Minciuna are posturi TV multe, dar scurte! În Piața Victoriei nu au fost nici 150.000, nici 200.000 de oameni, ci mult mai puțini
Legile fizicii nu pot fi schimbate nici prin OUG, nici prin ordin de la Cotroceni
Motto: Pristanda: „Doamne păzește, coane Fănică, să trăiți, patruzeci și patru, în cap… patruzeci și patru… Cum zic, unul-două, poate vântul… ori cine știe…”
Explozia protestelor împotriva coaliției de guvernământ, pricinuită de deja celebrele ordonanțe, a dat ocazia mass-media să speculeze asupra numărului de participanți.
Mass-media ce susține protestele a vehiculat cifre de-a dreptul impresionate: de la 150.000 la 200.000 de oameni ar fi fost prezenți în Piața Victoriei pentru a manifesta împotriva Guvernului.
Câți oameni au fost însă, realmente, în Piața Victoriei? Ca punct de reper am luat o fotografie care circulă pe facebook, sub care scrie că numărul oamenilor prezenți se apropie de 200.000! Iat-o mai jos:
În realitate însă, numărul celor prezenți a fost mult mai mic. Pentru a vedea câți oameni au fost prezenți în Piața Victoriei, am folosit o unealtă online de calculare a suprafețelor via Google Maps, accesibilă aici.
Astfel, intrând pe acest site, am selectat Bucureștiul și am ales suprafața care se suprapune cu imaginea în care se susține că s-ar fi aflat 200.000 de oameni, după cum puteți vedea în imaginea de mai jos.
În stânga sus avem primul reper pe Bulevardul Kiseleff, în dreapta sus este strada Duiliu Zamfirescu. Jos avem un punct pe banda de mers de lângă blocurile turn, fixat în dreptul mijlocului parcării din piață, iar al doilea punct este la intrarea în stația de metrou de pe Bulevardul Lascăr Catargiu, situată în partea opusă clădirii Orange. Conform uneltei de care vorbeam, acest perimetru are o suprafață de 22.924,5 metri pătrați, adică aproximativ 2,29 hectare.
După cum se poate observa, perimetrul ales de noi este extrem de generos, cuprinzând și spații în care nu a fost prezent niciun om în seara de 1 februarie, respectiv esplanada împrejmuită din fața clădirii Guvernului, dar și jumătate din parcarea în care se aflau mașini.
Câți oameni pot încăpea într-un metru pătrat?
Răspunsul la această întrebare depinde de mulți factori, între care greutatea persoanelor, îmbrăcăminte, înălțime. „Pentru ca trei persoane să încapă într-un metru pătrat, ar trebui să stea lipiți unul de altul, în linie și să fie de greutate medie și îmbrăcate lejer, în cămașă.” Asta o spune profesorul prof. dr. G. Keith Still, în cursul său despre administrarea riscurilor și siguranța mulțimilor. Puteți să vă convingeți singuri, accesând acest link.
În consecință, pentru ca cifrele aruncate de Digi sau Hotnews să fie reale, ar fi trebuit ca pe 2 februarie noaptea, în București să fie 20-25 de grade. Doar așa ar fi putut cât de cât să încapă 6,8 persoane într-un singur metru pătrat din Piața Victoriei!
Dar nu a fost vară, iar oamenii au venit îmbrăcați gros, unii aveau genți, rucsacuri, ghiozdane, aparate foto, bannere etc. și, după cum se vede clar din imaginile filmate, exista un spațiu lejer între manifestanți, circulația persoanelor fiind lejeră.
De altfel, profesorul afirmă că la o densitate mai mare de 1 persoană per metru pătrat, oamenii nu pot face un pas întreg în față. Confruntând această afirmație cu imaginile din interior, filmate chiar de Digi 24, se poate observa că manifestanții se plimbă nestingheriți, la distanțe confortabile unul de celălalt. Ba chiar, la filmările de aproape încep să se vadă „găuri” în mulțime, spații libere în piață, unde nu stă nimeni sau sunt folosite ca loc de tranzit (vezi video de la minutul 14:14).
În aceste condiții, luând în considerare varianta optimistă, că trei bucureșteni stăteau umăr la umăr, nemișcați, într-un metru pătrat din Piața Victoriei, rezultă că miercuri seară, pe 1 februarie, au fost maxim 69.000 – 70.000 de oameni. Adică cu aproape 50% mai puțini decât au dat Digi sau Hotnews și cu 30% mai puțini decât au estimat alte surse media.
De altfel, aceasta este explicația pentru care în estimările Jandarmeriei apar mereu mai puțini oameni decât anunță mass-media, autoritățile folosind legile – neschimbabile de către om – ale fizicii.
Citiţi şi:
Mitinguri. Cine a avut capacitatea de a mobiliza un număr atât de mare persoane, cum s-a procedat și cine s-a aflat în spatele acestora? (I)
Analiză The Times: Furia românilor ar trebui să se concentreze la miezul problemei…
yogaesoteric
19 martie 2017