2024 – ce urmează?

Am spus că 2024 este anul de confluență în care aproape toate ciclurile istorice se intersectează. Ce înseamnă asta? În mod normal schimbări radicale, modificări de granițe, de sfere de influență și chiar de popoare. Minoritatea care așteaptă la pândă pentru a beneficia de mișcare are anumite planuri, riguros întocmite, dar nu știu dacă vor reuși să le pună în practică.

Ca o idee generală vă voi spune că, dat fiind setupul exploziv al perioadei, absolut nimic nu va decurge normal. Vor fi răsturnări surprinzătoare de situație. De când scriu la blogul acesta nu am avut un asemenea an. A face o prognoză acum e un act sinucigaș, deoarece în vârtejul istoriei care se formează sub ochii noștri absolut totul poate sări în altă direcție.

Micro-tendințele pe care le urmăresc și care m-au făcut să dau de-a lungul timpului prognoze surprinzător de exacte nu vor mai funcționa anul acesta și în cei care urmează deoarece sunt „forțe turbionare” mult mai mari care efectiv strică toate jocurile. Desigur, mi-am adaptat metodologia, dar nu sunt sigur că va avea vreun efect. E ca și cum ai încerca să prezici locul unde se va afla o crenguță prinsă într-un uragan. Dar îmi asum riscul! Acestea fiind spuse, trecem la prognoze, cu rezervele pe care le-am subliniat.

  • Primul element pe care-l subliniez este moartea globaliștilor. Sună surprinzător în condițiile în care au reușit să infecteze întregul spectru politic. Doar că, puterea lor e semnul căderii iremediabile. Ceea ce am văzut anul acesta la Davos era greu de imaginat în urmă cu un an. Toată strălucirea s-a dus, întregul club al complotiștilor semănând cu o cloacă irespirabilă în care nimeni nu înțelegea pentru ce s-au strâns. Discursuri sforăitoare, practici oculte ciudate, discuții sterpe și speranțe deșarte. De fapt, anul acesta marchează pierderea definitivă a capacității de influențare a sectei Davos.

Dar nu numai globalismul de tip Davos va pica, ci și cel pe care-l visează China. Noțiunile precum „Sudul Global” își vor pierde din importanță deoarece de contat vor conta legăturile bazate pe interese stricte, ghidate de tratate mai degrabă bilaterale sau tripartite și mai puțin de framework-uri universal valabile. Așadar, „ordinea internațională bazată pe reguli”, tot clamată de globaliști, e pe cale să se prăbușească cu zgomot lăsând în urmă un dezastru în care relațiile se vor construi la modul direct.

  • Cea de-a doua megatendință e reprezentată de moartea politicii. Sistemul grupat în jurul partidelor e mort, nu mai răspunde necesităților prezentului. Cu toate că se încearcă refurbish-area sa prin apariția de construcții politice „peste noapte”, sistemul este viciat astfel încât nu are absolut niciun viitor. Într-un fel e bine, în alt fel e rău. Bine pentru că deja nu se mai poate respira în atmosfera sufocantă a minciunilor de partid, iar rău pentru că nu există o variantă de rezervă. Asta înseamnă dezvoltarea de tiranii și alte experimente, care mai de care mai ciudate. Nu exclud în perioada de „încercare” reapariția în forță a socialismului pe largi arii (în special) occidentale, fapt care va adânci criza politică.
  • A treia megatendință este moartea economiei. Întregul sistem economic e viciat, bazat pe minciuni și o ineficiență crasă. Din acest punct de vedere, rapoartele cu „performanțele la hectar” de pe vremea lui nea Nicu sunt niște biete minciuni naive față de imperiul minciunii absolute instaurat în prezent. Să vă dau un exemplu: în 2023, din septembrie până în ianuarie am avut o creștere a capitalizării celor mai mari companii nefinanciare ale SUA cu 12,5%, în condițiile în care întregul indice al pieței a crescut cu 12,8%. Ce e asta? O bulă de toată frumusețea.

Companiile americane se tranzacționează la un P/S mediu de 2,37, față de 1,39 în 2004-2007 (care 1,39 oricum era mare!). Ce ne indică asta? O ineficiență în creștere accelerată. Dacă însă dăm un ochi pe companiile cu cea mai mare capitalizare bursieră, constatăm o altă supraevaluare de toată frumusețea. Aceste companii se tranzacționează la niveluri ale indicatorului P/E de peste 30, ajungându-se la valori incredibile precum 113 în cazul Eli Lilly. În fapt nu avem decât o mare minciună, frumos coafată și machiată, dar care pute îngrozitor a putrefacție.

Moartea economiei înseamnă inclusiv picajul unor multinaționale „cu tradiție”. Însă, cel mai rău se va vedea la nivelul „firului de iarbă”, adică la micul investitor care nu va putea face față reglementărilor în exces și impozitărilor aberante. Asta va conduce o sufocare în lanț a economiei cu consecințe dezastruoase la nivelul societății.

Picajul sectoarelor deja se vede limpede, dar se va accentua treptat. De exemplu, asistăm la spargerea „bulei electrice”. Producătorii de mașini electrice suferă deoarece lumea și-a pierdut apetitul de cumpărare a „experimentelor supraevaluate” din acest domeniu. În timp ce mașinile cu combustibil clasic funcționează indiferent de temperatură, electricele blochează străzile la primele valuri de frig.

