Colapsul iminent al Marii Britanii

O serie de evenimente bizare care au avut loc în Marea Britanie în ultimele săptămâni sugerează că sistemul său financiar a ajuns în pragul colapsului, probabil ca urmare a neplății datoriei de către Ucraina. Ultimul aspect pe care ni-l vor spune cei de la putere este adevărul, dar dacă săpăm în locuri întunecate și apoi conectăm punctele, concluzia se impune de la sine. Consecințele pentru Marea Britanie și, probabil, pentru celelalte stăpâniri ale „majestății sale” vor fi extreme. Să aprofundăm…….

Revoltele care nu au fost (tocmai)

Înjunghierea a trei fetițe (în vârstă de 6, 7 și 9 ani), care a avut loc în Southport, Regatul Unit, la 29 iulie, a declanșat, se pare, revolte și ciocniri pe scară largă în Marea Britanie, în special între comunitatea musulmană imigrantă și cei pe care premierul Keir Starmer i-a numit huligani de dreapta. Reacția autorităților a fost pur și simplu orwelliană, incluzând o reprimare radicală și continuă a libertății de exprimare.

Dar se pare că revoltele și ciocnirile nu au fost chiar atât de răspândite sau de violente pe cât au fost prezentate de mass-media. Într-un podcast recent, Alexander Mercouris a subliniat faptul că nu numai că totul părea calm la Londra, dar și că un număr mare de prieteni și cunoștințe din Regatul Unit i-au confirmat asta, chiar și pentru orașele în care au fost raportate revolte. Să fie oare posibil ca guvernul să fi reacționat exagerat la o amenințare supraestimată pentru a justifica intensificarea controlului său autoritar care pune acum stăpânire pe Marea Britanie?

În loc să facă apel la calm, mesajele guvernului au vizat în mod clar intimidarea populației. Ministerul britanic de Interne a avertizat că „Acțiunile au consecințe” și s-a lăudat că au fost efectuate peste 1.000 de arestări până în prezent. Instanțele britanice au condamnat deja multe persoane la pedepse grele cu închisoarea pentru exprimarea unor opinii greșite pe rețelele de comunicare virtuală și s-au asigurat că aceste sentințe au fost intens mediatizate.

Judecătorul Guy Keart
Tribunalul din Leeds

Bărbat încarcerat pentru postări pe social media în timpul revoltelor de extremă dreaptă

Judecătorul Guy Keart de la Crown Court a condamnat un bărbat pentru «publicarea de materiale scrise care sunt amenințătoare, abuzive sau insultătoare……. Această infracțiune este atât de gravă încât este inevitabilă o pedeapsă privativă de libertate de îndată……. Sentința este una de 20 de luni de închisoare».”

Gândirea greșită nu va fi tolerată.

Pentru o societate pretins liberă, declarațiile recente ale factorilor de decizie politică și ale funcționarilor publici din Regatul Unit au început să sune ca și cum ar proveni din intriga filmului SF distopic din 2005 V for Vendetta. Personalitățile din mass-media, chiar și după o viață întreagă de îndoctrinare cu libertatea de exprimare ca valoare occidentală de bază, au părut brusc să nu aibă scrupule în a pleda pentru limitarea libertății de exprimare.

Libertatea de exprimare în Marea Britanie

Informare greșită și dezinformare? Direct la închisoare.
‒ Discursuri pline de ură sau ofensatoare? Direct la închisoare.
‒ Incitarea la violență? Închisoare.
‒ Staționați și vă rugați pe trotuar? Credeți sau nu, închisoare!

Vineri, 16 august, m-am alăturat lui Tom Luongo la podcastul @CryptoRich pentru a discuta situația, care s-a transformat într-o sesiune de schimb de idei: având în vedere că infracțiunile violente și înjunghierile cu cuțitul nu sunt o noutate în Marea Britanie (sunt în creștere de ani de zile) și că resentimentele oamenilor față de imigranți nu sunt nici ele noi, mi-a venit să mă întreb, de ce guvernul devine atât de radical autoritar? Și de ce acum?

