5 afecţiuni pe care le poţi trata cu spirulină

 

Spirulina se numără printre cele mai nutritive alimente, având în compoziţie un procent însemnat de proteine şi vitamine. Bogăţia de principii active pe care le conţine o fac să fie un ajutor valoros în ameliorarea şi tratarea a numeroase afecţiuni.

7 grame de spirulină conţin:
– 4 g de proteine
– 8 mg de calciu
– 2 mg de fier
– 14 mg de magneziu
– 8 mg de fosfor
– 95 mg de potasiu
– 73 mg de sodiu
– 1,67 g de carbohidraţi
Pe lângă acestea, din conţinutul spirulinei nu lipsesc complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B6, B9), precum şi vitaminele A, D şi E.

Combate alergiile

În sezonul cald, alergiile la praf sau la polen sunt o problemă cu care se confruntă multe persoane. La acestea se adaugă şi alergiile la părul de animale. Deoarece reduce inflamaţia căilor respiratorii, spirulina este recomandată celor care suferă de rinită alergică. Astfel, simptome precum congestia nazală, strănutul şi lăcrimarea ochilor sunt mult diminuate.

Echilibrează valorile colesterolului

În categoria de risc pentru afecţiunile cardiovasculare se numără şi persoanele care au valori crescute ale colesterolului rău, LDL, şi ale trigliceridelor. Chiar şi un gram de spirulină pe zi poate scădea cu 16,3% nivelul trigliceridelor şi cu 10% pe cel al colesterolului rău. În acelaşi timp, creşterea dozei de spirulină la 4,5 grame pe zi ajută la ridicarea nivelului de colesterol bun, HDL.

Scade tensiunea arterială

Spirulina conţine o substanţă numită ficocianină, care are proprietăţi antihipertensive.Totodată, spirulina creşte producţia de acid nitric, o moleculă care contribuie la relaxarea şi la dilatarea vaselor de sânge. Din acest motiv, este recomandată celor care suferă de hipertensiune, mai ales dacă sunt supraponderali. Pe lângă reducerea tensiunii arteriale, spirulina accelerează şi metabolismul, ceea ce stimulează creşterea numărului de calorii arse în fiecare zi şi, implicit, scăderea în greutate. În acest caz, este recomandată o doză între 4,5 şi 6 grame de spirulină pe zi.

Mai puţin zahăr în sânge

În completarea tratamentului medicamentos, persoanele care suferă de diabet de tip 2 pot face o cură de trei luni cu spirulină. Aceasta contribuie la echilibrarea nivelului de zahăr în sânge şi la îmbunătăţirea valorilor markerului HbA1c, hemoglobina glicată, cea care indică valoarea nivelului de zahăr din sânge din ultimele 2-3 luni.

De ajutor celor cu anemie

Fiind un „superaliment“ concentrat în substanţe nutritive, spirulina este indicat să nu lipsească din alimentaţia celor care suferă de anemie. Ea contribuie la sporirea numărului de celule roşii în sânge şi îmbunătăţeşte, astfel, buna funcţionare a sistemului imunitar, ameliorând simptome precum senzaţia de slăbiciune fizică şi oboseală prelungită. Totodată, spirulina are efect energizant şi, dizolvată într-un pahar cu apă sau cu suc de fructe dimineaţa, poate înlocui cafeaua zilnică.

Cum o poţi include în dietă

Spirulina este disponibilă sub formă de pudră sau de tablete. Sub formă de pudră, ea poate fi adăugată în băuturi de tip smoothie, poate fi presărată peste salate, adăugată în supe reci de legume sau peste fructe proaspete. Cantitatea zilnică recomandată este de 7 g, adică o linguriţă rasă de pulbere.

Contraindicaţii

Chiar dacă este un supliment alimentar, spirulina este indicat să fie consumată în conformitate cu recomandările unui specialist în terapii cu remedii naturale. Printre persoanele cărora nu le este recomandată spirulina se numără cele care suferă de afecţiuni autoimune, deoarece planta ar putea accelera activitatea sistemului imunitar, ceea ce ar duce la agravarea simptomelor.

Citiți și:

Chlorella – un supliment alimentar foarte valoros

Cea mai importantă sursă de iod – Alga ce elimină substanţele radioactive, reglează tiroida şi stimulează scăderea în greutate!

Semnele deficitului şi de ce este necesară vitamina B12

 

yogaesoteric
10 februarie 2021


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More