Sănătatea ochilor: Fructe și legume care ne ajută să ne menținem o vedere optimă până la adânci bătrâneți

Un studiu realizat recent de un grup de cercetători din Singapore a descoperit că antioxidanții prezenți din abundență în strugurii roșii sau negri pot îmbunătăți sănătatea ochilor.

Pigmentarea vibrantă a acestui fruct reflectă concentrația bogată de polifenoli și antioxidanți din coaja lor, făcându-i un plus valoros pentru dieta noastră. Polifenolii sunt compuși vegetali care oferă multe beneficii pentru sănătate, de la un efect de relaxare a vaselor de sânge până la combaterea daunelor produse de radicalii liberi.

Oamenii de știință din Singapore au analizat efectele antioxidante puternice ale strugurilor pentru a evalua impactul acestora asupra markerilor de stres oxidativ, în special în ceea ce privește sănătatea ochilor. Stresul oxidativ este unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la toate bolile moderne, cum ar fi cancerul, diabetul și bolile de inimă.

Cercetătorii s-au concentrat asupra daunelor oxidative ca factor cauzal în reducerea sănătății ochilor. Acumularea de produse finale de glicație avansată (AGE) și o reducere a densității optice a pigmentului macular (MPOD) sunt indicatori ai deteriorării sănătății ochilor, din cauza stresului oxidativ

Datorită efectelor strugurilor asupra combaterii radicalilor liberi, cercetătorii au emis ipoteza că o creștere a compușilor din struguri în dietă ar crește MPOD și ar scădea AGE.

Pentru studiu, cercetătorii au lucrat cu 44 de voluntari adulți din Singapore. Tuturor li s-au măsurat MPOD și AGE în timpul aportului.

Pe parcursul studiului de 16 săptămâni, grupului i s-a administrat fie pulbere de struguri, fie un placebo. La sfârșitul studiului, atât MPOD, cât și AGE au fost din nou evaluate în ambele grupuri.

Cercetătorii au descoperit că grupul căruia i s-au administrat doze regulate de pulbere de struguri avea „pigmentul macular semnificativ mai dens și produse finale de glicație semnificativ mai puțin avansate”.

Studiul nu a analizat în ce mod ne afectează în mod direct vederea consumul de struguri ci a urmărit să înțeleagă efectele consumului de struguri asupra factorilor care coexistă la cei a căror sănătate a ochilor se află în declin.

Având în vedere acest aspect, studiul sugerează că un aport crescut de struguri în dieta adulților este corelat cu o reducere a stresului oxidativ la nivelul ochilor.

Studiul sugerează că strugurii ajută la protejarea împotriva stresului oxidativ în structurile optice. Aceasta înseamnă că, cu cât urmați o dietă bogată în antioxidanți și mâncați mai multe fructe și legume organice, cu atât aveți mai multe șanse să reduceți amenințarea stresului oxidativ.

Studiul nu este prea complicat. Cercetătorii le-au oferit voluntarilor pudră de struguri, dar puteți pur și simplu să adăugați struguri organici la dieta dumneavoastră obișnuită pentru a obține beneficii de protecție similare.

Rețineți că pulberea de struguri este extrasă din struguri întregi și este posibil să nu apară aceleași beneficii dacă pur și simplu veți bea suc de struguri. Aceasta s-ar putea datora faptului că polifenolii sunt concentrați în principal în coaja strugurilor.

În general, polifenolii și alte substanțe vegetale benefice pentru sănătatea umană se află aproape întotdeauna într-o concentrație mai mare în coaja fructelor și a legumelor.

O dietă plină de o varietate de alimente integrale este aproape universal benefică pentru sănătatea umană.

În special plantele și fructele cu un colorit viu sunt deosebit de hrănitoare, prin urmare este binevenit să consumați struguri ca parte a unei diete echilibrate.

Iată și alte alimente hrănitoare pe care le puteți consuma pentru a vă îmbunătăți sănătatea ochilor:

Broccoli

La fel ca strugurii, și broccoli este eficient pentru protejarea sănătății ochilor.

Broccoli este plin de vitamina C, un antioxidant care reduce stresul oxidativ la nivelul ochilor și contribuie la prevenirea cataractei.

O cană de broccoli crud conține 81,2 miligrame (mg) de vitamina C, care oferă cel puțin 90% din valoarea zilnică pentru bărbați și mai mult de 100% pentru femei.

Broccoli este, de asemenea, o sursă naturală de vitamina A. Conform unei recenzii din iulie 2023, încărcătura antioxidantă a broccoli poate ajuta la prevenirea degenerescenței maculare asociate cu vârsta.

Kale

Academia de Nutriție și Dietetică listează kale ca fiind unul dintre cele mai bune alimente pentru sănătatea ochilor, alături de alte verdețuri cu frunze închise la culoare, cum ar fi mărarul, pătrunjelul, leușteanul, spanacul și frunzele de nap.

Kale este plină de antioxidanții luteină și zeaxantină, iar experții sugerează că ar putea ajuta la reducerea daunelor țesutului ocular cauzate de soare și la reducerea riscului de probleme oculare legate de vârstă.

Cartofii dulci

Morcovii dețin adesea titlul de cel mai bun aliment pentru sănătatea ochilor, deoarece sunt plini de beta-caroten, pigmentul care conferă legumelor portocalii nuanța lor atrăgătoare. Deși morcovii sunt plini de beta-caroten, cartofii dulci conțin de fapt mai mult din acest pigment benefic.

O porție de morcovi fierți oferă 8,3 mg de beta-caroten, în timp ce aceeași porție de cartof dulce copt conține cel puțin 11,5 mg.

Beta-carotenul este bun pentru organism, deoarece acesta îl transformă în vitamina A, care este esențială pentru o vedere bună. În plus, beta-carotenul din cartofii dulci ajută ochii să se adapteze la lumina slabă.

Nucile

Nucile sunt alimente excelente pentru ochi și pentru o vedere sănătoasă, deoarece sunt pline de nutrienți precum vitamina E, acizi grași omega-3 și zinc.

Nucile conțin și acid alfa-linolenic (ALA), forma vegetală a omega 3. ALA poate fi apoi convertit în DHA și EPA de către organism, așa că nucile sunt o sursă excelentă de omega-uri pentru vegani și vegetarieni.

ALA din nuci poate fi deosebit de benefic dacă aveți probleme oculare legate de diabet. Potrivit studiilor, ALA ajută la ameliorarea bolii de ochi uscat și a retinopatiei la cei cu diabet.

Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate afecta nefavorabil vasele de sânge din ochi, astfel încât consumul de alimente bogate în fibre, care ajută la stabilizarea nivelului de glucoză din sânge îmbunătățește și mai mult sănătatea ochilor la persoanele cu diabet.

Nucile conțin și vitamina E, un antioxidant care se găsește de obicei în grăsimile sănătoase. Vitamina E și alți polifenoli din nuci ajută la reducerea inflamației și protejează împotriva daunelor radicalilor liberi. În plus, nucile oferă zinc, un mineral care este prezent într-o concentrație mare în retină.

Citiți și:
Strugurii – fructe divine
Fructe de iarnă: nucile

 

yogaesoteric
5 martie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More