10 alimente alcaline pe care este binevenit să le consumi zilnic spre a fi sănătos

O aciditate crescută în trup predispune la boli grave. Avocado este unul dintre cele zece alimente alcaline pe care trebuie să le consumi în fiecare zi. Vezi care sunt celelalte surse.

Potrivit specialiştilor în nutriţie, urmarea unei diete care conţine alimente cu efect alcalinizant este una dintre cele mai bune modalităţi pentru a avea grijă de sănătate. Odată ce consumăm alimente care generează aciditate (în general toate produsele de origine animală şi produsele procesate din comerţ au un efect acid în trup), această aciditate excesivă duce la îmbolnăvirea organelor prin care se excretă acizii: rinichii, plămânii, pielea, ficatul şi intestinele. Astfel că, cea mai bună soluţie pentru a evita acest lucru este de a consuma preponderent alimente naturale, proaspete, în defavoarea celor care produc aciditate şi care este necesar să fie consumate în cantităţi cât mai mici.

De ce este important să consumi alimente alcaline

„O hiperaciditate cronică va coroda ţesuturile şi dacă este scăpată de sub control va perturba toate activităţile şi funcţiile din organism, de la bătăile inimii până la activitatea neuronală din creier. Ea se află la rădăcina tuturor bolilor şi a tulburărilor. (…) Hiperaciditatea este şi cea care ne menţine graşi”, explică medicul Robert OʼYoung în cartea sa Dieta Young. Miracolul pH pentru o sănătate perfectă.

Aciditatea și bazicitatea este apreciată prin intermediul pH-ului, astfel: pH 7 înseamnă mediu neutru, pH sub 7 este mediu acid şi pH peste 7 este mediu bazic sau alcalin.

Consumul ridicat de alimente alcaline are ca efect regenerarea ţesuturilor, deoarece aceste alimente au un rol antiinflamator odată ajunse în trup.

Iată zece alimente care au un efect puternic alcalinizant:


1. Avocado


Are un pH 8 care ajută la alcalinizarea sângelui, contracarând astfel efectele generate de alimentele acide consumate. Prin urmare, este recomandat să consumi avocado zilnic în salate, smoothie-uri, sub formă de guacamole sau simplu, cu puţină sare de mare.

2. Broccoli

Alături de alte legume verzi (sparanghel, varză de Bruxelles, castravete, ţelină apio, varză, fasole verde, mazăre, ardei verde), broccoli se numără printre alimentele alcaline pe care trebuie să le incluzi zilnic în dietă. Ele conţin clorofilă care ajută la o mai bună circulație a oxigenului în trup.

3. Iarba de grâu
O poţi consuma sub formă de suc obținut prin presare la rece sau în suplimente care conţin un amestec din diverse ierburi de grâu, orz, ovăz, pir. Acestea sunt mai bogate în nutrienţi decât legumele şi sunt o sursă excelentă de clorofilă care curăţă sângele de toxine.

4. Mugurii germinaţi din nuci şi seminţe
Vlăstarii/germenii/mugurii rezultaţi în urma germinării oricărei boabe sunt recomandaţi pentru consumul zilnic. Aceştia au un efect alcalinizant, furnizând corpului foarte multă energie. Consumă germeni de soia, fasole, năut, floarea-soarelui, lucernă, broccoli, varză roşie, ridichi, ceapă, usturoi, hrişcă.

5. Morcovi

Au un efect alcalinizant asupra organismului şi sunt recomandaţi pentru consumul zilnic, în special în stare crudă, pentru gustări şi în salate.

6. Grepfrutul alb
Conţine foarte puţin zahăr, lucru care îl face unul dintre fructele cele mai potrivite atunci când vrei să urmezi o dietă alcalină. Chiar dacă din punct de vedere chimic el este acid, în urma testelor realizate de medicul Robert OʼYoung, s-a constatat că grepfrutul devine alcalin când este metabolizat în corp.


7. Lămâi şi lime


Alte două fructe pe care OʼYoung le recomandă datorită efectelor puternic alcalinizante sunt lămâile obişnuite şi cele verzi (lime). Acestea chiar dacă sunt considerate a fi acide, reacţionează la fel ca grepfrutul, devenind alcaline odată ce sunt metabolizate.

„Stoarceţi lămâie sau lămâie verde în apă şi consumați această limonadă de-a lungul întregii zile, dar mai ales înainte de culcare. Nu luaţi lămâie cu o jumătate de oră înainte de masă și zece minute după ce aţi terminat de mâncat. Este bine să beţi apă cu lămâie cu o oră înainte de a mânca şi apoi să aşteptaţi până când a avut loc digestia pentru a bea din nou”, explică medicul în cartea sa.

8. Sucul din vegetale verzi

Sucul proaspăt stors din verdeţuri proaspete şi legume verzi este puternic alcalinizant. Foloseşte doar lămâile dacă vrei să incluzi şi fructe!

9. Roşiile
Atunci când sunt consumate în stare crudă, roşiile sunt alcaline. În schimb, atunci când sunt gătite devin acide, însă conţin luteină care este un puternic agent anticancerigen. Prin urmare, consumă-le în special crude în salate şi uneori foloseşte-le şi sub formă de sosuri delicioase preparate termic.

10. Nuca de cocos
Are un efect alcalinizant. Poţi să consumi apa de cocos sau pulpa pe care o obţii din fructele mature sau din cele tinere.

Dieta alcalină: reguli simple pentru o sănătate de fier

Urmarea unui regim alimentar care include alimente alcaline şi evitarea produselor care sunt generatoare de acid odată ingerate în corp este una dintre cele mai bune soluţii ca să slăbeşti şi să ai grijă de sănătatea ta.

Iată care sunt regulile de bază pe care trebuie să le urmezi:
– consumă multe legume şi verdeţuri, urmate apoi de fructe;
– bea multă apă plată şi macerate din plante medicinale, neîndulcite;
– consumă spanac crud, nuci şi seminţe crude, quinoa, avocado, broccoli, ulei de măsline;
– evită sau limitează consumul alimentelor procesate, cum ar fi pâinea, pastele, orezul alb, cerealele dulci şi produsele din conservă, deoarece produc hiperaciditate;
– evită cafeaua, zahărul, făina albă, ceaiul negru, alcoolul, băuturile carbogazoase;
– evită alimentele acide: carne (viţel, porc, pește, vânat, midii, cârnaţi, slănină etc), lactate (unt, brânză, lapte, zer, frişcă, brânză de soia), ouă, îndulcitori (zaharină, zaharoză, sucraloză, miere, sirop de arţar, roşcove, sirop de fructoză), sosuri (maioneză, wassabi, muştar, ketchup);
– alimentele în stare crudă sunt mai alcalinizante, în schimb mâncarea gătită este mai acidifiantă.


Citiți și:

Alimentația și pH-ul

Calea către o sănătate perfectă: echilibrul între acid și alcalin

 

yogaesoteric
3 decembrie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More