Roboții umanoizi fabricați de China, pregătiți să intre pe piața globală – cum pot deveni aceștia o amenințare

Roboți avansați de fabricație chineză, cu capacități bizar de realiste, sunt pregătiți să intre pe piața globală, iar unii parlamentari americani cer deja interzicerea lor în SUA, potrivit New York Post.

Deși nu au fost încă mediatizați pe scară largă, diverse companii chineze au început să producă roboți umanoizi capabili să transporte cutii, să se miște cu o viteză mare și chiar să reproducă expresiile faciale umane.

O firmă chineză de top, Unitree Robotics, a dezvoltat un robot de 90.000 de dolari capabil să alerge la viteze de până la aproximativ 17 km/h. O versiune mai ieftină de 16.000 de dolari poate contracara loviturile și poate mânui un baston de polițist. Multe alte firme au produse similare în curs de dezvoltare.

Jacob Helberg – membru al influentei Comisii pentru revizuire privind economia și securitatea SUA-China, care a jucat un rol principal în convingerea Congresului să adopte o lege, în această primăvară, pentru a forța vânzarea sau interzicerea TikTok – este una dintre cele mai puternice voci care a avertizat Congresul că riscă un dezastru dacă va permite vânzarea de roboți fabricați de firmele chineze.

Pe măsură ce devin din ce în ce mai avansați, Partidul Comunist Chinez sau actorii răi sponsorizați de stat ar putea folosi roboții – comercializați în prezent cu rolul de asistență la domiciliu și lucrători super-eficienți la liniile de asamblare – pentru a face ravagii prin spionaj, sabotând infrastructura critică sau, în cele mai de coșmar scenarii, chiar rănind fizic americanii, potrivit lui Helberg.

Pot să sugrume pe cineva în somn”, a spus Helberg pentru The Post. „Ei pot ataca un centru de date și pot provoca vătămări fizice și distrugerea proprietății.”

În iunie, Helberg a apărut la un eveniment alături de liderul majorității republicane din Camera Reprezentanților, Steve Scalise, care a spus că amenințarea reprezentată de roboții umanoizi fabricați în China care intră pe piața din SUA este „reală și foarte îngrijorătoare”.

Guvernul chinez a cerut producția în masă de roboți umanoizi până în 2025 și performanțe de top la nivel mondial până în 2027, potrivit unui document publicat în toamna anului trecut. Ei și-au prezentat ambițiile ca pe o cursă împotriva firmelor americane precum Boston Dynamics și Tesla.

De la producția grea până la armată, robotica avansată va juca un rol critic în viitorul economiei noastre și al securității noastre naționale. E necesar să acționăm cu privire la această problemă acum, înainte de a fi prea târziu”, a avertizat și John Moolenaar, președintele Comisiei speciale a Camerei Reprezentanților privind China.

Citiți și:
Dubai desfășoară roboți-polițiști dotați cu Inteligență Artificială și cu tehnologie de recunoaștere facială
Progresul inteligenței artificiale, o adevărată tornadă: au fost creați roboții care nu au nevoie de niciun ajutor din partea oamenilor

 

yogaesoteric
20 septembrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More