Crește prețul petrolului! Investitorii, cu ochii pe bancheri
Prețul petrolului a crescut la începutul lunii septembrie, stimulat de reducerile de ofertă OPEC+ și în timp ce investitorii așteptau date macroeconomice cheie care ar putea indica direcția ratelor dobânzilor.
Brent, referința pentru două treimi din petrolul mondial, se tranzacționa cu 0,19% mai sus, la 90,81 dolari pe baril. West Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, a crescut cu 0,29%, la 87,54 dolari pe baril.
Înainte cu o zi, Brent a scăzut cu 0,01%, la 90,64 dolari pe baril, în timp ce WTI a închis în scădere cu 0,25%, la 87,29 dolari pe baril.
„Prețul petrolului urcă din nou, în ciuda faptului că există o viziune mixtă asupra perspectivelor economice”, a declarat Craig Erlam, analist senior de piață la Oanda.
Comisia Europeană tocmai a înrăutățit prognozele economice ale UE, iar Germania se luptă să evite o nouă recesiune. Marea Britanie a arătat mult mai multă rezistență decât se anticipa, dar încă se confruntă cu riscuri de recesiune și cu o creștere marginală, în cel mai bun caz.
Oferta de petrol va continua să fie restricționată cel puțin până la sfârșitul anului, în urma anunțului recent al Arabiei Saudite și al Rusiei.
După ce și-a întrerupt ciclul de înăsprire în luna iunie, Fed a majorat rata dobânzii de politică monetară în iulie pentru a 11-a oară din martie 2022, în contextul în care urmărește să aducă inflația în intervalul său țintă de 2%.
Președintele Fed, Jerome Powell, a avertizat că este posibil ca banca centrală să nu fi terminat de majorat ratele dobânzilor, susținând că este nevoie de mai multe dovezi care să arate o răcire a economiei. Ratele mai mari ale dobânzilor frânează creșterea economică, reducând cererea de petrol.
Libia, al șaptelea mare producător de țiței din cadrul OPEC, a închis patru porturi petroliere importante după ce furtuna Daniel a provocat inundații devastatoare în țara nord-africană.
Închiderea porturilor va duce la unele întreruperi ale exporturilor, a declarat Giovanni Staunovo, strateg la UBS, pentru The National.
Agenția Internațională pentru Energie, cu sediul la Paris, se așteaptă la o creștere record a cererii cu 2,2 milioane de bpd în acest an, susținută de o redresare a economiei Chinei, a doua ca mărime din lume.
China, cel mai mare importator de țiței din lume, a anunțat o serie de măsuri de stimulare în ultimul timp, inclusiv înjumătățirea taxei de timbru pentru tranzacțiile cu acțiuni și relaxarea ratelor la creditele ipotecare.
Citiți și:
Suntem luați de proști: UE cumpără petrol rusesc la suprapreț, vândut de țări din Asia care nu dau doi bani pe embargoul americanilor!
Europa, condamnată la creșterea prețurilor gazelor. Mai mult decât duble în 2024!
yogaesoteric
7 octombrie 2023