8) Karma Yoga este abilitatea divină în fapte sau, cu alte cuvinte, înţelepciunea şi detaşarea în acţiune
din lucrarea „Karma Yoga: yoga instantanee a vieţii cotidiene”
de Gregorian Bivolaru
Swami Vivekananda a subliniat într-un mod cât se poate de clar că, de fapt, karma yoga ne conferă o maximă libertate. El spune, printre altele: „Karma Yoga este un sistem etic şi spiritual al cărui ţel este de a ne face să atingem eliberarea prin altruism şi acţiuni complet detaşate, bune” (Yoga practică). Pentru el „karma yoga este realizarea, prin activitate fără egoism, a acestei libertăţi depline care este ţelul oricărei naturi umane”.
El mai adaugă: „karma-yoghinul se întreabă de ce ne trebuie un alt mobil, altul decât iubirea înnăscută din libertate.” Şi iată cum explică el aceasta: „Este un aspect dificil de înţeles dar, cu timpul, veţi realiza că nimic în Univers nu are deplină putere asupra voastră atât timp cât voi nu permiteţi acelei puteri să se exercite liber asupra voastră.”
În realitate, faptul de a nu te teme deloc de consecinţele defavorabile eventuale ale acţiunii egoiste şi starea de a nu te ataşa în mod egoist de consecinţele favorabile pe care putem să le aşteaptăm, sau să le sperăm de la o acţiune, creează o pace interioară profundă, dublată de o remarcabilă libertate a spiritului care ne permite atunci să acţionăm în totală obiectivitate, bazându-ne exclusiv pe criteriile pe care le-am ales. Aceasta este ceea ce Swami Vivekananda numeşte a acţiona „în deplină libertate”.
Aceasta explică de ce Krishna a făcut în Bhagavad-Gita următoarea afirmaţie care este, la prima vedere, surprinzătoare: „Yoga este abilitatea divină în fapte.” El reia această idee mai târziu spunând că: „Lui îi este drag acela care este abil în toate acţiunile sale detaşate şi divine, acela care nu doreşte egoist nimic şi care este pur, rămânând detaşat la orice se întâmplă, prin aceasta el nefiind afectat sau mâhnit de nici un rezultat, de nici un eveniment şi care deja a renunţat complet la orice iniţiativă egoistă în nu contează ce acţiune”.
Swami Vivekananda, la rândul său, ajunge la aceeaşi concluzie: „karma yoga face din acţiunea detaşată o ştiinţă; ea ne învaţă să utilizăm permanent şi cât mai bine toate forţele bune, divine care acţionează mereu în univers” (Yoga practică). Şi tot el mai adaugă: „Karma yoga este cunoaşterea în profunzime a secretului acţiunii complet detaşate.”
El exprimă aceeaşi idee încă o dată, dar cu alte cuvinte, când spune: „Atunci când nu ne gândim deloc la Eul nostru egoist şi nu-l angrenăm, realizăm cea mai bună acţiune detaşată” (Conversaţii inspirate). Un exemplu concret, pe care îl cunoaştem cu toţii, este influenţa uneori paralizantă a tracului pe care îl simţim în timpul unui examen dacă atunci suntem egoist angrenaţi.
Swami Ramadas merge chiar mai departe: „Activitatea profund divină a karma-yoghinului este cea care îl duce pe acesta repede departe şi durează un timp foarte îndelungat. Ea lasă în întreaga lume o urmă permanentă şi profund benefică” (Prezenţa lui Ram).
yogaesoteric.net
Also available in: English