Analiza „prafului saharian”: arsenic, bariu, nichel, zinc, fier, aluminiu. Cum au acționat alte state, în timp ce oficialitățile din România tac mâlc

Documente de la Institutul de Inginerie Chimică din Bosnia

Autoritățile ne asigură prin intermediul mijloacelor de propagandă media că particulele de „praf saharian” căzute cu tonele peste România și Grecia sunt complet normale. Totuși, în 2022, Partidul Bosniac (BOSS) a emis, în contextul ploilor „sahariene” de atunci, un comunicat, bazat pe dovezile Institutului de Inginerie Chimică din Bosnia, prin care a solicitat Consiliului de Miniștri să analizeze oficial impactul prafului asupra sănătății. Reprezentanții partidului au comparat nisip adus special din Sahara cu praful căzut peste Bosnia-Herțegovina. Rezultatul a fost spectaculos: „Comparând nisipul saharian cu nisipul saharian din ploaie, s-a constatat că ploaia murdară conținea arsenic de 44 de ori mai mult, bariu de 660 de ori, nichel de 2500 de ori, zinc de 64 de ori și fier de 23 de ori mai mult”. Între timp, „experții” din România au tăcut mâlc!

Redăm comunicatul și documentul emis de Institutului de Inginerie Chimică din Bosnia cu datele analizei:

Comunicat de presă – Analiza conținutului „ploii murdare” cu nisip saharian de către Institutul de Inginerie Chimică:

„Datorită interesului mare al publicului din străinătate față de anunțul Partidului bosniac (BOSS), care a prezentat compoziția chimică a «ploii murdare» cu nisip saharian din Europa și Bosnia și Herțegovina, ceea ce a stârnit îngrijorare în rândul multor cetățeni din cauza concentrațiilor crescute de metale în apa de ploaie, BOSS a tradus comunicatul de presă despre analiză în engleză și l-a trimis presei străine pentru a investiga în continuare acest subiect.

Vă reamintim că Personalul Național de Criză din BiH a înaintat Laboratorului de Teste al Institutului de Inginerie Chimică Tuzla un eșantion de nisip din sudul Tunisiei și un eșantion de nisip din Dobošnica Donja lângă Lukavac, prelevat pe 7 aprilie 2022, după «ploaia murdară», pentru a efectua o analiză comparativă a nisipului saharian real cu nisipul rezultat în urma ploii, a declarat avocatul Mirnes Ajanović, președintele Partidului BOSS-Bosniac.

Institutul de Inginerie Chimică a transmis analiza sa în data de 24 mai 2022, sub numărul 361-02/22 (pentru analiză s-au plătit 725,40 KM), în care s-a stabilit că în proba testată din BiH se află 24 de elemente și că, în legătură cu Regulile privind determinarea cantității de substanțe nocive și periculoase în Ținutul FBiH, conținutul de arsenic, bariu, nichel și zinc a fost determinat la o valoare mai mare decât valoarea limită permisă. Comparând nisipul saharian cu nisipul saharian din ploaie, s-a constatat că ploaia murdară conține arsenic de 44 de ori mai mult, bariu de 660 de ori, nichel de 2500 de ori, zinc de 64 de ori și fier de 23 de ori mai mult.

De asemenea, s-a stabilit că probele conțin aluminiu în nisipul din Sahara la nivel de 14,2 mg/kg, în timp ce nisipul din ploaia murdară din BiH conține 10342 mg/kg, adică de 728 de ori mai mult aluminiu.

Pentru a ajunge la concluzia finală cu privire la cauza acestei compoziții chimice a prafului după precipitare este necesar să se efectueze analize suplimentare din mai multe localități diferite, prin ordin de la instituțiile statului și cu procedurile de prelevare prevăzute de lege.

Președintele BOSS, avocatul Mirnes Ajanović, a trimis o solicitare Consiliului de Miniștri al BiH, cu Raportul Institutului de Inginerie Chimică, cu cererea de a se implica și de a efectua imediat o analiză cuprinzătoare pe teren în Bosnia și Herțegovina, inclusiv o analiză toxicologică pentru a stabili dacă s-a înregistrat o absorbție în organisme, pentru a obține rezultate oficiale ale analizelor și, dacă este necesar, a acționa în timp util pentru a proteja cetățenii și ecosistemele.

Analiza institutului:

Având în vedere acest precedent, ne întrebăm, în contextul recentelor ploi cu „nisip saharian” din România, oare de ce instituțiile române abilitate manifestă o indiferență crasă și nu întreprind nimic pentru a verifica compoziția acestuia, pentru a identifica eventualele pericole de sănătate la care este expusă populația? Și care este cauza contaminării masive cu metale a așa-zisului „praf saharian”?

Citiți și:
Dr. Geanina Hagimă: „Pericolele din aer și legătura cu pandemia”. Prezentare de la Summitul Internațional Covid
Dr. Ana-Maria Mihalcea: Rezultatele cercetării dr. Geanina Hagimă asupra apei pluviale coincid cu cele ale analizei unui cercetător american – Geoingineria, crimă împotriva umanității

 

yogaesoteric
12 mai 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More