A apărut masterul în magie și științe oculte. Totul se petrece la o universitate prestigioasă din Marea Britanie

Institutul de Studii Arabe și Islamice de la Universitatea din Exeter promite „decolonizare……. feminism și antirasism” în noul său masterat în magie și științe oculte, primul de acest fel din Marea Britanie, relatează Breitbart.

Universitatea din Exeter, care face parte din grupul Russel al universităților britanice de top, a lansat un masterat în magie și științe oculte, o evoluție care reflectă, probabil, creșterea interesului pentru ocultism în Occident.

Desfășurat prin intermediul Institutului de Studii Arabe și Islamice al universității, care, după cum consideră chiar Exeter, este „unul dintre cele mai renumite centre europene de cercetare și predare în lumea arabă și musulmană”, cursul de unul sau doi ani, la un cost de 12.000 de lire sterline, sau 24.300 de lire sterline (29.750 de dolari) pentru candidații internaționali, oferă studenților posibilitatea de a „Construi o expertiză interdisciplinară în timp ce vă explorați interesele specifice în cadrul istoriei lungi și diverse a ezoterismului, vrăjitoriei, magiei rituale, științei oculte și a subiectelor conexe”.

Un prospect online care face reclamă cursului ilustrează principalele beneficii, inclusiv o invitație pentru studenți de a participa la întâlnirile lunare ale „prestigiosului Centru pentru magie și ezoterism” și șansa de a studia cursul de bază al cursului, „Esoterism și tradiția magică”.

Cuprinzând o lungă perioadă de timp a magiei în istorie, cursul explorează „magia în Grecia și Roma, textele oculte în iudaism, creștinism și islam, istoria vrăjitoriei, magia în literatură și folclor, înșelăciunea și iluzia, precum și istoria științei și a medicinei”.

Cursul nu este, se pare, lipsit și de un element cultural, de cruciadă. După cum se exprimă Exeter, predarea cursului prin intermediul Institutului readuce „moștenirea culturală arabo-islamică acolo unde îi este locul, în centrul acestor studii și în istoria Occidentului”, iar studenții vor descoperi că „explorarea epistemologiilor alternative, feminismul și antirasismul se află în centrul acestui program”.

Vorbind pentru The Guardian, profesorul Emily Selove, conducătorul cursului, a declarat că în trecutul recent oamenii au respins „studiul magiei și al ocultismului” ca fiind irelevant, dar a spus că oamenii moderni sunt superstițioși și că acest aspect merită studiat.

O creștere recentă a interesului pentru magie și ocultism în interiorul și în afara mediului academic se află în centrul celor mai urgente întrebări ale societății noastre”, a spus ea.

Documentul a citat ca factor cheie „creșterea popularității folclorului, a vrăjitoriei, a tarotului și a cristalelor, care a fost înțeleasă ca o reacție la declinul religiei organizate”. Acesta a mai raportat alte cursuri deschise studenților, care includ „dragonii în literatura și arta occidentală, legenda regelui Arthur……. și filozofia psihedelicilor”.

În timp ce creștinarea din secolul al VII-lea a pus capăt în mod funcțional credințelor păgâne în insulele britanice, acestea au cunoscut o reapariție ocazională de atunci, cu grupuri ezoterice druidice fondate în Anglia georgiană și victoriană ca o consecință a naționalismului celtic și a mișcării romantice.

Interesul pentru ocultism i-a prins și pe unii britanici bogați la începutul secolului XX, inclusiv, cel mai infamant, pe filosoful Aleister Crowley.

O pierdere a credinței în structurile și convențiile tradiționale după cel de-al Doilea Război Mondial și o renaștere culturală populară au dus la o nouă creștere a neopăgânismului la mijlocul secolului al XX-lea.

Până la începutul anilor 2000, păgânismul a fost înregistrat ca religie în recensământul național, recensământul din 2021 înregistrând 87.000 de păgâni și wiccani autodeclarați, cea mai mare dintre „alte” religii.

Druidismul are cea mai vizibilă expunere publică în Regatul Unit în fiecare an, la solstițiul de vară, când păgânii se întâlnesc la străvechiul monument de la Stonehenge.

Citiți și:
Universitatea Cambridge cenzurează lucrări clasice ale literaturii internaționale, considerate acum prea „șocante”
Profesorii de engleză din SUA refuză să mai predea operele lui Shakespeare, pe care îl consideră misogin, rasist, homofob

 

yogaesoteric
11 noiembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More