Va rezista dolarul în fața monedei BRICS?

FMI a avertizat că dolarul american ar putea înregistra un declin dacă BRICS ar prelua controlul asupra industriei energetice și ar începe să tranzacționeze în monedele lor respective.

Instituțiile financiare internaționale, inclusiv organismele de supraveghere monetară finanțate de SUA, au început să prezică un viitor sumbru pentru dolarul american, pe fondul dezvăluirilor președintelui rus Vladimir Putin potrivit cărora BRICS+ ar putea introduce unitatea sa monetară la următoarea reuniune la nivel înalt din acest an.

Instituții precum Fondul Monetar Internațional (FMI) și JPMorgan au observat că numeroase țări, inclusiv membri ai BRICS, își reevaluează dependența substanțială de dolar pentru rezerve și tranzacții internaționale ca răspuns la evoluțiile geopolitice recente. În consecință, capitalul străin s-a reorientat către țările în curs de dezvoltare.

Dolarul american a fost grav afectat miercuri, 12 iunie, când Bursa din Moscova a întrerupt brusc toate tranzacțiile în dolari și euro. Aceasta s-a petrecut la câteva ore după ce Departamentul Trezoreriei SUA a impus sancțiuni suplimentare Rusiei, interzicând accesul a peste 300 de entități și persoane fizice la produse și servicii necesare pentru producția militară. Această evoluție coincide cu sfârșitul contractului petrodolar al SUA cu Arabia Saudită.

În plus, Riadul nu mai este obligat să vândă petrol în dolari americani, deoarece contractul petrodolar încheiat de 50 de ani între regat și SUA a expirat deja și nu a fost semnat niciun nou acord între cele două părți. În loc să vândă petrolul doar în dolari americani, Riadul îl poate oferi acum într-o varietate de monede, cum ar fi RMB-ul chinezesc, euro, yeni și yuani. Asta va afecta grav economia americană, deja în colaps.

Putin a dezvăluit planul pentru o monedă BRICS

Putin a confirmat că BRICS este în curs de a dezvolta un sistem de plăți independent, care va fi „neafectat de presiuni politice, abuzuri și sancțiuni externe”, în timp ce se adresa unei adunări impresionante de peste 100 de țări la cea de-a 27-a ediție anuală a Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF), între 5 și 8 iunie.

Făcând o trecere în revistă a strategiei BRICS de dezvoltare a unui sistem colectiv de plăți și a ceea ce țările membre, inclusiv Rusia, pot obține dintr-un astfel de aranjament, Putin a declarat că acesta va modifica regulile jocului pentru comerțul de import/export al BRICS.

Fără îndoială, țările occidentale însele au subminat în mod semnificativ fiabilitatea și încrederea în sistemele de plată occidentale. Împreună cu partenerii străini, vom crește utilizarea monedelor naționale în decontările din comerțul exterior, precum și siguranța și eficiența acestor operațiuni prin linia BRICS.”

Nu ne putem baza pe alții și nu îi putem exploata, așa cum fac SUA”, afirmă Putin. „Deficitul comercial al SUA este în valoare de 1 trilion de dolari pe an. Cred că toată lumea va înțelege ce spun. Acesta este neocolonialism în sens modern. Din cauza statutului de monopol al dolarului, SUA cheltuie anual cu 1 trilion de dolari mai mult decât generează. Și ia aceste resurse de la alte națiuni”, a continuat el în discursul său la Forumul Economic Internațional.

Putin a subliniat importanța intrării Arabiei Saudite, Iranului, Emiratelor Arabe Unite și Egiptului în grupul BRICS, subliniind că grupul cuprinde acum 46% din populația lumii și contribuie cu 36% din PIB-ul global.

Rezervele de aur ale BRICS

Aurul și petrolul par să susțină sistemul comun de plăți al BRICS. Anticipând noua strategie financiară a BRICS, alianța a făcut rezerve de aur în valoare de miliarde de dolari de la sfârșitul anului 2022.

Interesant este faptul că principalele economii ale BRICS și-au sporit constant rezervele de aur în ultimii ani. În primul trimestru al anului 2024, deținerile combinate de aur ale țărilor fondatoare BRICS și ale celor cinci noi achiziții reprezentau aproape 17% din totalul aurului deținut de băncile centrale la nivel mondial. China, India și Rusia se numără printre țările cu cele mai mari dețineri de aur ale băncilor centrale.

Rusia deține 2.332,74 tone metrice (MT) de aur, situându-se pe locul cinci în rândul băncilor centrale. China ocupă poziția a șasea, cu un total de 2.262,39 MT, în timp ce India se află pe locul nouă, cu 822,58 MT. Brazilia și Africa de Sud au dețineri de aur semnificativ mai mici în comparație cu alte bănci centrale ‒ 129,65 MT și, respectiv, 125,44 MT. Egiptul și Emiratele Arabe Unite, ca noi membri ai BRICS, au rezerve de aur impresionante de 126,46 MT și, respectiv, 74,5 MT, ceea ce indică poziția lor financiară puternică. Arabia Saudită are o cantitate semnificativă de rezerve de aur, totalizând 323,07 MT. Atât Etiopia, cât și Iranul, ceilalți doi noi membri, nu dețin rezerve de aur.

