27. Cele zece expresii figurate




1. Întrucât în realitate Adevărul esenţial nu poate fi descris (ci el poate fi numai realizat în mod direct şi lăuntric atunci când yoghinul intră în stare de SAMADHI – extaz divin), expresia „Adevărul Esenţial” este ea însăşi o expresie figurată.(46)

2. Întrucât în realitate nu există nici un „mijloc de a străbate” şi nici „acela care parcurge”, Calea aceasta este ea însăşi o expresie figurată.(47)

3. Întrucât în realitate nu există nici vederea nici cel care vede Starea Reală, această expresie este şi ea tot una figurată.(48)

4. Întrucât în realitate nu există nici meditaţia nici cel care meditează asupra Stării Pure, expresia „Starea Pură” este şi ea tot una figurată.(49)

5. Întrucât în realitate nu există nici bucuria şi nici „acela care se bucură”, în Starea Naturală este şi ea una figurată.(50)

6. Întrucât în realitate nu există nici respectarea legămintelor şi nici „acela care respectă” legămintele, aceste expresii sunt şi ele tot unele figurate.

7. Întrucât în realitate nu există nici acumulare de merite şi nici „acumulator de merite”, expresia „Dublu Merit”(51) este şi ea tot una figurată.

8. Întrucât în realitate nu există nici executarea acţiunilor şi nici „executor al acţiunilor”, expresia „Dubla Întunecare” este şi ea tot una figurată.(52)

9. Întrucât în realitate nu există nici renunţare la lume şi nici cel care renunţă (la existenţa lumii), expresia „existenţa lumii” este şi ea tot una figurată.

10. Întrucât în realitate nu există nici obţinere şi nici „acela care obţine” (fructele sau rezultatele acţiunilor), expresia „rezultatele acţiunilor” este şi ea tot una figurată. 
 

Acestea sunt cele 10 expresii figurate.(53)

Înapoi                                                                                        Continuare…

(46)Adevărul Esenţial reprezintă Adevărul complet sub aspectul său primordial, fără modificare. YOGA, ca ştiinţă care urmăreşte realizarea Adevărului, este uneori divizată în trei aspecte: Adevărul  Esenţial, Calea (sau metoda de a atinge realizarea) şi Fructul (sau realizarea spirituală însăşi).

(47)Calea este doar o metaforă ce simbolizează metoda prin care se poate realiza creşterea lăuntrică sau progresul spiritual al fiinţei umane.

(48)Starea Reală, care poate fi realizată numai în cea mai înaltă formă de SAMADHI (extaz divin), reprezintă de fapt, la nivel macrocosmic, o stare cu totul aparte în care mentalul, atunci nemodificat de vreun proces de gândire, seamănă în pacea sa profundă, absolută, cu un ocean perfect nemişcat care are suprafaţa încremenită ca o oglindă de cristal. Toate porţile percepţiei sunt atunci închise. Odată cu dispariţia completă a universului material şi fenomenal, mintea yoghinului atinge atunci propria sa condiţie naturală, acea pace profundă, absolută. Spiritul divin (ATMAN), microcosmic fuzionează acum pe deplin (sau, cu alte cuvinte intră perfect în stare de inefabilă REZONANŢĂ) cu Spiritul lui DUMNEZEU (PARAMATMAN), Macrocosmic. Această stare permite realizarea adevărului potrivit căruia nu există în Starea Reală nici vedere, nici văzător, totodată atunci apare revelaţia că toate conceptele limitate sunt în realitate non-existente, că toate dualităţile sunt într-adevăr unite şi că nu există decât o singură Realitate Unică sau Spiritul Infinit, Macrocosmic. Această stare permite realizarea adevărului potrivit căruia nu există în Starea Reală nici vedere, nici văzător, totodată atunci apare revelaţia că toate conceptele limitate sunt în realitate non-existente, că toate dualităţile sunt într-adevăr unite şi că nu există decât o singură Realitate Unică sau Spiritul Infinit, Macrocosmic Primordial şi veşnic al lui DUMNEZEU.

(49)Starea Pură este un aspect intensificat al Stării Reale în care mentalul există în condiţia sa primordială pură, fără nici un fel de distincţie. Atunci când, aflându-se în stare de SAMADHI (extaz divin), yoghinul urmăreşte să realizeze acţiunea de a medita, cel care meditează şi obiectul asupra căruia meditează devin în mod indistict una (sunt în mod indisolubil UNIŢI într-un TOT).

(50)Starea Naturală se referă aici la starea mentală care este de asemenea atinsă în starea de SAMADHI (extaz divin), în care conştiinţa yoghinului este unită (fuzionează) cu Starea Adevărată şi cu Starea Pură. În acea stare yoghinul realizează că nu există cu adevărat nici bucurie, nici cel care să se bucure, nici acţiuni, nici făptuitori de acţiuni şi că toate lucrurile aşa-zis obiective sunt la fel de ireale (iluzorii) întocmai precum visele.

(51)Meritul Cauzal, care este rezultatul (fructul) acţiunilor pline de compasiune şi care mai este numit de asemenea merit temporal şi Meritul care rezultă şi provine din supraabundenţa Meritului Cauzal, este numit Merit Spiritual.

(52)Întunecarea inteligenţei, care rezultă din cauza pasiunilor rele şi întunecarea inteligenţei care rezultă din cauza credinţelor greşite, cum ar fi de pildă, considerarea ca fiind adevărate a aparenţelor fenomenale.

(53)Toate aceste aforisme îşi trag esenţa din Doctrina yoghină a înţelepciunii, potrivit căreia personalitatea fiinţei umane este efemeră şi tranzitorie, iar nemurirea personală (sau a sufletului) este de neimaginat pentru cel care a atins Exacta vedere Spirituală. Când este scufundat în cea mai înaltă formă de SAMADHI (extaz divin), spiritul nemuritor (ATMAN) microcosmic încetează să mai fie microcosmic şi, reintegrându-se în OCEANUL INFINIT din care provine, devine una cu Spiritul Etern şi Infinit (PARAMATMAN) al lui DUMNEZEU, care cuprinde întregul Macrocosm (a cărei reflectare miniaturală, la nivel microcosmic el era). Atunci nu mai există deloc personalitate, nici cine să obţină, nici cine să renunţe, nici cine să acţioneze; nici cine să acumuleze merite; nici cine să mediteze în Stare Pură; nici cine să contemple Starea Reală; nici cine să parcurgă Calea, căci fiind atinsă această culme, însăşi starea mentală care creează toate aceste concepte mai mult sau mai puţin înalte este complet transcensă. Limbajul uman este în mod esenţial un mijloc care permite aproape exclusiv comunicarea unui om cu ceilalţi pe baza unor termeni care reflectă felurite experienţe comune tuturor oamenilor care există în universul simţurilor; însă folosirea lui pentru a descrie anumite experienţe care se află în afara simţurilor nu poate fi niciodată altfel decât figurată.

yogaesoteric.net

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More