Dacă represiunea este orchestrată în mod deliberat, și eu cred că așa este, atunci care este motivul acesteia? Discuția noastră s-a concentrat asupra ideii că Marea Britanie s-ar putea confrunta cu o criză financiară iminentă, care ar putea accelera colapsul său economic și social. Bănuiala mea a fost că aceasta ar putea avea legătură cu faptul că Marea Britanie a fost suprasolicitată în Ucraina, căutând să recâștige statutul de lider, bogăția și prestigiul pe care le-a pierdut constant în ultimele decenii.

Lungul declin al Marii Britanii

Într-adevăr, declinul Marii Britanii durează de multă vreme. În octombrie 2021, am publicat un articol intitulat „The Fall of Global Britain – an Investment Hypothesis” (Căderea Marii Britanii Globale ‒ o ipoteză de investiții), împreună cu un material video având același titlu. Observând că Marea Britanie prezintă multe dintre simptomele puterilor imperiale aflate în declin, am prezis că nu va reveni la a se ocupa pur și simplu de treburile sale interne ca națiune insulară neutră. Iată ce am scris atunci:

În prezent, Regatul Unit s-ar putea afla în primele etape ale aceleiași succesiuni de evenimente [ca toate celelalte puteri imperiale aflate în declin]: o criză severă la nivel intern, dublată de pierderea dramatică a influenței internaționale și de o dependență foarte costisitoare de prestigiul imperial. Marea Britanie va face, probabil, toate greșelile făcute de alte puteri aflate într-o poziție similară de-a lungul istoriei: își va sufoca creșterea economică internă prin impunerea unei austerități dure pe plan intern, crescând în același timp cheltuielile militare și aventurismul extern. Datoria publică a Marii Britanii va continua să depășească creșterea PIB-ului său, iar deficitele bugetare ale guvernului vor fi acoperite de inflația monetară a Băncii Angliei. Această rețetă duce în mod sigur la stagflație și posibil la hiperinflație.”

Până acum, totul bine: trei ani mai târziu, este clar că Regatul Unit a continuat să facă toate greșelile făcute de alte imperii în declin, în special în ceea ce privește aventurismul extern.

O deteriorare bruscă, care a apărut în cursul acestui an, pare să fie legată de înfrângerea militară iminentă a puterilor occidentale în războiul lor prin procură împotriva Rusiei. Marea Britanie a fost principalul susținător și sponsor al acestui conflict și se pare că a intrat „până peste cap”. În plus față de furnizarea a cel puțin 7,5 miliarde de lire sterline în ajutor militar (aproape 10 miliarde de dolari), Marea Britanie a acordat Ucrainei alte 5 miliarde de lire sterline (6,5 miliarde de dolari) în sprijin financiar.

Mai mult, Marea Britanie a garantat, de asemenea, mai multe tranșe de împrumuturi acordate Ucrainei de Banca Mondială și multe instituții financiare britanice au cumpărat obligațiuni ucrainene în valoare de miliarde de euro. Altele au făcut investiții directe importante în această țară. În cronologia care urmează vom urmări modul în care furtuna perfectă a Marii Britanii a luat formă în Ucraina.

Cronologia catastrofei cu încetinitorul a Ucrainei

Este clar că 2024 nu va fi un an bun pentru Ucraina. Sentimentul public din întreaga Europă a sesizat acest aspect, după cum confirmă un sondaj realizat în ianuarie de Consiliul European pentru Relații Externe pe un eșantion de 17.023 de respondenți din 12 țări ale UE. Acesta a arătat că doar 10% dintre cetățenii UE credeau că Ucraina poate învinge Rusia. Câteva săptămâni mai târziu, situația a devenit și mai sumbră după ce forțele rusești au capturat orașul Avdeevka, de importanță strategică.

Dar, pe lângă înfrângerea militară aproape sigură, Ucraina se confruntă și cu un colaps economic și financiar iminent. Performanța economică a Ucrainei era deja jalnică înainte de declanșarea conflictului cu Rusia în februarie 2022. Din acel moment, aceasta s-a prăbușit cu încă 25%. Având în vedere scăderea încasărilor fiscale, se preconizează că deficitul bugetar al Ucrainei pentru 2024 va crește la aproape 44 de miliarde de dolari. Dacă Kievul și-ar plăti datoriile, acestea ar absorbi 15% din PIB, al doilea cel mai mare element de cheltuieli după apărare (care se ridică la 31,3% din PIB).

