Legumele sunt mai bune decât medicamentele în tratarea rinichilor
Să ne imaginăm că ai fost diagnosticat cu o boală de rinichi. Rinichii sunt organe vitale, care elimină reziduurile şi toxinele din organism, stimulează producţia de celule roşii din sânge şi reglează tensiunea, de aceea este necesar să iei măsuri de urgenţă. Cu siguranţă că medicul ţi-a prescris o reţetă de medicamente.
Însă un studiu recent, realizat timp de cinci ani, arată că cel mai bun tratament pe care îl poţi face pentru rinichii tăi este să consumi trei sau patru porţii de legume şi fructe zilnic. Nu numai că acestea te pot ajuta să-ţi redobândești sănătatea, dar poţi face şi ceva economii, eliminând cheltuielile medicale şi costurile medicamentelor.
Alimentele atent selectate îmbunătăţesc funcția rinichilor
Poate vă întrebaţi cum funcţionează. Conform studiului de la Universitatea din Texas, totul începe cu modificarea alimentaţiei.
Anumite alimente pot influenţa presiunea arterială mai mult decât altele şi, în acelaşi timp, pot îmbunătăţi anumite aspecte ale sănătăţii, contribuind la valori mai sănătoase ale presiunii sistolice, de exemplu. Studiul de cinci ani a arătat că o modificare adecvată a alimentaţiei a redus presiunea sistolică a sângelui bolnavilor de rinichi mai mult decât în cazul celor care au optat pentru medicamente.
Studiul a ţinut sub observaţie un număr mic de pacienți cu probleme de rinichi, astfel încât cercetătorii să poată compara tratamentele medicamentoase standard cu intervenţia nutriţională.
S-a comparat un grup care a primit medicamente cu un alt grup care a urmat o anumită dietă. Scopul a fost dublu – de a observa ce grup obţine cel mai bun rezultat şi, totodată, de a vedea dacă utilizarea alimentelor aduce o diferenţă şi în costuri.
Este uşor de ghicit care a fost rezultatul. Mâncarea sănătoasă a câştigat. Participanţii la studiu au manifestat îmbunătăţiri ale stării de sănătate în primul an, iar medicamentele au fost reduse progresiv cu fiecare an.
Dr. Nimrit Goraya, autorul studiului şi directorul programului de nefrologie la Institutul de Sănătate Baylor Scott & White Healthcare din Temple, Texas, a spus că pentru persoanele care sufereau de boli renale, sau pentru cei care au vrut să prevină dezvoltarea acestor boli – alegerea unei alimentații adecvate în loc să se mulţumească doar cu medicamente, a fost de o importanţă majoră. Alte studii arată că medicamentele pentru tensiune pot mări şi riscul de deces.
Legumele şi sportul – rezultate uimitoare cu privire la tensiunea arterială
O analiză a 28 de studii, făcută la Universitatea din Sao Paulo, Brazilia, care a implicat peste 1.000 de pacienţi pe dializă, a oferit statistici foarte promiţătoare. Cercetătorii au descoperit că cei care au făcut în mod curent exerciţii aerobice şi de rezistenţă (cu greutăţi) au prezentat scăderi semnificative ale valorilor tensiunii arteriale.
Lona Sandon, directorul programului de nutriţie clinică de la Şcoala de Profesii Sanitare din UT Southwestern, Dallas, a menţionat că cele trei sau patru porţii de legume şi fructe, în funcţie de tipul acestora, au făcut diferenţa:
„Este uimitor ce pot face fructele şi legumele, împreună cu puţin sport. Medicamentele pentru tensiune sunt însoţite de multe efecte secundare, care pot da stări de moleşeală sau alte probleme.
Efectele secundare ale fructelor şi legumelor şi ale sportului sunt o sănătate mai bună. Când oamenii consumă alimente sănătoase, îşi pot ameliora starea de sănătate. Mai ales când le consumă în dozele recomandate, aşa cum s-a petrecut în cadrul studiului.”