Urmează în scurt timp să vedeți dezumflarea bulei AI. După ce s-au băgat miliarde în fantasmele dominate de atotputernicia AI, acum, după ce s-au pus treburile pe masă, se vede că AI-ul nu e chiar ceea ce se crede, iar aplicabilitatea sa e, totuși, limitată.

  • Nu în ultimul rând, menționăm moartea narativului, a narativului ca strategie de manipulare în așa-numita epocă a post-adevărului. Probabil ați observat cum la Davos participanții din zona politică se plângeau că „s-a pierdut controlul asupra fluxurilor de știri”. Ei dădeau ca principal vinovat Twitter-ul (rebotezat X) cumpărat de Musk, doar că nu e cazul. Musk a salvat Twitter de la un faliment sigur, mergând pe strategia libertății de opinie.

Oricum, există o multitudine de canale de comunicație prin care se poate comunica suficient de liber, iar strategia de control a picat. Indiferent de modul tiranic în care giganții internetului manipulează narativul, părerea mea e că situația e scăpată de sub control, astfel încât și aici vom vedea o transformare radicală. Marile concerne media vor pica sub presiunea lipsei de audiență, în timp ce legea va fi făcută de entități diverse acționând după propria conștiință. Asta e ceea ce urmează în media.

Bazându-ne pe aceste megatendințe expuse, voi face mai jos câteva predicții concrete.

  1. Politică

2024 este un an politic 100%, cu alegeri în întreaga lume. Și peste tot alegerilor li se dă o importanță colosală. Doar că, vă voi dezamăgi deoarece, din punctul meu de vedere, nu vor fi surprize. Pentru prima dată în istorie, cu mici excepții, de participat la alegeri participă doar marionetele, astfel încât nu e relevant cine iese. Dar să facem totuși predicțiile:

În SUA, Trump și republicanii vor câștiga detașat alegerile (asta dacă nu cumva lui Trump nu i se pregătește un asasinat sau dacă nu joacă rolul de rampă pentru altcineva, chestie exclusă întrucât, totuși, e vorba de Trump);

În India Modi va rămâne la putere;

În Israel Netaniahu va pierde usturător totul. Inclusiv libertatea sa;

În Ucraina Zelenski va fi detronat de un puci sau chiar de un asasinat;

În Mexic va ieși în premieră o femeie președinte (Claudia Sheinbaum);

În Germania AfD va avea un scor record, dar se va afla în imposibilitatea de a guverna sau de a participa la guvernare;

În România va ieși lista cea mai de succes: cea aprobată de Ambasada SUA.

  1. Economie

Bursa americană va cunoaște cotații record, după care va cădea brusc, la un nivel care acum pare de neimaginat. Este posibil ca titlurile americane să piardă până la 95% din valoarea lor;

Dolarul va fi o monedă fără căutare, iar datoria americană se va vinde pe o piață liberă doar cu numele;

Statul subteran american forțează o reindustrializare a țării, pe fondul „amenințării ruso-chineze”. Pe foaie, „infuzia de emigranți” are scopul ocupării posturilor de muncă de bază, cele pentru care nu se mai găsesc mușterii deoarece sunt prost plătite. De aceea se mizează pe „noii agricultori / căutători de aur” pentru a forma o clasă ieftină de imigranți. Strategie care va eșua;

China va continua politica de asigurare a propriei independențe. Anul acesta vor pune accent pe domeniul alimentar și pe tehnologiile de vârf. Cel mai probabil vor reuși să spargă avantajele Occidentului;

Europa va cunoaște o nouă contracție economică dură, în ciuda încercărilor disperate de a porni economia de război. Statutul de ocupație a SUA va face imposibilă orice formă de revigorare aici;

Polonia va cunoaște o deteriorare a economiei proprii, posibil să se confrunte chiar cu o contracție cauzată de climatul de instabilitate al Europei;

Economia românească va cunoaște o stagnare pe fondul măsurilor aberante luate de echipa guvernamentală.

  1. Geopolitică

Rusia va pune capăt războiului, învingând Ucraina și, automat, întregul Occident;

SUA va avea un eșec usturător în Orient;

China va face pași concreți pentru alipirea Taiwanului;

Argentina va intra în cea mai profundă criză economică, una care-i va amenința existența ca țară;

Uniunea Europeană va cunoaște primele mișcări și acțiuni secesioniste;

Anglia va avea un an economic de coșmar, scăzându-și relevanța pe scena politică a lumii. Posibil să vedem o nouă tentativă de secesiune a Scoției;

Sfârșitul anului ne va găsi în proces de renegociere a sferelor de influență.

  1. Media

CNN și multe alte instituții gigant vor fi nevoite să facă pași concreți pentru evitarea falimentului: concedieri masive de personal, închideri de linii de business ș.a.m.d.;

Cea mai mare parte a ziarelor din SUA se vor închide sau vor fi incluse în structuri mult mai mari;

La finalul anului, publicul se va informa preponderent din surse independente;

Televiziunile își vor înjumătăți audiențele la nivel global;

Serviciile de streaming vor cunoaște deteriorări ale business-ului, iar Disney e posibil să cunoască cea mai mare pierdere de clienți (din 2022 e doar pe minus, iar anul acesta tendința se va accelera).

Autor: Dan Diaconu

Citiți și:
Editorul-șef al Wall Street Journal a recunoscut la reuniunea de la Davos 2024: „Noi nu mai controlăm știrile”
Prognoza SUA pentru 2024: haos total, război civil, colaps economic (I)

 

yogaesoteric
4 februarie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More