Menținerea în funcțiune a guvernului și a armatei ucrainene a devenit în întregime dependentă de susținătorii săi occidentali. Însă, până în 2024, acest sprijin a început să dispară, pe măsură ce tot mai mulți factori de decizie au început să se îndoiască de perspectivele Ucrainei. La sfârșitul lunii martie 2024, în timp ce pachetul de ajutor american de 61 de miliarde de dolari era încă blocat în Congresul SUA, Banca Mondială a aprobat un sprijin financiar de 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina. Proiectul de document privind alocarea acestor fonduri sublinia starea „catastrofală” a finanțelor publice ucrainene și recunoștea riscul „extrem de ridicat” al cooperării cu Ucraina.

Un oficial al Băncii Mondiale implicat în această chestiune a menționat că Ucraina se confruntă cu falimentul. În mod semnificativ, acesta a adăugat că, la fel ca în cazul tranzacțiilor anterioare, Banca Mondială nu a furnizat fonduri proprii pentru Kiev, ci „a profitat încă o dată” de garanțiile a doi dintre donatorii Ucrainei, în primul rând Japonia și Regatul Unit. Premierul ucrainean Denis Shmigal a dezvăluit că, din suma de 1,5 miliarde de dolari acordată Ucrainei, 984 milioane de dolari au provenit din Japonia și 516 milioane de dolari din Marea Britanie. Însă Ucraina se află acum în imposibilitatea de a-și plăti datoriile externe tot mai mari.

Duminică, 4 mai 2024: deținătorii de obligațiuni fac presiuni asupra Ucrainei

La 4 mai, Wall Street Journal a raportat că un grup de deținători străini de obligațiuni, printre care se numără mastodonți precum BlackRock, PIMCO și Amundi din Franța, au făcut presiuni asupra guvernului ucrainean pentru a începe să își ramburseze o parte din datorii. În iulie 2022, acest grup a acordat Kievului o perioadă de grație de doi ani pentru a întrerupe rambursarea a aproximativ 20 de miliarde de dolari în obligațiuni emise anterior. Acest acord urma să expire la 1 august 2024.

Conform rapoartelor din mass-media, plățile dobânzilor numai pentru aceste datorii s-ar ridica la 500 de milioane de dolari anual. Nu sunt sigur cum au ajuns la această cifră: emisiunile de obligațiuni în cauză sunt toate enumerate în acest document, iar rata medie a dobânzii la aceste obligațiuni este de aproximativ 7,54%, ceea ce sugerează că cheltuielile anuale cu dobânzile ale Ucrainei au fost de 1487 miliarde de dolari, aproape triplu față de ceea ce au sugerat rapoartele mass-media.

Și aici vorbim încă despre doar 20 de miliarde de dolari din datoria totală a Ucrainei de 161,5 miliarde de dolari! Având în vedere starea catastrofală a finanțelor țării, rambursarea acestor datorii ar prăbuși guvernul și economia Ucrainei.

Duminică, 30 iunie 2024: o lună pentru a evita intrarea în incapacitate de plată

The Economist a publicat un articol intitulat „Ucraina are la dispoziție o lună pentru a evita intrarea în incapacitate de plată”, adică până la sfârșitul lunii iulie 2024. Ceva este necesar să fie făcut.

Vineri, 12 iulie 2024: încep negocierile cu deținătorii de obligațiuni

Au început discuțiile private privind restructurarea datoriilor Ucrainei cu membrii unui comitet ad hoc al creditorilor. Discuțiile se vor încheia la 19 iulie. Guvernul ucrainean a fost consiliat de Rothschild & Co, în calitate de consilieri financiari, și de White & Case LLP, în calitate de consilieri juridici (ciudat cum aceleași nume tind să apară în discuții ori de câte ori un teritoriu este scăldat în sânge). Ucraina a cerut o reducere a datoriei de 60%, în timp ce creditorii au considerat că 22% este „mai rezonabil”.

