Pentru prima dată, va fi trimisă o sondă spațială pe fața nevăzută a Lunii, de către China

 

Potrivit iflscience.com, în anul 2018 se derulează deja o mulțime de proiecte de explorare a spațiului. Printre acestea se remarcă lansarea inaugurală a sistemului Falcon Heavy, precum și o misiune care va avea drept țintă planeta Mercur. Între toate aceste misiuni spațiale, cea mai ambițioasă este însă aceea a Chinei. Astfel, chinezii doresc să realizeze în decembrie 2018, nici mai mult, nici mai puțin, decât o aterizare pe fața nevăzută a Lunii – care până acum n-a mai fost studiată decât indirect, de la distantă, cu ajutorul sondelor spațiale sau de către astronauții aflați pe orbita selenară.

Dacă totul va merge strună, acesta va fi cea de-a patra misiune spațială chinezească ce vizează Luna. Se va numi Chang’e 4. Au mai existat planuri de aterizare a unor sonde spațiale în această zonă a suprafeței lunare, atât americane, cât și rusești, însă ele nu s-au materializat.

Misiunea chinezească pe Lună va avea două părți. Prima parte va însemna lansarea unui satelit pe orbita lunară – care va fi folosit pentru transmiterea comenzilor, dar și a informațiilor preluate de pe fața nevăzută a Lunii. Apoi, spre sfârșitul anului, va avea loc aterizarea pe Lună, în zona ce nu poate fi văzută de pe Terra.

Chang’e 4 se vrea a fi o continuare a misiunii Chang’e 3, în cadrul căreia o sondă spațială și un rover au ajuns pe fața vizibilă a Lunii, în urmă cu aproape 5 ani.

Una dintre fețele Lunii nu este vizibilă de pe planeta noastră și a fost numită „fața întunecată a Lunii”, ceea ce nu este prea corect, deoarece ambele fețe beneficiază de expunere la lumina solară.

Interesant este că la bordul sondei spațiale ce va ajunge pe Lună, trimisă de către chinezi, se vor afla și câteva plante, ba chiar și insecte. Din informațiile dezvăluite până acum, vor fi folosiți în experimente viermi de mătase și tuberculi de cartof – încercându-se creșterea acestora în solul lunar.

Obiectivul cel mai ambițios al Chinei este, însă, trimiterea unei misiuni umane pe satelitul natural al Pământului, probabil după 2030. Anul viitor, chinezii speră să intre în posesia unor mostre de rocă preluate de pe suprafața Lunii. Misiunea Chang’e 4 este gândită ca o etapă în realizarea obiectivului final: trimiterea primului astronaut chinez pe Lună.


Citiți și:

Luna, un astru deja colonizat

Bază extraterestră pe Lună, fotografiată în detaliu și alte dovezi clare ale unor OZN-uri prezentate de NASA

Ingo Swann clarvăzătorul care şi-a proiectat corpul astral pe Lună

 

yogaesoteric
28 septembrie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More