Hipertensiunea: a doua cauză importantă a insuficienţei renale
Mulți oameni nu realizează că rinichii şi sistemul circulator acţionează împreună pentru a preveni hipertensiunea. Deteriorarea rinichilor din cauza hipertensiunii are loc în trei moduri:
– În primul rând, hipertensiunea poate afecta arterele. Vasele de sânge şi arterele dense din rinichi înseamnă şi o circulaţie mărită de sânge, însă, din cauza bolii, sângele nu poate ajunge la ţesuturile rinichilor în cantitate suficientă.
– Sângele nu se filtrează corespunzător prin rinichii afectaţi. Nefronii minusculi, care curăţă sângele, sunt alimentaţi prin capilare şi mai mici, subţiri cât un fir de păr, însă, când rinichii sunt bolnavi, aceştia nu-şi primesc oxigenul şi nutrienţii necesari. Hormonii, acizii, sărurile şi alte lichide din trup rămân destabilizate.
– Tensiunea este şi ea destabilizată şi nu poate determina producerea hormonul important care contribuie la autoreglarea acesteia, ceea ce duce la un efect de spirala descendentă: tot mai multe arteriole se blochează şi încetează a mai funcţiona, ducând la insuficiență renală.
Deşi pare un scenariu sumbru, este important să nu uităm că toate aceste procese au loc în timp, de-a lungul anilor – şi că pot fi prevenite.
În Occident, fiecare a treia persoană de 65 de ani suferă de o boală cronică de rinichi. Majoritatea nu ajung în faze avansate pentru că mor în primul rând de insuficienţă renală terminală, chiar dacă sunt în faza a 4-a a bolii cronice renale, arată un studiu efectuat în 2014, publicat în revista Practica clinică.
Un studiu italian a arătat că un consum de doar 7 grame de proteine pe zi a dus la o scădere a insuficienţei renale. Poate chiar mai important, s-au adus argumente care arată că o dietă ce conţine mai puţine proteine este preferabilă uneia cu proteine în exces. Este, deci, posibil să fie nevoie de o restricționare a proteinelor. Cantitatea recomandată de proteine este de aproximativ 1 gram de proteină la fiecare kg de masă corporală slabă.
DaVita, un site educativ despre sănătatea rinichilor, menţionează:
„Cercetătorii descoperă tot mai multe asocieri între inflamaţia cauzatoare de boli cronice şi «super-alimentele» care pot preveni sau proteja împotriva oxidării nedorite a acizilor graşi, o situaţie care apare când oxigenul din trup reacţionează cu grăsimile din sânge şi din celule.
Oxidarea este un proces normal pentru producţia de energie şi multe reacţii chimice în organism, însă oxidarea în exces a grăsimilor şi a colesterolului creează molecule numite radicali liberi, care pot afecta proteinele, membranele celulare şi genele.”
Pe lângă bolile renale, alte boli asociate de studii cu efectul radicalilor liberi sunt cancerul, maladia Alzheimer, boala cardiacă şi alte afecţiuni recurente şi degenerative. Însă alimentele care conţin antioxidanţi pot ajuta la neutralizarea şi la protecţia trupului de efectul radicalilor liberi.
Alimentele care conţin fosfor favorizează formarea de pietre la rinichi. Alimentele bogate în potasiu, ca legumele şi seminţele, sunt opţiuni bune atunci când sunt consumate cu moderaţie. Din păcate, prea multe alimente procesate înseamnă şi un aport insuficient de potasiu.
Principalele 15 fructe, legume şi alte alimente care conţin antioxidanţi puternici pentru un echilibru bun între sodiu, potasiu şi fosfor sunt:
– ardeii graşi roşii;
– varza, conopida şi varza kale;
– sparanghelul, fasolea păstăi şi ţelina;
– ceapa şi usturoiul;
– ciupercile;
– merele, perele, piersicile şi cireşele;
– pepenele;
– afinele, căpşunile, zmeura şi merișoarele;
– cartofii dulci;
– ceaiul verde;
– nucile si semințele;
– strugurii roşii şi roz;
– uleiul de cocos şi de măsline.
Aşa cum există alimente sănătoase şi curate care ajută la vindecarea şi menţinerea unor rinichi sănătoşi, există şi alimente şi băuturi care este necesar să fie evitate, mai ales când suferi de boli de rinichi.
