Semnal de alarmă din Transilvania! Dragoș Burghelia: În trei județe din inima României riscăm să pierim. Românii sunt discriminați în propria țară, iar viața lor națională este pusă în pericol

Românii din Transilvania sunt discriminați în propria țară, iar în trei județe din inima României viața lor națională este pusă în pericol, a avertizat Dragoș Burghelia, preşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.

Declarația a fost făcută în cadrul conferinței „Românii din inima României. Probleme și soluții pentru păstrarea identității naționale în Covasna, Harghita și Mureș”, eveniment organizat, în luna noiembrie, la Parlamentul României.

Dragoș Burghelia a prezentat date îngrijorătoare cu privire la problemele cu care se confruntă românii din județele Covasna și Harghita, de la reducerea populației, la dispariția școlilor în limba română și scăderea numărului ortodocșilor.

În trei județe din inima României riscăm să pierim, iar nația română, după generații de sacrificiu, să nu mai existe fizic în această regiune.

În județele Covasna și Harghita în care românii sunt numeric minoritari, potrivit ultimului recensământ, mai locuiau doar 76.000 de români, din care circa 42.000 de români în Covasna și peste 33.000 de români în Harghita, avem o pondere de 23,3% în Covasna și 12,6% în Harghita.

Față de 103.000 câți eram la recensământul din 1992, în ultimii 30 de ani, populația de naționalitate română din cele 2 județe a scăzut cu aproape 30.000 de persoane, în medie, cam cu o mie de persoane pe an”, a menționat Dragoș Burghelia.

Religie

În prezent, patrimoniul construit bisericesc ortodox, care aparține de Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, este format din 158 de biserici și 10 capele.

Prin Biserica Ortodoxă, prin Biserica Mamă, noi reușim încă să ne mai manifestăm și să avem o viață românească în această provincie.

Însă, o problemă majoră cu care se confruntă aceste parohii ortodoxe este numărul redus de credincioși. În județele Covasna și Harghita sunt 33 de parohii ortodoxe care au mai puțin de 30 de credincioși”, a spus Dragoș Burghelia.

Școală

În urma scăderii populației școlare, în prezent nu mai există învățământ în limba română în 46 de unități administrativ teritoriale (UAT-uri) din Harghita și în 24 de UAT-uri din Covasna.

Asistăm în continuare la perpetuarea fenomenului de neînvățare a limbii române în cadrul sistemului național de educație de către elevii maghiari, ceea ce favorizează segregarea pe criterii etnice și acumularea unor tensiuni.

Asistăm la un fenomen de construire a unui sistem de învățământ cu totul paralel în privința comunității maghiare. Această segregare pe criterii etnice care se produce de 30 de ani nu face altceva decât să genereze frică, tensiuni și neîncredere în sânul comunității”, a subliniat Dragoș Burghelia.

Trăim astăzi un fenomen acut de discriminare în privința românilor din Covasna și Harghita!

În România, românii sunt discriminați la nivel instituțional tocmai de autoritățile care ar fi necesar să-i apere și să le protejeze viața și cultura.

Așadar, în cele 3 județe, în special în Covasna și Harghita, dar și în multe zone din județul Mureș, românii minoritari numeric trăiesc acest fenomen de discriminare în privința limbii, în privința modului în care banii sunt repartizați, a modului în care se face școală și a felului în care cultele religioase primesc finanțare.

Este inacceptabil ca în România secolului XXI românii să fie discriminați în propria țară și să aibă viața națională pusă în pericol”, a avertizat Dragoș Burghelia, preşedintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.

Conferința „Românii din inima României. Probleme și soluții pentru păstrarea identității naționale în Covasna, Harghita și Mureș” a avut loc vineri, 3 noiembrie, la Parlamentul României.

Citiți și:
Cum finanțează Viktor Orban ruperea Transilvaniei de România. László Tőkés primește cei mai mulți bani
Conceptul desuveranizării
Privesc cu mânie discriminarea din trecut şi de azi a românilor

 

yogaesoteric
10 decembrie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More