«1984» în China


Ying shou jin shou (A-i aresta pe toţi cei care ar trebui arestaţi)


Conducătorii comunişti se dedau la o spălare pe creier totalitară a zilelor noastre, minciuni bizare şi îndoctrinare la nivel industrial, pentru a-i reprima pe musulmani.

Ecourile cărţilor 1984, Minunata lume nouă şi Fahrenheit 451 sunt indubitabile. Dar nu vorbim aici de o ficţiune distopică. Este o directivă birocratică reală, redactată de conducerea chineză şi inspirată din discursurile lui Xi Jinping, conducătorul autoritar al Chinei, stabilind un tratament necruţător pentru musulmanii care denotă ,,simptome” de radicalizare religioasă.

 
Xi Jinping – Președintele Chinei

Nu este nimic teoretic aici: pe baza acestor dictate, sute de mii de uiguri, kazahi şi alţi musulmani din provincia vestică Xinjiang au fost arestaţi şi internaţi în lagăre de concentrare, pentru a trece printr-un program de luni sau ani de îndoctrinare, conceput pentru a-i transforma în adepţi loiali şi seculari ai Partidului Comunist.

Această spălare pe creier totalitară a zilelor noastre este dezvăluită de un remarcabil set de documente, primite în secret de The New York Times de la un oficial chinez anonim. Existenţa lagărelor de reeducare era cunoscută de ceva timp, însa, până acum, nimic n-a mai oferit o perspectivă atât de clară cu privire la mentalitatea şefilor chinezi de sub pumnul lui Xi, de la determinarea obsesivă de a stârpi ,,virusul” gândirii neautorizate şi până la pregătirile cinice pentru reacţia adversă ce va urma, inclusiv cum să li se răspundă studenţilor care se vor întoarce la casele părinteşti goale şi câmpurile nelucrate.

Acest ultim scenariu este înfiorător de orwellian: dacă studenţii vor întreba dacă părinţii lor dispăruţi au comis vreun delict, li se va răspunde că nu, ,,doar că gândirea lor a fost infectată de gânduri nesănătoase. Libertatea va fi posibilă doar când acest «virus» din gândirea lor va fi fost eradicat şi ei vor fi sănătoşi”.

Este uluitor faptul în sine că cineva din necruţătoarea şi secretoasa conducere chineză şi-a asumat riscul enorm de a trimite 403 pagini de documente interne unui ziar occidental, mai cu seamă când documentele includ un raport de 11 pagini, care rezumă o anchetă a partidului privind activitatea lui Wang Yongzhi, un oficial care ar fi urmat să administreze un district unde militanţi uiguri au organizat un atac violent, dar care, în cele din urmă, a ajuns să aibă remuşcări în privinţa lagărelor de detenţie în masa pe care chiar el le construise. Raportul afirmă că ,,el a refuzat să-i aresteze pe toţi cei care ar fi trebuit arestaţi”. Începând din septembrie 2017, Wang a dispărut din viaţa publică.

Devine clar din aceste documente că Xi este cu mult mai preocupat de orice provocare la adresa imaginii de forţă a Partidului Comunist, decât de reacţiile externe. El a declarat, încă din mai 2014, la o conferinţă a conducerii: ,,Să nu vă fie teamă dacă forţele ostile se plâng sau dacă forţele ostile denigrează imaginea Xinjiang-ului”. Ca pentru a-i da dreptate, guvernul chinez n-a făcut niciun efort pentru a infirma documentele ajunse în presă, ci a preferat să prezinte reprimarea din Xinjiang ca pe un mare succes antitero şi să acuze The Times că ar calomnia ,,capacităţile antitero şi dez-extremism” ale Chinei.

Ceea ce relevă în fapt documentele nu este o campanie antitero eficientă, ci mai degrabă paranoia conducătorilor totalitari, care pretind loialitate deplină în gând şi în faptă şi nu recunosc nicio altă metodă de control în afară de coerciţie şi frică. Xi şi alţi demnitari guvernamentali îşi trădează, prin aceste documente, convingerea că Uniunea Sovietică s-a prăbuşit din cauza moliciunii ideologice şi a conducerii lipsite de şira spinării, iar un demnitar din sfera securităţii atribuie atentatele teroriste din Regatul Unit faptului că guvernul britanic pune un ,,accent excesiv pe «drepturile omului mai presus de securitate»”. Iar Xi a explicat că noile tehnologii este necesar să fie integrate într-o campanie amplă de supraveghere şi strângere de informaţii, pentru eradicarea dizidenţei în societatea uigură, anticipând utilizarea de către Beijing a mijloacelor de recunoaştere facială, a testelor genetice şi colectării în masă de metadate în Xinjiang.

Oricine va fi fost cel care a transmis documentele, este evident că a avut altă opinie şi a avut şi curajul să facă ceva în această privinţă. Gestul lui sau al ei este un strigăt către lume. Indignarea internaţională ar putea să-l transforme într-un apel de trezire la realitate către conducătorii Chinei, în ciuda trufiei lor totalitare, dacă lumea va începe să-i vadă că pe nişte paria, nu doar ca pe nişte parteneri comerciali. Avertizorul de integritate şi neştiutele mii de musulmani chinezi care suferă sub jugul lui Xi ar merita să se petreacă aşa.

Citiţi şi:

Cel mai cumplit și întunecat secret al Chinei – persecuția furibundă atroce a practicanților Falun Gong

«Leninismul digital» – China va folosi inteligența artificială pentru eficientizarea economiei de tip comunist

China va implementa sistemul de credite sociale până în 2020

 

yogaesoteric
23 ianuarie 2020

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More