Consumul de băuturi carbogazoase sau orice tip de băutură cu fructoză sau aspartam este necesar să fie întrerupt de îndată! Aceste substanţe sintetice pot deteriora chiar şi o stare bună de sănătate. Apa este cea mai bună băutură pentru trup şi vei fi uimit de cât de sănătos şi bine te vei simţi şi vei arăta atunci când vei renunța la băuturile artificiale.
„Un stil de viaţă sănătos şi alimentele potrivite vor ţine rinichii în formă maximă zeci de ani. Alimentele au dovedit în mod repetat că pot duce la răsturnări de situaţie favorabile – încetinind sau chiar stopând deteriorarea organelor vitale.
O alimentaţie bogată în superalimente elimină radicalii liberi produşi în urma oxidării şi reduc inflamația. Studiu după studiu arată că ceea ce mănânci influenţează felul în care arăţi, cum te simţi şi cât de sănătos eşti pe interior.” – Daily Superfood Love
O metodă simplă prin care îţi poţi monitoriza nevoia de apă din trup este culoarea urinei. Cu cât este mai închisă la culoare, cu atât mai multă apă este necesar să bei.
Ce duce la slăbirea rinichilor?
Bolile renale duc la dezvoltarea altor boli şi afecţiuni grave, cum ar fi diabetul, hipertensiunea şi boala cardiacă. Mulţi dintre cei care suferă de obezitate, de o boală autoimună sau de infecţii urinare pot dezvolta şi o boală a rinichilor pe parcursul vieţii.
Ori de câte ori trupul este supus unei presiuni majore, rinichii au şi ei de suferit. Semne ale problemelor renale includ urinarea frecventă, probleme la urinare, durere, arsură sau o senzaţie constantă de sete.
Există două tipuri de afecţiuni renale: acute şi cronice.
– Afecţiunea renală acută apare în cazul unei scăderi bruşte a fluxului sanguin, ceea ce duce la insuficienţă renală. De fapt, cei doi termeni sunt sinonimi. Deshidratarea severă, un accident, o intervenţie chirurgicală şi chiar o doză cumulată de medicamente precum acetaminofen, ibuprofen sau naproxen ar putea să declanşeze boala.
Inflamaţia cronică, ce apare mai ales în cazul diabeticilor, al infecţiilor (sepsisul), al blocajelor sau a reacțiilor alergice, poate şi ea cauza insuficienţă renală. Aproximativ jumătate dintre bolnavii cu afecţiuni renale acute se pot reface fără leziuni permanente; restul este posibil să aibă nevoie de un transplant de rinichi sau de dializă, adică de filtrarea sângelui printr-un aparat special.
Simptomele includ dureri, stări de slăbiciune, ameţeală, pierderea poftei de mâncare, greaţă şi vomă, sete extremă şi reducerea urinării. Interesant este că insuficienţa renală acută poate să apară când oamenii sunt spitalizaţi pentru un alt motiv de sănătate.
– Afecţiunea renală cronică apare în timp, agravată de regulă de tensiune şi diabet. Persoanele care au folosit medicamente perioade lungi de timp sunt principalii candidaţi, ca şi cei care abuzează de droguri şi alcool. O arteră renală blocată poate afecta în mod iremediabil rinichii.
Vârsta, anumite anomalii genetice sau boli precum cancerul sunt factori favorizanți.
Afectările cronice pot avea şi ele simptome ca şi în cazul afecţiunii acute, până la punctul în care rinichii nu mai funcţionează. În acest punct nivelul de fosfaţi este foarte ridicat în sânge, iar cel de fier foarte scăzut.
Recomandările medicilor vor include o dietă bogată în legume, eliminarea zahărului, consumul mărit de apă şi sport, sfaturi care nu ajută numai rinichii, ci şi starea de sănătate în general.
Citiţi şi:
Câteva idei despre cum să ne curăţăm rinichii prin alimentaţie
Preparat eficient pentru dizolvarea şi eliminarea pietrelor de la rinichi
yogaesoteric
22 iunie 2019
Also available in: Français