12 sfaturi ale maeștrilor Zen, despre cum să găsești liniștea sufletească
Cine dintre noi nu ar avea nevoie de mai multă concentrare, liniște, conștientizare în viața noastră? De sute de ani, călugării Zen și-au dedicat viața cultivării conștienței și prezenței în tot ceea ce fac pentru a fi responsabili.
Învățând stilul de viață pe care îl adoptă călugării Zen, vei putea găsi inspirație și liniște sufletească. Vei dori să îți purifici viața de tot stresul, tensiunile şi tendinţele nefaste și să îmbrățișezi simplitatea, conștientizarea, concentrarea și bunătatea.
Zen-ul nu oferă abilități de a merge pe apă sau de a învinge inamicul în luptă, câștigând de unul singur bătălii cu zeci de oameni doar prin puterea conştiinţei. Dacă crezi în așa ceva, probabil că ai urmărit prea multe filme. Dacă vei decide totuși să urmezi sfaturile de mai jos, mai întâi este necesar să scapi de toate concepțiile greșite despre metoda Zen.
12 sfaturi ale maeștrilor Zen, despre cum să găsești liniștea sufletească:
Sfatul numărul 1
Călugării Zen nu sunt deloc leneși. Ei se trezesc odată cu răsăritul soarelui și toată ziua se află în mișcare. Cu toate acestea, nu au o listă de sarcini nesfârșite. Ei fac ceea ce este necesar să fie făcut azi, iar restul lasă pe mâine. Dacă vei face și tu cât de puțin în fiecare zi, vei câștiga abilitatea să faci totul mai încet, dar mai complet și mai bine.
Sfatul numărul 2
Transformă sarcinile banale pe care le faci zi de zi într-un ritual. Dacă vei avea un ritual special pentru o anumită activitate, asta îi va da un sens special, pentru că subconștientul tău consideră că această activitate este destul de importantă ca tu să îi oferi o atenție specială.
Sfatul numărul 3
Zâmbește mai mult și fii dispus să îi ajuți pe cei din jurul tău. Nu este indicat să faci asta din obligație, ci să îți dorești din tot sufletul să-i ajuţi. Bunătatea înalță sufletul.
Sfatul numărul 4
Gătitul și curățenia sunt printre cele mai importante părți ale rutinei zilnice a oricărui călugăr Zen. Aceste sarcini sunt foarte simple și de aceea oferă o mare oportunitate de a practica atenția. Urmăreşte să tratezi curățenia și gătitul ca pe o meditație. Vă poate transforma întreaga zi, și în plus vă va face casa mai curată.
Sfatul numărul 5
Simplifică viața pe care o trăiești.
Dacă ceva anume nu te ajută cu nimic, nu îți oferă satisfacție și dăunează sănătății tale, e mai bine să te lipsești de el. Lucrurile şi aspectele inutile provoacă multe probleme. Eliberează casa de toate acele obiecte pe care nu le mai folosești.
Sfatul numărul 6
Dacă mănânci, mănâncă. Dacă mergi, atunci mergi. Fă câte o singură acţiune, pe rând. Nu începe zece odată, astfel nu vei termina niciuna. Nu ești un calculator și nu poți lucra încontinuu. Fă o acţiune, dar eficient.
Sfatul numărul 7
Nu te grăbi niciodată. Rezistă tentației de a te grăbi. Faceți fiecare act deliberat, fără grabă. Este nevoie de mai mult timp pentru a avea această deprindere. Vei descoperi că ești mult mai concentrat asupra sarcinii și că faci mult mai puține greșeli.
Sfatul numărul 8
Concentrează-te doar asupra acţiunilor pe care este nevoie să le faci și evită ceea ce te-ar putea distrage. Ai grijă ca întotdeauna locul de muncă să fie organizat, curat, aranjat. Dacă vei face aceasta, concentrarea ta la locul de muncă va fi mult mai mare.
Sfatul numărul 9
Fă o pauză între două acţiuni ca să ai timp să te odihnești și să te relaxezi un pic. Aceasta te va ajuta să ai puțin timp liber pentru momentele neprevăzute.
Sfatul numărul 10
Găsește timp să rămâi în liniște. Să meditezi, fără gălăgie, fără muzică, fără alte persoane lângă tine. Meditația este unul din aspectele importante care te vor face să trăiești în prezent și să accepți tot şi toate așa cum sunt.
Sfatul numărul 11
Decide ce are o mare importanță în viața ta și ce nu. Călugării Zen nu au nevoie de nimic pentru a fi fericiți și împăcați cu sine şi păstrează doar foarte puţine lucruri de strictă necesitate. Asta nu înseamnă că tu ar fi necesar să renunți imediat la tot ce ai.
Sfatul numărul 12
Ai grijă de sufletul tău, de mintea ta, de casa ta. Ele mereu este necesar să fie curate, simple, luminate. Aceasta este ceea ce tu transmiți și celor din jurul tău, celor dragi ție. Lasă amintiri frumoase în urma ta.
Citiţi şi:
13 bancuri budiste care îți vor ilumina ziua într-o manieră spirituală
DHARANA disciplinează mintea
Unele aspecte esenţiale care evidenţiază efectele benefice ale practicii tehnicilor yoga (I)
yogaesoteric
24 ianuarie 2021