Trei știri care vestesc transformări sistemice

Sunt trei știri pe care nu le veți vedea promovate în mas media, dar care anunță timpuri noi. E o vreme a separării apelor, o vreme în care, pentru unii alianțele se fac și se sedimentează rapid, în timp ce alții simt cum pământul le fuge de sub picioare. Să le luăm pe rând.

În primul rând, Rusia anunță un parteneriat militar cu China împotriva SUA. După cum bine știți, un asemenea parteneriat este o mișcare de mat. În simulările americane, un război China-SUA avea un rezultat incert, dar mai înclinat spre China. Întărirea Chinei cu o alianță cu Rusia este o mișcare de mat deoarece Rusia are tehnologia și geniul militar necesare dezvoltării de arme revoluționare, în timp ce China are capacitatea de producție. O combinare a celor două puteri este un coșmar pentru SUA și aliații lor. După cum bine s-a văzut, în domeniul militar NATO nu a fost capabilă să țină ritmul cu producția Rusiei. Vă imaginați ce înseamnă unirea efortului Rusiei cu cel al Chinei!

Picătura care a umplut paharul a fost politica americană de destabilizare a liniștii din Pacific, în special provocările din Marea Chinei de Sud, Taiwan, dar și intenția SUA de a aduce rachete nucleare în Japonia. China s-a simțit atacată direct, astfel încât a făcut hotărâtă pasul către o alianță militară cu Rusia. Asta înseamnă că planurile de tip Kissinger pe care statul subteran american le-ar vrea implementate, sunt dinamitate. Însă, ceea ce nu înțelege SUA este că, așa cum alianța China-SUA a învins URSS sau cum o ipotetică alianță SUA-Rusia ar învinge China, la fel de bine o alianță Rusia-China are capacitatea de a distruge SUA. Ecuația e simplă!

Cea de-a doua știre vine de la nivelul BRICS. Iranul propune, nici mai mult nici mai puțin decât crearea unui Consiliu de Securitate al BRICS. Dincolo de faptul că un asemenea Consiliu de Securitate dublează Consiliul de Securitate al ONU, înființându-se ca organism de care e necesar să se țină cont, apariția sa poate sugera o îmbunătățire a alianței economice BRICS cu o componentă militară comună. O asemenea alianță militară globală aruncă în aer diversele alianțe și inițiative ale SUA, garantând securitatea membrilor săi. În ceea ce privește această știre nu ne putem pronunța până când nu vedem concret înființarea Consiliului și, mai ales, creionarea atribuțiilor sale.

Ultima știre este referitoare la ……. petrol. Dacă vă mai amintiți, Putin a declarat recent că moartea dolarului ține de determinarea statelor arabe de a termina cu vânzarea petrolului pe dolari. Iată că Arabia Saudită tocmai ce a anunțat că este de acord cu înființarea unui parteneriat cu China care să conducă la tranzacționarea petrolului său în yuani. Este, în fapt, o rupere a acordului petro-dolar care, dacă vă mai amintiți, nu a fost reînnoit de Arabia Saudită. Petro-yuanul are capacitatea de a accelera dedolarizarea lumii. Ținând cont că petrolul rusesc (10% din producția mondială) deja se tranzacționează în yuani sau rupii, iar cel iranian (5% din producția mondială) cam la fel, adăugarea cotei de piață a Arabiei Saudite, de aproximativ 15%, conduce la o cotă de aproximativ 30% din petrolul mondial care „scapă” de dolar. Treburile nu se termină aici. O mișcare de acest tip efectuată de saudiți va atrage după sine și o mare parte a celorlalți producători din Orient. De asemenea, nu e cazul să uităm că Venezuela (13% din producția mondială) se va alătura oricând unei mișcări contrare SUA. Cine rămâne în barca dolarului? SUA, Canada și producătorii europeni (care-s insignifianți). Cam puțin pentru a nu atrage după sine o dedolarizare accelerată.

Toate cele prezentate aici sunt evenimente aflate în stadiu incipient, dar suficient de radicale pentru a da lovituri de grație sistemului american de putere. Pe moment, așa cum era de așteptat, vedem cum situația din Ucraina degenerează. Englezii le-au acordat ucrainenilor OK-ul pentru utilizarea Storm Shadow pe teritoriul Rusiei. Urmează ca, în mod previzibil, și SUA să-și dea acordul, pentru a-i da motive lui Scholtz să elibereze Taurus către Ucraina. De fapt asta e miza, un scenariu similar celui al tancurilor. SUA și-a dat OK-ul pentru Abrams pentru a-i face pe nemți să elibereze rapid jenantele tancuri Leopard. Ceea ce nu înțelege Occidentul este că, pe măsură ce comit acte din ce în ce mai radicale, le oferă motive din ce în ce mai solide celor care caută să se rupă de actualul sistem. Mișcarea centrifugă deja se vede cu ochiul liber!

Autor: Dan Diaconu

Citiți și:
Dedolarizarea economiei mondiale s-a accelerat de 10 ori de când a început operațiunea specială
Complexul militar-industrial american mediatizează un război pe trei fronturi

 

yogaesoteric
19 septembrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More