Vor dispărea medicii? Alexandru Rafila, despre cum vor decurge consultaţiile după digitalizarea Sănătății

Mulţi pacienţi s-au întrebat dacă va fi eliminat contactul direct între medic şi pacient, după digitalizarea Sănătății. Ministrul Alexandru Rafila a abordat acest subiect. Serviciile de telemedicină nu vor înlocui vreodată medicii şi personalul medical, întrucât interacţiunea pacientului cu medicul atunci când are o suferinţă este esenţială, a dat garanţii ministrul Sănătăţii.Tot doctorii „reali” vor rămâne baza.

Alexandru Rafila a mai afirmat că serviciile de telemedicină în noua formă a contractului-cadru sunt incluse pentru decontare. În opinia sa, reprezintă o soluţie pentru deficitul de personal medical, dar nu îl poate înlocui.

Componenta de telemedicină devine tot mai interesantă şi tot mai necesară. Pe de o parte, devine necesară pentru că este vorba despre accesul la servicii de sănătate al oamenilor mai ales în zone în care personalul medical este deficitar.

Pe de altă parte, discutăm despre posibilitatea monitorizării pacienţilor şi oferirii de soluţii terapeutice chiar de la distanţă.

Serviciile de imagistică se pretează poate cel mai bine la această variantă, în care interpretarea investigaţiilor imagistice se face de la distanţă de personal specializat.

Să nu credem că telemedicina şi digitalizarea vor înlocui vreodată medicii şi personalul medical”, a afirmat Rafila.

350 milioane euro pentru digitalizarea Sănătăţii

Peste 350 de milioane de euro vor fi investite în achiziţionarea de sisteme software şi hardware pentru transformarea procesului administrativ, de raportare şi clinic în format digital, este concluzia discuţiilor avute de conducerea Ministerului Sănătăţii cu toţi actorii implicaţi în procesul de digitalizare a sistemului de sănătate în vederea pregătirii ghidurilor de finanţare pentru cele patru componente de digitalizare prevăzute în PNRR.

Telemedicina este o soluţie pentru deficitul de personal medical, dar nu este cazul neapărat să ne gândim că îl înlocuieşte.

Prin telemedicină nu o să putem să facem intervenţii chirurgicale, o să putem acorda cel mult primul ajutor până vine un echipaj de ambulanţă”, a adăugat Rafila.

Citiți și:
Gheorghe Piperea: „Grav este când această „știință” se aplică în domeniul sănătății sau al justiției”
O doctoriță eroină din România merge sute de kilometri prin zone rurale să facă consultații cu o tehnologie ultraperformantă!

 

yogaesoteric
4 iulie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More