Vlad Voiculescu l-a „dat în gât” pe Valeriu Gheorghiță că e parte din Dosarul Vaccinurilor de la DNA: Contractele cu Pfizer au fost făcute de Cîțu împreună cu Gheorghiță, șeful CNCAV
Liderul USR București, Vlad Voiculescu, spune că, potrivit informațiilor sale, nu există „niciun progres” în dosarul privind vaccinurile anti-covid și că, dacă acesta ar fi făcut public, adevărul ar deveni „100% clar”.
Întrebat despre cum vede faptul că Pfizer a dat în judecată Guvernul României, fostul ministru al Sănătății a subliniat că respectivele contracte au fost încheiate fără consultarea ministerului, de către fostul premier Florin Cîțu și fostul președintele al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță.
„Mai întâi, este o firmă privată care, evident, își vede interesul. Apoi, atunci când mă întrebați despre plăți făcute sau nefăcute unei companii private, mă întrebați de contractele care au fost încheiate. Cea mai buna întrebare este: Cine a încheiat acele contracte?, și vă spun că au fost domnul Gheorghiță cu domnul Cîțu, fără implicarea Ministerului Sănătății. Am spus-o public de zeci de ori, dar o repet de câte ori este nevoie. Asta arată și probele din dosar, dosar pe care am putut să îl consult.
Deci nu a existat nicio implicare a Ministerului Sănătății, din păcate, spun eu. În momentul respectiv, Ministerul Sănătății a fost sărit. (…) Actualul ministru al Sănătății poate să aibă ce opinie vrea dânsul. Memorandumurile la care presupun că face referire au fost făcute la aproape o lună distanță de la încheierea contractului. Contractele la care probabil dumnealui face referire au fost făcute în februarie. Memorandumurile sunt făcute în luna martie. Dacă dumnealui nu înțelege aspectele juridice, poate fi scuzat, este medic”, a spus, recent, Vlad Voiculescu.
Potrivit acestuia, fostul premier Florin Cîțu și Valeriu Gheorghiță ar fi necesar să fie întrebați de ce nu au fost folosite destule vaccinuri și de ce nu au fost donate sau revândute o parte dintre acestea.
„Toate acestea nu puteam să le fac eu până în luna aprilie. Ceea ce spun este foarte clar: contractele au fost încheiate fără Ministerul Sănătății la momentul respectiv și este un fapt care se vede, se probează în dosar”, a afirmat el.
Vlad Voiculescu a menționat că în ultima lună și jumătate nu a avut „nicio interacțiune cu procurorii”, dar că a avut acces la dosar. El a mai precizat că îi va transmite un memoriu procurorului, document în care să arate că nu s-a numărat printre persoanele care s-au ocupat de vaccinare.
„În această lună și jumătate am avut acces la dosar. Actele depuse în dosar sunt atât de clare, încât cred că domnul procuror e necesar să verifice și să poarte câteva discuții în primul rând cu cei care s-au ocupat de vaccinare, și anume cu domnul Gheorghiță. Știți câte audieri au fost făcute în acest dosar până în ziua de astăzi sau până la sfârșitul lui noiembrie? Zero.
Primul aspect……. cred că domnul procuror – asta e ceva ce îi voi transmite cred că în săptămânile următoare, vom merge cu un memoriu în care să arătăm desfășurarea evenimentelor foarte clar – ce îl voi ruga este să discute din nou cu cei care s-au ocupat de vaccinare. Dacă voia să meargă la capătul deciziei, adică cine va avea ultimul cuvânt pe achiziții de vaccinuri, cine e vaccinat, când e vaccinat, cum merge campania de vaccinare, acela e domnul Iohannis. Și nu e ceva ce spun eu. E ceva ce sper că vă amintiți fiecare dintre dumneavoastră atunci când vă gândiți la vaccinare. Cred că vedeați figura domnului Gheorghiță, figura domnului Baciu, figura domnului Cîțu și figura domnului Iohannis. Acestea sunt persoanele care s-au ocupat de vaccinare”, a mai afirmat fostul ministru al Sănătății.
În februarie 2021, Ministerul Sănătății „a fost complet scos din schemă”
Potrivit acestuia, în februarie 2021, Ministerul Sănătății „a fost complet scos din schemă”, iar el a aflat în luna martie despre achizițiile făcute cu acordul scris al premierului Florin Cîțu.
