Av. Elena Radu: Nu e păcăleală de 1 aprilie: MAPN a pus pe 01.04.2024 în consultare publică două proiecte de lege. Nu cred că ne așteaptă nimic bun
Față de ceea ce scrie în ele, nu cred că ne așteaptă nimic bun și e cazul să dați toți la o parte toate ideile că orice semnal de alarmă care vi se trage este conspirație, și să începeți să vă gândiți la viața voastră.
Aceste proiecte de lege nu este cazul să devină legi și să fie aplicate, pentru că apoi vor face ce vor vrea cu noi!
E vorba de:
1. O nouă lege a apărării naționale: în care uită de apărarea națională, vorbesc numai de cea colectivă, în cadrul NATO, UE și al „unor coaliții”, comanda armatei române pot să o transfere „oricui”, principiile doctrinei militare a statului român nu mai contează, iar în caz de agresiune armată sunt angajate toate resursele umane (nemaiexistând nicio normă, ca în legea actuală: „Resursele umane se constituie din întreaga populație aptă de efort pentru apărarea națională, așa că CSAT-ul poate să dispună ce vrea și să facă cu noi ce vor).
Uită de art.118 alin.1 din Constituție: „Armata este subordonată exclusiv voinței poporului”.
Acest proiect de lege este o mizerie!!!!
I-au zis lege nouă ca să poată să scoată din cea actuală și să bage diverse chestiuni, care să nu bată la ochi.
Statul Major al Apărării, militarii, ofițerii din Armata Română, unde sunteți? Chiar ați uitat de tot de jurământ, de Constituție, de tot?
V-au luat ăia de la NATO judecata că v-au băgat în seamă și nu mai contează nimic pentru voi? Nici viața familiilor voastre?
Chiar acceptați să se dea o lege conform căreia teritoriul României să poată fi făcut câmp de luptă și niște unii să facă ce vor pe teritoriul țării noastre?
Proiectul vieții: https://sg.mapn.ro/proiecte/legea_apararii_nationale_a_romaniei_660aa6d057330.pdf
2. O așa-zisă lege privind sistemul Național de Management Integrat al Situațiilor de criză
Asta în condițiile în care avem deja: OUG nr 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență și OUG nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență (pe care nu le abrogă).
Legiferează în paralel pe lângă acestea, „acoperind” și stările reglementate de acestea, pe care le bagă la termenul „criză”.
Criză = orice (care amenință la nivel regional, național, internațional condițiile de viață, de sănătate, mediu, proprietate, stabilitate politică, economică, socială, ordine publică, securitate și apărare națională și „alte valori constituționale”).
Aprobarea opțiunilor de răspuns se face prin hotărâre a CSAT (adică act secret, de care noi nu avem niciun habar).
Scopul real al acestei mizerii de legi = „aplicarea integrată a măsurilor de răspuns la criză ÎN COORDONARE CU NATO ȘI UE”
Cu alte cuvinte, orice situație ar apărea, nu se mai decide nimic la nivel național și iar ni se impun măsurile pe care le decid alții (NATO, UE).
Proiectul de lege: https://sg.mapn.ro/proiecte/lege_privind_sistemul_national_de_management_integrat_al_situatiilor_de_criza_660a5e1793f07.pdf
PS: Ca să înțelegeți că nu e nici de ignorat și nici de glumit pe tema asta, vă reamintesc: OUG nr.1/1999 (în baza căreia s-a declarat starea de urgență în martie 2020) a fost modificat în 2019. De ce? „Pe motiv de NATO”. Și am văzut ce a însemnat și cum s-a aplicat.
Dacă nu mă credeți, citiți expunerea de motive a Legii nr.164/2019 (PL-x nr. 128/2019) – găsiți fișa proiectului aici: https://cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=17734
Autor: Av. Elena Radu
Citiți și:
Comanda Armatei Române, cedată trupelor străine. Pregătiri de război?
Coordonare NATO și UE. Lege pentru declararea stării de criză. Adio, alegeri?
yogaesoteric
14 aprilie 2024