Inteligența artificială va avea soarta bulei internetului?

Inovațiile care se află pe punctul de a deveni revoluționare riscă să fie lăsate fără finanțarea de care au nevoie.

Pe măsură ce intrăm în era inteligenței artificiale, există paralele importante cu boom-ul dotcom, care a anunțat pentru prima dată era internetului.

Bula dotcom a apărut pe fondul dezvoltării internetului, creșterii numărului de utilizatorii și a banilor ieftini disponibili pe piață.

Spargerea bulei a determinat falimentul mai multor magazine online și a unor furnizori de internet din SUA. Criza este una care ne arată cât de riscante sunt investițiile în companii supraevaluate.

Acum, ca și atunci, o abundență de capital (de data aceasta determinată de un deceniu de rate ale dobânzii ultra-joase) a fost direcționată către inovația tehnologică de către firmele de capital de risc, corporații și fonduri suverane de investiții. Acest aspect reflectă investițiile excesive în start-up-uri, care au fost atât de frecvente în epoca dotcom.

Impactul acestui surplus de capital asupra inovării s-ar putea să se facă simțit doar în timp: pur și simplu, știm că va modifica lumea, dar nu știm încă în ce fel, subliniază Financial Times. O manifestare fizică centrală a inovației de la sfârșitul anilor 1990, iPhone, a apărut abia câțiva ani mai târziu. Inteligența artificială, devenită tangibilă pentru public prin intermediul ChatGPT, oferă doar o privire asupra posibilităților viitoare ale acestei ultime faze a tehnologiei finanțate din belșug.

Vor continua paralelele? Era dotcom a trecut printr-o reducere semnificativă înainte de următoarea perioadă de creștere. Pare puțin probabil de data aceasta. Deși am putea fi pe cale să intrăm într-o fază de „super perturbare” a vieții corporative globale, beneficiile depline ar putea rămâne doar la limită pe măsură ce ratele dobânzilor cresc și valul de capital liber se retrage.

La recentul summit al Bank of America privind tehnologiile revoluționare, a existat un consens general că acesta ar putea fi deceniul în care tehnologiile „moonshot” vor sosi mai rapid și mai repede decât se anticipa, cu un potențial uriaș de a spori inteligența umană. Se petrece în contextul unei tehnologii care poate face greșeli și în care responsabilitatea rămâne în sarcina utilizatorului.

Câștiguri uriașe, pierderi uriașe

Pentru marile corporații, există o provocare semnificativă în ceea ce privește modul în care consumă această tehnologie. Fără o reprezentare adecvată la nivel de conducere și de consiliu de administrație, este posibil ca întreprinderile să nu știe ce întrebări să pună și cu atât mai puțin ce măsuri să ia.

În mod critic, însă, multe dintre cele mai interesante tehnologii noi vor eșua în continuare. Comercializarea inteligenței artificiale este un exercițiu costisitor. Inovațiile care se află în pragul unei descoperiri riscă să rămână fără finanțarea de care au nevoie.

Pe termen lung, călătoria IA până la noua fază de „super perturbator”, cu provocările sale necunoscute și consecințele neintenționate, va prezenta multe oportunități de a genera atât câștiguri uriașe, cât și pierderi uriașe.

Furnizorii de capital va fi nevoie să rămână pe drumul cel bun. Cei care au fost pregătiți și capabili să investească în internet, la începutul erei acestuia, au crezut că domeniul va fi transformator și, cu toate acestea, le-a fost greu să aleagă câștigătorii.

Niciodată nu au fost la îndemână atât de multe descoperiri tehnologice cu adevărat transformaționale și investibile. Dar zilele de capital aproape nelimitat au rămas în urmă. Se vor face averi, dar și, inevitabil, se va pierde.

Citiți și:
Inteligența artificială îi tâmpește pe angajații companiilor americane: au început să folosească ChatGPT pentru sarcini de bază
De la „Turcul mecanic” la inteligența artificială. Tehnologia deformează realitatea?

 

yogaesoteric
4 decembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More