Până unde a ajuns inteligenţa artificială: Programul AlphaGo al Google a câştigat în China întâlnirea cu campionul mondial la jocul de Go

 

Programul de inteligenţă artificială dezvoltat de compania DeepMind care este parte a Google l-a învins şi în al doilea meci pe campionul mondial la jocul de Go, Ke Jie, câştigând practic întâlnirea. Spre final de meci campionul chinez era extrem de supărat, iar după meci Ke Jie, în vârstă de doar 19 ani, a declarat că AlphaGo joacă precum un zeu. Întâlnirea s-a desfăşurat pe principiul cel mai bun din trei meciuri, dar a fost decisă după două.

Numărul unu mondial a fost supărat în mod vizibil de cum a decurs jocul, iar acest fapt s-a văzut din gesturile sale. „Anul trecut AlphaGo juca în stilul oamenilor, dar acum cred că joacă precum un Zeu al Jocului de Go”, a spus tânărul Ke după meci. Reamintim că în martie 2016 supercomputerul l-a învins cu 4-1 pe campionul Lee Sedol din Coreea de Sud.

Versiunea din acest an, numită AlphaGo Master, este mai performantă decât cea de anul trecut, fiind capabilă să înveţe şi din propriile meciuri pe care le simulează, nu doar din jocuri desfăşurate în trecut între oameni. „Principala noutate este că AlphaGo a devenit propriul profesor. Asta înseamnă nu doar că învaţă într-un mod mult mai general, şi deci joacă şi mai bine Go, dar şi că poate fi folosit la alte tipuri de aplicaţii”, spune Dave Silver, programator şef la proiect.

Mulţi credeau că vor trece 15-20 de ani până când un computer va putea să învingă un campion mondial la Go, însă realitatea a dovedit că inteligenţa artificială a avansat mult mai repede decât s-ar fi crezut. Victoria de acum este cu atât mai simbolică cu cât s-a petrecut în China, ţara în care serviciile Google sunt blocate de ani buni. Inclusiv live-stream-ul meciului a fost blocat pe YouTube.
 

Go este un joc de strategie ce constă în plasarea unor piese albe şi negre (stones) pe o tablă 19X19 cu 361 de poziţii. Este unul dintre cele mai complicate jocuri create vreodată, în el contând foarte mult intuiţia de moment. Scopul este să controlezi peste jumătate din tabla de joc. Go a fost inventat în China, acum peste 2.500 de ani.

Jocul este mult mai complex decât şahul şi este mult mai greu de estimat cine va câştiga. La început sunt 361 de mutări posibile şi la un moment dat sunt în medie 200 de poziţii vacante pe tablă, faţă de 20 în medie, la şah. În plus, dacă un joc de şah se termină în medie în 80 de mutări, la Go numărul este mai mult decât triplu, adică 250-300 de mutări.

La Go, oamenii au de partea lor intuiţia, dar sunt limitaţi de faptul că pot obosi, se pot enerva şi pot deveni neatenţi, ceea ce afectează grav performanţele de joc. În plus, există o limitare mentală fiindcă din cauza complexităţii, Go este un joc care poate fi jucat de maxim 1.000 de ori/an de oameni, în timp ce computerul poate rezista la milioane de jocuri.
 
Potrivit Google, există mai multe poziții posibile într-un joc Go decât atomi în univers.

Citiţi şi:
Inteligenţa artificială creată de Google a învăţat să fie foarte agresivă
Roboții și inteligența artificială vor înlocui 50% dintre angajați, la nivel global… mai curând decât am crede!


yogaesoteric
12 octombrie 2017

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More