Ultima scrisoare a Mareșalului Ion Antonescu către soția sa Maria

Motto: „Prefer să mor în mocirlă într-o Românie Mare decât să mor în paradisul unei Românii mici!

Scumpa mea Rica,

Am stat cu capul sus și fără teamă în fața judecății, după cum stau și în fața Justiției Supreme. Așa să stai și tu. Nimeni în această țară nu a servit poporul de jos cu atâta dragoste, pasiune, dezinteres, cum l-am servit eu. I-am dat totul, de la munca până la banul nostru, de la suflet până la viața noastră, fără a-i cere nimic. Nu-i cerem nici azi. Judecata lui pătimașă de azi nu ne înjosește și nu mă atinge. Judecata lui de mâine va fi dreaptă și ne va înălța.

Sunt pregătit să mor, după cum am fost pregătit să sufăr. După cum știi, viața mea, toată viața mea, mai ales în cei patru ani de guvernare, a fost un calvar. A ta, de asemenea, a fost înălțătoare! Împrejurările și oamenii nu ne-au îngăduit să facem binele pe care împreună am dorit să-l facem țării noastre! Suprema voință a decis altfel. Am fost un învins, au fost și alții… Mulți alții. După dreapta judecată, istoria i-a pus la locul lor. Ne va pune și pe noi! Popoarele, în toate timpurile și peste tot, au fost ingrate. Nu regret nimic, nu regreta nimic. Să răspundem la ură cu iubire, la bine cu mângâiere, la nedreptate cu iertare.

Ultima mea dorință e să trăiești. Retrage-te într-o mănăstire. Acolo vei găsi liniștea necesară sufletului și bucata de pâine pe care azi nu o mai poți plăti. Am să rog să fiu îngropat lângă ai mei, care mi-au fost străbuni și călăuzitori, acolo, la Iancu Nou! Voi fi între acei cu care am copilărit și am cunoscut și durerile, și lipsurile. Împrejurările ne-au îndepărtat viața de ei, dar sufletul meu nu-i va uita niciodată. Poate vei gândi că tot acolo, lângă mine, trebuie să fie și ultimul tău lăcaș. Coborând în mormânt eu azi, tu mâine, ne vom înălța, sunt sigur. Acolo va fi singura și dreapta răsplată.

Te strâng în brațele mele cu căldură. Te îmbrățișez cu dragoste.

Nicio lacrimă!

Ion

Citiţi şi:
«Sunt fericit să cobor și să mă așez, cu un minut mai devreme, alături de martirii și luptătorii noștri de peste veacuri» (1)
Scrisori impresionante de dragoste din toate timpurile

 

yogaesoteric
30 mai 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More