Telefonul vă urmărește chiar și atunci când GPS-ul este oprit

 

Poate cineva să vă urmărească în timp ce conduceți prin oraș? S-ar putea să vă gândiți că oprirea funcției de localizare de pe smartphone va împiedica aceasta, dar cercetătorii de la Universitatea Northeastern din Boston au descoperit că nu este întotdeauna cazul.

„Nu mulți oameni sunt conștienți de această problemă. În principal pentru că atunci când ne gândim la localizare, o asociem cu GPS-ul de pe telefon”, a declarat Sashank Narain, cercetător la Northeastern.

Într-un test, Narain și echipa lui au reușit să urmărească oamenii care conduceau prin Boston, Waltham, Massachusetts și Londra. Funcțiile de localizare tradiționale, precum GPS-ul, au fost oprite – așa că cercetătorii au folosit alți senzori.

„Scopul proiectului nostru este de a face oamenii conștienți de existența unor astfel de vulnerabilități cărora ar fi necesar să li se acorde mai multă atenție”, a adăugat Narain.

Guevara Noubir, profesor la Universitatea Northeastern, care a fost implicată în cercetare și conduce programul de absolvenți Cybersecurity & Information Assurance din Northeastern, a declarat că „există o arie întreagă de metode numite atacuri pe canale alternative, ce pot avea un impact nedorit asupra securității”, și în particular asupra vieții private.

Utilizând telefoane care rulează sistemul de operare Android al celor de la Google, cercetătorii au realizat urmărirea cu ajutorul unor senzori din smartphone-uri care nu au fost proiectați pentru a identifica locația. Aceste instrumente includ un accelerometru, care urmărește cât de repede se mișcă un telefon, un magnetometru care funcționează ca o busolă digitală și un giroscop care urmărește rotația. Acești senzori sunt responsabili de modificarea orientării ecranului de la orizontală la verticală atunci când telefonul este rotit.

„Oamenii nu realizează cu adevărat că telefonul mobil, cu acces la toți acești senzori este, într-un anumit sens, potențial, cel mai bun dispozitiv de spionaj pe care vi-l puteți imagina…” a spus Noubir.

Pentru a urmări subiecții testați, cercetătorii le-au descărcat pe telefon ceea ce părea a fi o aplicație de lumină flash – dar care, de fapt, colecta datele senzorilor.

„Dacă aveți instalată o anumită aplicație pe telefon, toate celelalte procese … sunt automate”, a spus Narain.
Capacitatea de urmărire devine mai ușoară cu mai multe informații.

„Dacă obișnuiți să călătoriți pe aceeași rută aproape în fiecare zi, există o probabilitate extrem de mare de a ghici unde locuiți, unde lucrați și ce trasee ați urmat. Este extrem de posibil sa folosiți în mai mult de 90% din cazuri aceleași rute”, a spus Noubir.

Cercetătorii au fost surprinși de rezultate și se așteaptă la o mai mare acuratețe a lor în timp.

„Sincer, nu ne așteptam la astfel de rezultate precise”, a spus el. „Pe măsură ce sofisticarea acestor senzori de pe smartphone-uri crește, pe măsură ce aceștia devin din ce în ce mai exacți, această metodă poate deveni un mijloc principal de invadare a confidențialității utilizatorilor”.

Deși Northeastern a folosit telefoane Android, Noubir a spus că hack-ul „se aplică și pe iPhone-uri, deoarece acestea au permisiuni similare pentru senzori și așa mai departe”.

Într-o declarație, un purtător de cuvânt al Google a declarat că Android P, ultimul său sistem de operare, „restricționează accesul la senzori, cum ar fi accelerometru și giroscop. Senzorii de pe smartphone nu furnizează direct informații despre locația utilizatorului, iar această cercetare evidențiază cât de dificilă ar fi utilizarea acestor senzori pentru urmărirea locației”.
Apple a refuzat să comenteze însă rezultatele acestui studiu.

Pentru a se proteja, utilizatorii ar fi nevoiți să descarce numai aplicații de pe magazinele oficiale Google și Apple. De asemenea, este necesar să se asigure că sistemul de operare este actualizat.

Citiți și:

Supravegherea globală a populaţiei, armă redutabilă a francmasoneriei mondiale, în cârdăşie cu aşa-zişii «iluminaţi»… (I)

O DEZVĂLUIRE ULUITOARE: Serviciile secrete pot controla de la distanţă telefoanele mobile

 

yogaesoteric
25 februarie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More