„Din câte știu eu, nu există niciun progres în dosar. Ce îmi doresc eu este ca totul să meargă cât se poate de repede. (…) Din punctul meu de vedere, dacă tot dosarul meu ar fi public, adevărul ar fi 100% clar și în văzul tuturor. Îmi doresc ca adevărul să fie făcut public cât mai repede și îmi doresc să se avanseze cu dosarul, toți pașii necesari să fie făcuți cât mai repede. (…) Dacă mă întrebați ce discuții am avut atunci când am aflat, pot să vă spun că una dintre discuții a fost o întrebare adresată domnului Cîțu: «Dacă e sigur că face ceea ce e necesar». Și dumnealui mi-a confirmat.
Dar e o discuție pe care am avut-o cu cineva care deja luase o decizie și acea decizie fusese deja implementată. Nu poate fi cineva acuzat de ceva ce nu numai că nu a influențat, pentru că nu a fost întrebat, dar de o decizie despre care nici măcar nu avea cunoștință. Cereți stenogramele ședințelor de Guvern de pe 10 martie, 18 martie 2021 și totul va fi clar precum cristalul”, a spus el.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat că autoritățile de la București au fost notificate în luna decembrie a anului trecut de compania Pfizer cu privire deschiderea unui litigiu pentru recuperarea unor sume de bani, având în vedere nefinalizarea achiziției de către partea română a 28 de milioane de doze vaccin anti-covid, urmând ca primul termen să aibă loc în luna februarie.
Depozite pline cu vaccinuri şi cu echipamente care expiră
Subiectul vaccinurilor a revenit în atenţia publică la final de 2023 când Direcţia Naţională Anticorupţie decidea punerea sub urmărire penală a doi miniştri ai Sănătăţii şi a premierul din perioada în care s-au făcut achiziţii. Tot la final de an, în depozitele companiei naţionale Unifarm intra şi ultima tranşă de vaccin comandată de ţara noastră.
Conform ultimei raportări a Institutului Naţional de Sănătate Publică privind vaccinarea anti-covid, în luna noiembrie a anului trecut nu a fost făcută nicio vaccinare cu acest ser. Nici la celelalte vaccinuri nu a fost mare înghesuială, la nivel naţional fiind folosite doar 245 de doze.
„Avem o cantitate de 1,2 milioane de doze de vaccin de la Moderna care a fost livrat în contrapartidă cu un avans plătit în 2021 de conducerea ministerului de atunci”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Rămânem astfel cu o moştenire pe care o plătim scump, una pe care nimeni nu şi-o asumă. Când DNA a decis să-i cerceteze penal pe fostul premier Florin Cîţu şi pe foştii miniştri ai Sănătăţii Ioana Mihăilă şi Vlad Voiculescu, responsabilitățile au început să se arunce în toate părţile.
„Una este responsabilitate, alta este vină. Nu este treaba mea să stabilesc vina dar vă spun că responsabilitatea în mod clar atunci, şi fac apel la ţinerea dumneavoastră de minte, în anul 2021, pe cine vedeaţi la televizor vorbind despre vaccinare, cine vă spunea că au venit doze, cine a primit dozele de Crăciun, cine vă spunea în fiecare săptămână care este stadiul.
Aceiaşi oameni luau toate deciziile. Îl aveţi aici pe prima pagină pe domnul preşedinte”, a declarat fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu.
Totuşi, în 2021, anul la care se referă Vlad Voiculescu, Ministerul Sănătăţii, conform fişelor de plăţi interne, achita aproape un miliard de lei pentru 12,6 milioane de doze de vaccin de la Pfizer. Tot 2021 este şi anul de la care DNA stabileşte că au fost achiziţionate vaccinuri în plus, respectiv un total de 52 de milioane de doze.
„Mi-am îndeplinit atribuțiile de prim ministru cu respectarea legislaţiei în vigoare şi bineînţeles, am încredere în justiţie”, a declarat Florin Cîțu, fostul premier al României.
Citiți și:
Dacă nu-i dăm noi în judecată pentru genocid, ne dau ei: Pfizer a dat în judecata România și cere în instanță să plătim 28 de milioane de doze neutilizate
Vlad Voiculescu aruncă tot scandalul achiziției de vaccinuri în cârca lui Florin Cîţu: „Deciziile, luate exclusiv de premier”
yogaesoteric
3 februarie 2024