FMI trage un semnal de alarmă

FMI a avertizat că dolarul american ar putea suferi un declin dacă BRICS ar prelua controlul asupra industriei energetice și ar începe să tranzacționeze în monedele lor respective. Mai multe dintre țările BRICS care au aderat recent sunt puternic dependente de producția și exporturile de hidrocarburi. Potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), participarea Arabiei Saudite la alianță ar putea modifica semnificativ dinamica pieței mondiale a petrolului.

În timpul discursului susținut în cadrul unui eveniment al Institutului Stanford de cercetare a politicilor economice privind viitorul sistemului monetar internațional (SMI), Gita Gopinath, primul director general adjunct al FMI, a menționat că rezervele valutare totale ale Chinei includ 4,3% aur, față de mai puțin de 2% în 2015. În același timp, rezervele valutare ale Chinei au scăzut de la 44% la aproximativ 30% din valoarea lor inițială din cauza deținerilor sale de obligațiuni ale Trezoreriei SUA și ale agențiilor. Aceasta reprezintă impactul atât al evaluărilor, cât și al achizițiilor nete.

Gita a subliniat importanța respectării cadrelor juridice existente pentru a menține încrederea între națiuni și sistemul monetar internațional. A fost vorba despre speculațiile conform cărora UE, împreună cu Statele Unite, ar putea utiliza activele valutare înghețate ale Rusiei pentru reconstrucție.

Mai multe țări monitorizează îndeaproape discuția actuală privind posibila utilizare a activelor publice rusești, cum ar fi rezervele Băncii Rusiei, pentru a sprijini Ucraina. „Puterea de decizie aparține instanțelor și jurisdicțiilor corespunzătoare, însă Fondul Monetar Internațional este necesar să se asigure că orice mișcare în acest sens are o bază juridică solidă și nu ar perturba sistemul monetar global”, a adăugat ea.

JPMorgan Chase & Co, o renumită companie financiară multinațională, afirmă că a avut loc o transformare globală semnificativă în domeniul economiei globale. Având în vedere de-dolarizarea crescândă a BRICS, pot exista potențiale consecințe care este necesar să fie luate în considerare. JPMorgan a prezis o criză iminentă care ar putea avea un impact semnificativ asupra dominației dolarului american în arena globală.

Directorul general al JPMorgan, Jamie Dimon, și-a exprimat în mod constant îngrijorarea cu privire la economia SUA. Acum, el a subliniat încă o dată necesitatea unor cheltuieli guvernamentale semnificative, care au potențialul de a provoca daune de durată țării. În plus, el subliniază faptul că consecințele acestor daune pot fi inevitabile. JPMorgan împărtășește o perspectivă sumbră pentru economia SUA și dolar.

China a vărsat miliarde de dolari în Trezoreria SUA

China a vândut obligațiuni ale Trezoreriei SUA și ale agențiilor în valoare de 53,3 miliarde de dolari în primele trei luni ale anului 2024. Eforturile Chinei fac parte dintr-o strategie mai amplă de diversificare a activelor sale pe fondul escaladării preocupărilor geopolitice cu Statele Unite, în timp ce își extinde achizițiile de aur și alte mărfuri într-un ritm rapid. Luând act de sancțiunile cu care s-a confruntat China după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, unii observatori susțin că China dorește să reducă riscurile similare.

Analiștii economici au identificat trei cauze principale pentru acest model. China și-a redus probabil expunerea la activele Trezoreriei SUA pentru a evita să se confrunte cu aceleași amenințări de expropriere și sancțiuni pe care SUA și alte țări din G7 le-au impus Rusiei și Iranului atunci când și-au gestionat rezervele, a adăugat Jamie Dimon. El a menționat, de asemenea, consecințele dezechilibrelor bugetare în creștere ale SUA ca un alt impuls pentru mișcarea Chinei, adăugând că revenirea la dolarul american va atinge o nouă etapă în campania de dedolarizare.

Congresul a adoptat recent un nou proiect de lege care conferă administrației SUA autoritatea de a confisca active în dolari americani de la Rusia, pe care a desemnat-o drept „stat agresor”. Membrii Camerei Reprezentanților au aprobat un pachet de ajutor extern care ar autoriza administrația Biden să confiște 6 miliarde de dolari în active rusești deținute de bănci americane și să trimită fondurile Ucrainei pentru reconstrucție. Această măsură este cunoscută sub numele de REPO Act, iar Congresul a aprobat, de asemenea, zeci de miliarde de dolari în ajutoare pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Conturile bancare rusești din SUA și Europa valorează aproape 300 de miliarde de dolari. La reuniunea lor din Italia, se așteaptă ca G-7 să anunțe o măsură comparabilă.

O analiză apărută în Schiff Sovereign a constatat că, deși acest fapt poate părea un concept bun din punct de vedere moral, în practică, nu va face decât să îndepărteze investițiile străine. De ce ar cumpăra China, Arabia Saudită sau orice altă națiune obligațiuni guvernamentale americane când le-ar putea lua imediat? Toate acestea creează o lume în care dolarul american nu mai este principala monedă de rezervă. Modificarea începe deja să se manifeste și, până la sfârșitul deceniului, ar putea fi pe deplin în curs de desfășurare.

Citiți și:
Dan Diaconu: A apărut moneda BRICS
BRICS ‒ alternativă sau pion globalist?

 

yogaesoteric
6 iulie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More