Fota și Iohannis, așteptați cu explicații despre „garanțiile de securitate”
Oficialitățile din România, președintele și premierul, continuă să tacă în legătură cu parteneriatul strategic cu Ucraina, care potrivit Kievului s-ar traduce prin „garanții de securitate”. Cu alte cuvinte, se dorește crearea cadrului legal pentru intrarea României în război, împotriva Rusiei, la cererea expresă a Casei Albe.
Negocierile româno-ucrainene, total netransparente, fac parte dintr-un proiect mai larg, prin care Kievul urmează să fie înglobat în alianța militară transatlantică pe ușa din dos, prin tratate bilaterale, în urma deciziilor luate la summit-ul NATO de la Vilnius.
După cum știm, sâmbătă, 13 ianuarie, secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a negociat tratatul bilateral cu doi înalți oficiali ucraineni, în marja reuniunii WEF de la Davos. A doua zi, duminică, instituțiile mass-media MSM din Europa și din România (chiar și TVR Info, organul de presă guvernamental!) au vorbit despre un „acord bilateral privind garanții de securitate”. De altfel, expresia „garanții de securitate” apare și în comunicatul oficial al Kievului în limba ucraineană, dat publicității pe 14 ianuarie, la orele 14:37. Dintr-un motiv straniu, subalternii lui Zelenski au tradus în engleză respectivul comunicat schimbând expresia „garanții de securitate” în „acord bilateral de securitate”. Nu știm dacă schimbarea/confuzia s-a produs în momentul traducerii sau ulterior, după ce Ministerul de Externe din România s-a panicat și a fost nevoit să-i tragă de mânecă pe omologii ucraineni.
Așadar, pe 14 ianuarie a apărut în presa MSM știrea despre garanțiile de securitate oferite netransparent de România (alături de alte 8 state NATO, momentan), fără ca cineva să sesizeze gravitatea fenomenului. Luni dimineață, pe 15 ianuarie, am publicat pe rețelele de comunicare virtuală un comentariu despre intrarea României în război pe nesimțite, prin negocieri secrete, departe până și de ochii parlamentului.
La 24 de ore distanță, marți, 16 ianuarie, George Simion a susținut o conferință de presă despre manevrele subterane ale regimului Iohannis, în parteneriat cu regimul Zelenski, și a postat pe Facebook o intervenție prin care cerea întrunirea parlamentului în sesiune extraordinară. De menționat că AUR, cu toate ieșirile sale „nervoase” și mai puțin inspirate, este singurul partid parlamentar care s-a sesizat în legătură cu această imensă potlogărie. Să amintim că AUR a reacționat și în plină pandemie, în 2021 (când celelalte partide tăceau), în legătură cu ancheta jurnalistică Pfizer-Ursula. Simion i-a solicitat eroinei Kovesi, la acel moment, să investigheze mega-afacerea cu vaccinuri. Se pare că Parchetul European s-a împotmolit după audierea unor șoferi, portari și ospătari de la Bruxelles.
Revenind la negocierile despre garanțiile de securitate oferite de România, care ar echivala cu o declarație de război, Ministerul de Externe și Palatul Cotroceni au intrat în trepidații după ce AUR a expus subiectul opiniei publice, dându-i importanța cuvenită. Drept urmare, jurnaliștii-tonomat au fost chemați pentru o discuție informală la sediul MAE, unde li s-a explicat, la o cafea și un suc, despre „greșeala” de exprimare a Kievului în comunicatul oficial.
Ulterior, patru moderatori de la Digi24, în frunte cu Prelipceanu, l-au supus pe Simion unui tir prelungit, pentru a-l convinge că a înțeles complet greșit comunicatul Kievului și relatările din mass-media.
Dacă România acordă sau nu garanții de securitate și intră sau nu, oficial, în război cu Rusia, va urma să aflăm din paginile parteneriatului strategic româno-ucrainean și din acordul bilateral negociat la Davos. Să sperăm că Iohannis le va supune dezbaterii parlamentului și nu va invoca, în mod scandalos, aceeași secretomanie de la ultimele sale excursii în America centrală și Africa.
Autor: Adrian Onciu
Citiți și:
Iohannis semnează declarația de război cu Rusia
Fiecare dintre statele NATO se aliază militar, distinct, cu Ucraina
yogaesoteric
26 ianuarie 2024