China introduce noul certificat digital, care conține informațiile personale, inclusiv datele biometrice – „Certificatul digital va preschimba accesul la internet și serviciile online în privilegii de care poți beneficia doar cu permisiune”

Beijingul introduce noul certificat digital, care conține informații personale, inclusiv datele biometrice și numărul de identificare ale unei persoane.

Regimul comunist chinez a afirmat că schema „voluntară” este concepută pentru a eficientiza procesele de servicii, pentru a proteja informațiile personale și a reduce frauda. În același timp, criticile care prezintă politica drept un instrument de cenzură sunt eliminate de pe rețelele de comunicare virtuală.

Măsura a fost introdusă în luna iulie de Ministerul Securității Publice (MPS) și de departamentul de stat responsabil cu cenzura online și este încă supusă consultării. Cu toate acestea, a fost deja testată într-un număr de servicii publice și platforme de comunicare virtuală. Aplicația MPS pentru ID-ul digital este disponibilă în prezent în mai multe magazine de aplicații, inclusiv în magazinul de aplicații Apple, potrivit Epochtimes.

Între timp, un bărbat din nord-estul Chinei a dat în judecată MPS pentru implementarea politicii înainte de finalizarea procesului de consultare, potrivit unui grup pentru drepturile omului.

Pe 26 iulie, MPS și Cyberspace Administration of China (CAC) au lansat o consultare privind planurile de introducere a numerelor de identificare digitale și a certificatelor digitale pentru internauți.

Potrivit documentului aflat în consultare, persoanele cu un act de identitate valabil pot solicita un număr de identificare digitală și un certificat digital care conține numărul și informațiile lor personale. Numărul și certificatul pot fi apoi utilizate pentru verificarea ID-ului în serviciile publice și private.

Criticii spun că în acest mod va fi mai ușor pentru Partidul Comunist Chinez (PCC) să identifice disidenții care încalcă linia partidului în spațiul cibernetic.

Expertul în telecomunicații din SUA, Zhong Shan, a declarat că măsura, combinată cu sistemul de credit social din China, ar putea contribui la creșterea veniturilor autorităților locale din amenzi și ar putea fi folosită ca o altă modalitate de a controla disidenții.

Întrebat de ce este necesar un certificat digital dacă, de peste un deceniu, internauții sunt obligați să-și înregistreze numele real și numărul de identificare, Zhong a spus că noul certificat va include o combinație de date care nu au fost unificate înainte, inclusiv mesageria, adresele de IP și router și datele biometrice, cum sunt amprentele digitale și trăsăturile faciale.

Utilizatori cu opinii critice, cenzurați

În ciuda consultării deschise, poliția internetului a eliminat criticile la adresa politicii de pe platformele de comunicare virtuală din China, în special o postare a profesoarei de drept de la Universitatea Tsinghua, Lao Dongyan.

În observațiile postate pe Weibo, echivalentul chinez al X, Lao a asemănat ID-ul digital cu un detectiv personalizat pentru fiecare utilizator de internet, spunând că poate colecta cu ușurință istoricul web complet al unui utilizator.

Ea a scris în postarea acum eliminată că certificatul digital „va preschimba efectiv accesul la internet și serviciile online în privilegii de care oamenii se pot bucura doar cu permisiune”.

Odată ce anumite departamente vor interzice unei persoane să folosească serviciile lor de verificare, dreptul persoanelor de a accesa internetul va fi limitat sau eliminat, inclusiv libertatea de a-și exprima opiniile și de a obține informații”, a adăugat ea.

Huang Yusheng, un alt profesor de la Universitatea Tsinghua care a criticat politica, a fost interzis pe Weibo după ce și-a postat opinia. Huang, reacționând la această politică într-un articol incisiv, a spus că libertatea civilă este vitală într-o Chină modernizată.

Orice stat care încearcă să-și supravegheze cetățenii din toate unghiurile și să nu le lase niciun loc pentru intimitate dovedește, în modul cel mai flagrant, că nu este un stat pentru cetățenii săi”, a scris el. După publicarea postării, contul Weibo al lui Huang a fost blocat.

Citiți și:
„Agenda noastră comună” – următorul pas în marșul către a Patra Revoluție Industrială: crearea „cetățeniei digitale”
Gulagul digital

 

yogaesoteric
20 septembrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More