Venezuela urmărește să își rezolve criza financiară prin utilizarea unei monede virtuale

 

Cu ocazia celebrărilor de Crăciun din decembrie anul trecut preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, anunța că guvernul din țara sa se pregătea să lanseze moneda virtuală „Petro”. Maduro afirma că noua monedă va valoriza rezervele naturale ale ţării – petrol, gaze, aur şi diamante – şi că a fost concepută pentru a susține lupta împotriva „blocadei financiare” impusă Venezuelei de către Statele Unite.

Conform agenției de știri Reuters, președintele Maduro declarase la televiziunea națională că „Venezuela va crea o criptomonedă, Petro, pentru a avansa în materie de suveranitate monetară și pentru a proceda la tranzacţii financiare, în pofida blocadei financiare. Aceasta ne va permite să avansăm spre noi forme de finanţare internaţională pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării”.

În anii ’90 Venezuela era cea mai bogată țară din America Latină, având o uriașă rezervă de petrol. Președinții Venezuelei nu au acceptat însă ca țara să devină o colonie a Statelor Unite și au dorit independența. Au dat afară marile companii străine, printre care Pepsi, General Motors și United. Mai mult, au început să dezvolte relații cu Rusia și China. Reacția administrației SUA nu a întârziat: a sprijinit o mică oligarhie care s-a îmbogățit și a dobândit putere politică, a instituit mecanisme financiare prin care prețul petrolului a fost coborât, și a impus o cruntă blocadă economică, dublată de sancțiuni. În mod dramatic, marea majoritate a populației din Venezuela a sărăcit, șomajul a crescut rapid, iar inflația a explodat. Dacă în 2010 un dolar american era echivalentul a 8 bolivari (moneda venezueleană), anul trecut același dolar se cumpăra cu 84.000 bolivari. Pentru a calma nemulțumirile populației, Maduro a tipărit mai mulți bolivari, a mărit de mai multe ori salariile și a cerut noi și noi împrumuturi din Rusia și China. Potrivit FMI, inflația a ajuns în 2017 la rata de 1.350.000% față de anul 1999. Datoria externă a țării a fost estimată de unii experţi la 150 miliarde de dolari.

În aceste condiții președintele Nicolas Maduro și guvernul de la Caracas au urmărit să fundamenteze economia țării pe o monedă care să nu mai fie influențată de elitele bancare internaționale și au decis adoptarea unei criptomonede. Pe piaţa internaţională sunt utilizate deja monede virtuale ca Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple, Litecoin, Paxcoin şi Dogecoin.

În august 2018, unul dintre principalele site-uri de știri din Venezuela, ABC International, anunța că noua monedă, petro, a început să fie implementată în principalele sisteme naționale, în paralel cu bolivarul, care a fost denominat. Noul bolivar este numit acum „bolivarul suveran”, după ce au fost eliminate cinci zero-uri din valoarea vechiului bolivar, puternic afectat de inflație. Astfel, „bolivarul suveran” are valoarea a 100.000 de vechi bolivari.

Din octombrie 2018, Banca Centrală din Venezuela precum și băncile private au început să publice prețul bolivarului raportat la valoarea petro, precum și valoarea petro-ului în raport cu monedele internaționale. Și compania petrolieră de stat PDVSA a început să utilizeze criptomoneda petro ca unitate contabilă. Este o modificare esențială, întrucât petrolul este resursa care furnizează 96% din valuta Venezuelei, țară membră OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol). Convertiri similare în moneda petro au înregistrat sistemele de salarizare, de pensii și cele de stabilire a prețurilor pentru bunuri și servicii operate în Venezuela. Potrivit site-ului de analiză financiară Coindesk, guvernul de la Caracas pretinde că a reușit să strângă cu succes sute de milioane de dolari (unele surse vorbesc de cinci miliarde de dolari) din schimburile realizate cu noua monedă. Dar nu este deloc clar cine a investit în petro și câtă valută a fost cu adevărat adunată.

Președintele Nicolas Maduro

În orice caz, situația este departe de a fi remediată întrucât moneda petro este încă foarte puțin acceptată pe piața internațională. În plus, Congresul (Parlamentul) din Venezuela este dominat de opoziție și este de fapt controlat de SUA. O altă problemă este aceea că încă din martie 2018, administrația Trump a emis o lege prin care interzice cetățenilor americani să efectueze tranzacții în petro, măsura făcând parte dintr-o nouă serie de sancțiuni adoptate de SUA împotriva acestui stat din America de Sud.

Pentru anul viitor, Venezuela va ocoli în tranzacțiile sale dolarul american. Maduro spune că strategia sa vizează minimizarea dominației dolarului în industrie și diversificarea pieței mondiale. El a declarat companiei mediatice de stat, TeleSURcă „În 2019, avem un program pentru vânzarea petrolului în petro și, în acest fel, continuăm să ne eliberăm de o monedă pe care elita Washingtonului o folosește”. Decizia a fost luată după ce, la începutul lui decembrie 2018, liderul sud-american s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin, la Moscova. Maduro a subliniat că Rusia comercializează deja petrol și alte produse în yuanul chinez și că Venezuela ar urma exemplul său, trecând „în mod progresiv” să-și vândă toate produsele petroliere în moneda petro.

Rămâne de văzut în ce măsură noul sistem financiar al Venezuelei va reuși. Este pentru prima data când o țară se orientează prin politica sa de stat către utilizarea unei monede virtuale. Venezuela a apelat la această măsură din disperare de cauză, dar riscul este uriaș întrucât există posibilitatea ca banii digitali să intre și mai ușor sub controlul elitei financiare globaliste.


Citiți și:

Criptomoneda – o escrocherie care va duce la înrobire totală

Ce «filozofie» economică se află în spatele războiului împotriva banilor cash? 
Bancherii s-au întâlnit în secret la Londra pentru a plănui să «elimine cash-ul»! 

 

yogaesoteric
17 decembrie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More