Adolescenții din SUA petrec 4,8 ore în fiecare zi pe rețelele de comunicare virtuală
Puțin peste jumătate dintre adolescenții americani (51%) declară că petrec cel puțin patru ore pe zi folosind o varietate de aplicații de comunicare virtuală, precum YouTube, TikTok, Instagram, Facebook și X (fostul Twitter), potrivit unui sondaj Gallup realizat pe un eșantion de peste 1.500 de adolescenți. Această utilizare se ridică la 4,8 ore pe zi pentru adolescentul mediu din SUA pe cele șapte platforme de comunicare virtuală testate în cadrul sondajului.
Pe grupele de vârstă, timpul mediu petrecut pe rețelele de comunicare virtuală variază de la 4,1 ore pe zi pentru cei de 13 ani până la 5,8 ore pe zi pentru cei de 17 ani. Fetele petrec aproape o oră mai mult pe rețelele de comunicare virtuală decât băieții, 5,3 față de 4,4 ore, respectiv.
Aceste date provin din Studiul privind sănătatea familiilor și a adolescenților realizat de Gallup în perioada 26 iunie – 17 iulie 2023, folosind Gallup Panel.
Sondajul a colectat date de la 6.643 de părinți și 1.591 de adolescenți care erau copiii acestor părinți. Sondajul a întrebat despre bunăstarea părinților și a copiilor, practicile parentale, sănătatea psihică a tinerilor, activitățile tinerilor, calitatea relațiilor părinte-copil și alte subiecte. Datele au fost colectate în contextul în care cercetătorii academici sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că utilizarea rețelelor de comunicare virtuală creează obișnuință, duce la un consum excesiv și poate contribui la probleme de sănătate psihică. Un raport recent publicat de Gallup și de Institutul pentru Studii Familiale contribuie la această discuție.
YouTube și TikTok se află în fruntea listei aplicațiilor preferate de comunicare virtuală
Rezultatele arată că YouTube și TikTok sunt, de departe, cele mai populare aplicații de social media în rândul adolescenților. Adolescenții declară că petrec în medie 1,9 ore pe zi pe YouTube și 1,5 ore pe zi pe TikTok, băieții petrecând mai mult timp pe YouTube, iar fetele mai mult timp pe TikTok. Instagram este, de asemenea, popular printre adolescenți, atrăgând 0,9 ore de utilizare pe zi.
Trăsăturile de personalitate și restricțiile impuse de părinți, factori-cheie în utilizarea de către adolescenți
O analiză suplimentară a constatărilor arată că trăsăturile de personalitate și experiențele parentale ale adolescenților sunt asociate cu nivelul de utilizare a rețelelor de comunicare virtuală de către aceștia.
Adolescenților li s-au cerut măsurători ale ceea ce psihologii numesc „Big 5 trăsături de personalitate”. Una dintre scale care este deosebit de relevantă, conștiinciozitatea, se referă la autocontrol și autoreglare. Adolescenții cei mai puțin conștiincioși – cei care au obținut scoruri în ultimul sfert la cei patru itemi din sondaj – petrec în medie cu 1,2 ore mai mult pe zi pe rețelele de comunicare virtuală decât cei care sunt foarte conștiincioși (în primul sfert al scalei). Dintre celelalte trăsături de personalitate Big 5, stabilitatea emoțională, deschiderea către experiență, agreabilitatea și extraversiunea sunt toate corelate invers proporțional cu utilizarea rețelelor de comunicare virtuală, dar asocierile sunt mai slabe în comparație cu conștiinciozitatea.
De asemenea, în medie, adolescenții raportează cu 1,8 ore mai puțin timp petrecut pe aplicațiile de social media dacă părinții lor sunt foarte de acord că restricționează timpul petrecut în fața ecranelor, comparativ cu părinții care nu sunt deloc de acord.
Utilizând eșantionul mai mare de părinți cu copii cu vârste cuprinse între 3 și 19 ani, unul din patru părinți (25%) este ferm de acord că restricționează timpul petrecut în fața ecranului pentru copiii lor, ceea ce nu variază între mame și tați. Educația părinților este slab legată de restricțiile privind timpul petrecut în fața ecranelor, fiind puțin mai probabil ca deținătorii de diplome de studii superioare decât părinții cu un nivel de educație mai mic să fie ferm de acord să restricționeze timpul petrecut în fața ecranelor.
Ideologia politică a părintelui este mai strâns legată de restricții. Patruzeci și unu la sută dintre părinții foarte conservatori sunt ferm de acord că restricționează timpul petrecut în fața ecranelor, comparativ cu 26% dintre părinții conservatori și 23% dintre părinții moderați, liberali sau foarte liberali. Părinții foarte liberali sunt de peste două ori mai predispuși decât părinții conservatori sau foarte conservatori să nu fie deloc de acord cu faptul că restricționează timpul petrecut în fața ecranelor.
Concluzia
Pe fondul declinului sănătății psihice a adolescenților, mulți cercetători, cum ar fi psihologul social Jonathan Haidt, au investigat cu atenție rolul rețelelor de comunicare virtuală, având în vedere explozia timpului petrecut folosind astfel de aplicații. Studiile au evidențiat modul în care companiile de tehnologie manipulează utilizatorii să petreacă mai mult timp pe aplicații prin designul acestora. Există dovezi concrete care să susțină acest punct de vedere. Într-un articol publicat în 2022 în revista American Economic Review, economiștii au raportat rezultatele unui experiment cu tineri adulți conceput pentru a influența utilizarea de către aceștia a rețelelor de comunicare virtuală; ei concluzionează că 31% din timpul petrecut pe aceste platforme provine din ceea ce cercetătorii descriu drept „probleme de autocontrol”.
În concordanță cu literatura de specialitate privind „dependența digitală”, aceste date arată că adolescenții care petrec mai mult timp pe rețelele de comunicare virtuală se consideră mai puțin conștiincioși în general și trăiesc cu părinți care sunt mai puțin predispuși să restricționeze timpul petrecut în fața ecranului. Cea de-a doua parte, care urmează, a acestei analize relevă faptul că aceste caracteristici prezic, de asemenea, o sănătate psihică precară – și par să explice cel puțin o parte din relația observată între utilizarea rețelelor de comunicare virtuală și problemele de sănătate psihică.
Citiți și:
Modul insidios în care îți îndobitocește tehnologia digitală copilul, chiar dincolo de orice speranță
Suedia a decis să elimine tabletele din sălile de clasă și se întoarce la manualele fizice, după ce a constatat efectele funeste ale digitalizării asupra copiilor
yogaesoteric
3 noiembrie 2023