Sistemul financiar de forţă şi tendinţele pe termen scurt ale lumii vestice

Mă întreabă mulţi motivul real pentru care lumea trece în barca BRICS. Între cei prinşi de propaganda sistemului, BRICS nici măcar nu există, deoarece ştirile sunt cenzurate programatic în media occidentală, la fel ca şi cele reale despre Ucraina. O să urmăresc să vă explic fundamentele prin prisma unor oameni aflaţi în linia întâi a finanţelor.

Probabil cea mai relevantă imagine a dat-o Michael Howell de la Crossborder Capital în decembrie 2022, într-un articol scris pentru Financial Times. Fac precizarea că, din punctul meu de vedere, Howell a cam dat-o în bară cu previziunile sale, dar partea de fundamente este cât se poate de logică, motiv pentru care o transcriu mai jos:

Ne concentrăm pe lichiditate deoarece natura sistemului nostru financiar s-a modificat. Pieţele nu mai servesc ca mecanisme de strângere de capital. Mai degrabă sunt sisteme de refinanţare a capitalului, dedicate în mare măsură reluării datoriilor noastre uimitoare. Acest element ne face să punem accent pe înţelegerea capacităţii bilanţului colectiv de a finanţa problemele datoriilor în detrimentul analizei costului capitalului.

Estimăm că pentru fiecare opt dolari care se tranzacţionează pe pieţele financiare, şapte reprezintă refinanţări de datorii şi doar unul singur este dolar nou.

Ultimul paragraf reprezintă, probabil, cea mai uimitoare imagine a stării de fapt din lumea dolarului. Este, de altfel, imaginea sugestivă pentru capcana datoriilor în care s-a căzut la nivel mondial, în acest moment treburile devenind mai mult decât nesustenabile. Iată de ce încă de prin anul 2008 spuneam că finanţele mondiale au luat-o razna şi că se merge pe un model cu masă monetară nelimitată. E însă posibilă o asemenea nebunie? Atât timp cât o negai, chiar dacă dădeai drumul treptat la hăţuri şi emiteai monedă pe şest, părea că treaba funcţionează. Doar că, iată, până la urmă banul se răzbună, iar inflaţia a sărit din pălărie. Nu-mi dau seama dacă a fost un accident, o greşeală de calcul sau, pur şi simplu, un gest al revoltaţilor din sistem asimilabil unei greşeli de calcul. Cert este că acum FED-ul se luptă cu inflaţia crescând dobânda, exact ca la carte.

Daniel Ivascyn, directorul de investiţii al PIMCO, cel mai mare administrator de fonduri de obligaţiuni din lume, spune că se pregăteşte pentru o prăbuşire economică deoarece efectele în economie a actualelor majorări de dobânzi se vor vedea în 5-6 trimestre. Ivascyn consideră că e oportun să păstreze poziţii lichide până atunci deoarece vor exista oportunităţi mari de randamente sporite. Mă rog, gândeşte strict în termenii „speculantului de randament”. Însă ceea ce este necesar să reţinem, este justeţea timing-ului expus, care, de altfel, are „verificarea istorică”.

Există însă un element căruia nu se dă importanţă şi pe care, de asemenea, l-a observat cu foarte mare justeţe Howell. Noi am rămas blocaţi în imaginea în care FED-ul intervine pentru salvarea băncilor cu probleme, furnizând lichiditate „prin spate” pentru „calmarea pieţelor”. Însă omitem un element: dintre ţările G7, doar Germania are un raport subunitar al datoriei publice raportate la PIB. În rest, toate celelalte ţări sunt pe spirala nesustenabilităţii financiare. Despre Japonia cu al său 172% nu mai are sens să discutăm, dar uitaţi-vă la celelalte. SUA probabil va termina anul în curs cu 140%. Va fi urmată de Italia şi Canada. Spania şi Franţa se zbat pe la 113%, în timp ce plutonul codaşilor e închis de Regatul unit cu 101%. Acestea sunt „marile puteri” ale lumii.

De fapt, tocmai de aici ne este îndepărtată privirea deoarece, la cum arată situația, evenimentele se vor precipita teribil în viitorul apropiat. În Franţa a avut loc o răscoală musulmană de rit BLM care secătuieşte Bugetul. Nici restul ţărilor europene nu sunt departe de revolte în condiţiile în care nivelul de trai scade constant sub presiunea ajutoarelor date Ucrainei şi, mai ales, a sancţiunilor impuse Rusiei care, în final, s-au dovedit auto-sancţiuni. Tot setupul exploziv se va finaliza într-un dezastru bugetar care va fi necesar să fie rezolvat cumva, iar pentru această rezolvare, FED-ul va trece la nivelul următor având ca pacienţi… statele. Nu, modelul clasic în care vine FMI să analizeze şi să pună treburile pe făgaş nu mai funcţionează. Va fi nevoie de intervenţia promptă a FED, ceea ce ne va conduce într-o realitate de-a dreptul suprarealistă. Da, vom vedea şi asta! Dar oare cât timp credeţi că vor mai prefera cei care mai au cât de cât câte-un ban pus de-o parte să închidă ochii?

Autor: Dan Diaconu

Citiți și:
Inflație, bănci în faliment iminent și scăderea producției industriale în „lumea civilizată”
Timpuri de răscruce

 

yogaesoteric
26 septembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More