Stereotipuri vs. rațiune

Trăim o criză a raționalității. Când gândirea liberă, critică, e înlocuită de stereotipuri. De toate felurile: politice, religioase, etnice etc. La care oamenii aderă în funcție de simpatii și idiosincrazii. Dintre toate, cele etnice sunt cele mai periculoase.

A judeca generația actuală a unui popor prin prisma a ceea ce au făcut strămoșii, în diferitele etape istorice, este proba supremă a imbecilismului. Generația de azi este rea, fiindcă și strămoșii au fost răi. Ar fi vorba de un determinism genetic aici.

Bun, viciul ăsta de logică ar putea fi trecut cu vederea, dacă judecata ar fi aplicată unitar. La toate celelalte popoare. Ai zice că atât îl duce capul pe omul respectiv. Or nu se petrece așa. Rușii sunt răi genetic din cauza strămoșilor lor, care au fost imperialiști. Punct. Nu știm noi ce-au făcut în istorie? Ce ne-au făcut nouă, românilor, nu mai vorbim de alții.

Occidentalii, în schimb, sunt buni. Genetic. Ce dacă timp de 400 de ani au jefuit de bogății popoarele Africii, Americii Latine, Americii de Nord, Asiei, Pacificului? Ce dacă au exterminat popoarele indigene, au practicat sclavia 400 de ani, milioane murind pe plantații? Abia în secolul XX a fost abolită.

Ce dacă după al Doilea Război Mondial Occidentul a fost la originea mai tuturor războaielor, a loviturilor de stat, totul în numele democratizării, eliminării dictatorilor? A celor neconvenabili, fiindcă de altfel cu unii au colaborat. Când se știe clar că a fost vorba doar de lupta pentru controlul resurselor? Lor, occidentalilor, nu li poate aplica aceeași judecată pentru ce au făcut. Fiindcă ei sunt genetic buni.

Există o lege care a guvernat istoria. Popoarele mari, puternice, au impus propria lege. A cuceririi, a extinderii teritoriilor și a exploatării popoarelor slabe. Le-au jefuit bogățiile, au impus biruri. Nu există excepții. Pornind de la caldeeni, akkadieni, babilonieni, asirieni, egipteni, perși, greci, romani, arabi, mongoli, otomani, spanioli, francezi, nemți, englezi, ruși etc. Ăsta a fost nivelul de dezvoltare a conștiinței umane. Progresul istoric la acest capitol a fost lent.

Chiar și după ce la nivel filosofic, prin sec. XVIII, și apoi politic, Occidentul a elaborat doctrina egalității de la natură a ființelor umane, a drepturilor și libertăților personale, au mai trecut vreo 200 de ani până când la nivel internațional drepturile omului au fost consfințite într-o Cartă semnată de toate statele lumii, principiile ei devenind izvor de drept național și internațional.

Prin urmare, cum să mai faci recurs astăzi la stereotipuri istorice când analizezi, evaluezi, în loc să judeci fapte, situații de moment, cauzalități? Cât de cinstit mai ești?

Unii n-au înțeles că toate abuzurile comise de liderii mondiali de astăzi sunt încurajate tocmai de incapacitatea gloatelor de a judeca rațional, detașat, cauționându-le în funcție de umori și de stereotipuri de gândire toate nenorocirile. Popoarele își merită soarta.

Eu nu pot culpabiliza generațiile popoarelor occidentale de astăzi pentru genocidele și jafurile comise de antecesorii lor. Ce vină au? Nici pe nemții de azi pentru ce-a făcut Hitler. Le judec doar pentru ceea ce fac astăzi. De ce? Fiindcă dacă aș fi trăit atunci gândeam la fel ca ăia. Tu de ce o faci cu alții atunci? Doar cu unii dintre ei? Cine discriminează aici, deci? Cine este ineptul?

Înseamnă că și noi, cei care nu eram născuți atunci, suntem vinovați de crimele comuniste de la Gherla, Sighet, Pitești, Canal, fiindcă suntem români. Au fost comise de români. Dar sănătoși la cap mai suntem?

Autor: Angelo Davidescu

Citiți și:
Avocatul Piperea: Ne vom duce cu toţii pe copcă dacă nu ieşim din stereotipul „capul plecat sabia nu-l taie”, pentru că niciun prădător nu va avea vreodată milă de prada lui
Dr. Călin Georgescu: «Unde merge lumea, unde mergem noi?»
Distrugerea culturii ancorate în Adevăr – Despre «societatea demoralizată»

 

yogaesoteric
14 decembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More