UE plănuiește un fond „pentru pace” de încă 20 de miliarde de euro pentru a furniza Ucrainei arme în următorii patru ani

UE va propune un fond dedicat pentru a menține aprovizionarea armatei ucrainene pentru următorii patru ani, cu un cost de până la 20 de miliarde de euro, potrivit a cinci diplomați familiarizați cu acest plan, scrie Politico.

Propunerea nu ar implica ca UE să plătească direct pentru armele Ucrainei. În schimb, Bruxelles ar ajuta țările să își acopere propriile costuri de achiziționare și donare a unor articole precum muniții, rachete și tancuri. De asemenea, ar ajuta la plata pentru instruirea soldaților ucraineni.

Este o abordare pe care UE a adoptat-o la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina. Dar noua propunere, redactată de serviciul diplomatic al UE, ar turbo-încărca efectiv strategia.

Pentru început, prețul ar reprezenta un angajament major pentru UE, putând crește de aproape cinci ori cele 4 miliarde de euro alocate până acum de blocul comunitar pentru eforturi similare în ultimul an și peste.

De asemenea, ar consfinți o schimbare ideologică radicală pentru UE, un proiect de pace autodeclarat. Înainte ca Rusia să declanșeze intervenția din Ucraina, conceptul de subvenționare de către UE a transporturilor de arme către o zonă de război ar fi fost de neconceput. Acum, este pe punctul de a fi consacrat pentru mulți ani de acum încolo.

În mod ironic (și poate revelator), toate acestea se fac prin intermediul unui fond preexistent denumit „Facilitatea europeană pentru pace”.

Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al UE, a făcut aluzie la această idee în timpul unui summit al liderilor UE din luna iunie.

Este necesar să faceți ca Ucraina să fie capabilă să se apere”, a spus el. „Așa că Fondul european pentru pace pentru Ucraina poate că este cazul să devină un nou fond de apărare ucrainean.

Propunerea privind fondul militar dedicat face parte din eforturile mai ample ale UE de a-și arăta angajamentul pe termen lung față de Ucraina. Aripa diplomatică a UE, Serviciul European de Acțiune Externă, a redactat, de asemenea, un plan – raportat pentru prima dată de Politico – care sugerează o serie de angajamente de securitate pe care UE le poate lua față de Ucraina în următorii ani.

De asemenea, planul vine în completarea unei propuneri a UE de a aloca 50 de miliarde de euro pentru asistență non-militară pentru Ucraina între 2024 și 2027.

Noua propunere de finanțare militară a fost trimisă țărilor UE pentru examinare. Obiectivul, au declarat doi dintre diplomați, este de a adopta propunerea până în toamnă.

Până în prezent, UE a întâmpinat dificultăți repetate atunci când a încercat să aprobe suplimentări incrementale ale fondului său de armament pentru Ucraina, luptele politice și Ungaria, care încă cultivă legături cu Rusia, provocând întârzieri.

Alocarea a până la 20 de miliarde de euro pentru acest efort ar permite liderilor UE să transmită Moscovei un mesaj prin care să arate că sunt gata să facă tot ce este necesar pentru a ajuta Ucraina. Întinzându-se pe o perioadă de patru ani, fondul ar permite UE să atragă 5 miliarde de euro anual. Cu toate acestea, cifrele ar reprezenta un plafon și nu ar fi cazul să servească drept garanție că toți banii vor fi cheltuiți.

Nivelul nostru de sprijin pentru Ucraina în domeniul militar este acum atât de ridicat, încât banii alocați Facilității europene pentru pace pentru Ucraina se vor epuiza în curând”, a declarat un înalt oficial UE, care, la fel ca ceilalți, a vorbit sub anonimat pentru a discuta despre planificare.

Ceea ce are nevoie UE, a susținut oficialul, este ca sprijinul său militar pentru Ucraina să fie „previzibil pe termen lung”.

Deci, evident, vorbim despre o sumă mai substanțială de bani.

Citiți și:
Finanța mondială a pus gheara pe Ucraina. Banii UE, dați pentru reconstrucție, în buzunarele JPMorgan și BlackRock
Fac lobby pentru Ucraina „pro bono” și câștigă milioane de euro de la firmele de armament 

 

yogaesoteric
19 septembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More