricărui om muritor de rând, încât moartea a fost pe nedrept suferită. El n-a avut păcat. Dar cu nedreptatea morții suportate, iată, a plătit prețul păcatelor noastre și ne-a făcut pe noi să devenim nemuritori.

Fiecare om poate deveni nemuritor, dar nu fără voia sa. Cine-L urmează pe Hristos. Că nu-i mântuiește pe toți ca la magie: gata, v-am mântuit, cum spun unii. Pe om Dumnezeu îl mântuiește cu voia și cu lucrarea sa. Cine nu lucrează la mântuirea sa… obiectiv, mântuirea a adus-o Hristos pentru toți oamenii, dar ea este necesar să fie dobândită efectiv, subiectiv, de fiecare în parte, astfel încât noi ne lucrăm mântuirea noastră și în comun, dar mai ales personal.

De aceea, iată, acestea sunt răspunsuri din lumina Sfintei Evanghelii, a învățăturii lui Dumnezeu”, a explicat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Citiți și:
Teama existențială și teama de moartea inevitabilă. Niciun vaccin sau antibiotic nu ne va salva. Medicină și creștinism
Efectele adverse ale vaccinurilor covid-19 așa cum le are raportate OMS (Poză)

 

yogaesoteric
26 februarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More