Joi, 18 iulie 2024: Zelenski ajunge la Londra

Zelenski a sosit pentru o vizită oficială la Londra. Mai întâi, la sosire, acesta s-a întâlnit cu generalul Valery Zaluzhny, fost comandant suprem al forțelor armate ale Ucrainei și recent numit ambasador în Marea Britanie. Mai târziu în cursul zilei, Zelenski a participat la summitul Comunității Politice Europene, care a avut loc la Palatul Blenheim din Oxfordshire, alături de delegați din alte 44 de țări. Vorbind în cadrul evenimentului, Zelenski a subliniat că Marea Britanie a fost „cu un pas înainte în hotărârea sa de a sprijini Ucraina” de la începutul invaziei rusești.

Summitul s-a încheiat, aparent, cu un acord între participanți de a viza „flota fantomă” de petroliere a Rusiei: aproximativ 600 de nave care permit Rusiei să se sustragă sancțiunilor petroliere ale Occidentului. În marja summitului, Zelenski s-a întâlnit și cu regele Charles al III-lea al Regatului Unit și cu prim-ministrul Starmer. Se presupune că s-a întâlnit, de asemenea, cu reprezentanți ai unor susținători financiari și corporativi ai Ucrainei, precum BlackRock, JP Morgan, Bridgewater, Blackstone și ArcelorMittal.

Vineri, 19 iulie 2024: Zelenski se adresează cabinetului lui Starmer

Zelenski a efectuat o vizită oficială la prim-ministrul Starmer și, cu această ocazie, s-a adresat reuniunii cabinetului britanic, care l-a întâmpinat pe Zelenski cu ovații în picioare. Aceasta a fost prima dată când un alt șef de stat a făcut acest gest din 1997, când Bill Clinton s-a adresat cabinetului lui Tony Blair. În deschiderea reuniunii, Keir Starmer a declarat:

Ucraina este și va fi întotdeauna în centrul agendei acestui guvern și, prin urmare, se cuvine ca președintele Zelenski să țină un discurs istoric în fața cabinetului meu.”

Dacă nu puteți, dacă nu ne puteți da bani, OK, OK, acordați-ne doar un împrumut și vă vom da banii înapoi!

Adresându-se lui Zelenski, Starmer a spus:

Aceasta este o întâlnire foarte, foarte importantă pentru noi și sunteți binevenit aici. Este o adevărată plăcere și un privilegiu să vă pot primi în această dimineață pe Downing Street. Aceasta este cu adevărat o pagină de istorie.”

Invitația lui Zelenski de a se adresa cabinetului britanic, a continuat Starmer, a fost un indiciu al „stimei acordate dumneavoastră……. în această țară și în întreaga lume”. Aceeași zi de vineri a fost și ultima zi de discuții privind restructurarea datoriilor Ucrainei, astfel încât putem deduce că aceste datorii către deținătorii privați de obligațiuni s-au numărat printre chestiunile „foarte, foarte importante” discutate de cabinetul Starmer în acea zi.

Luni, 22 iulie 2024: avem un acord!

Aproape imediat după încheierea vizitei lui Zelenski la Londra, guvernul ucrainean a anunțat că s-a ajuns la un acord cu principalii deținători de obligațiuni pentru restructurarea obligațiunilor țării în valoare de aproape 20 de miliarde de dolari, inclusiv o reducere cu 37% a sumelor datorate. Dar acesta a fost doar „un acord de principiu” încheiat cu un „comitet ad-hoc al creditorilor” și nu a fost obligatoriu pentru toți deținătorii de obligațiuni.

În schimb, acesta a impus guvernului Ucrainei „restructurarea cât mai curând posibil”, care urma să fie pusă în aplicare printr-o „solicitare de consimțământ”. Cu alte cuvinte, se aștepta ca Ucraina să-și urmărească creditorii și să-i roage să accepte acordul, oferindu-le chiar o „taxă de consimțământ” de 1,25%. Ei bine, situația erau pe cale să ia o întorsătură bruscă spre rău…….

Miercuri, 24 iulie 2024: Ucraina lovește icebergul Fitch

La numai două zile după ce Ucraina a anunțat acordul cu deținătorii săi de obligațiuni, Fitch a retrogradat ratingul de credit al Ucrainei de la CC la C, reflectând un risc de credit extrem rezervat țărilor care „au intrat în incapacitate de plată sau într-un proces similar”. În mod semnificativ, Fitch a precizat că „publicarea evaluărilor suverane este supusă unor restricții și este necesar să aibă loc în conformitate cu un calendar publicat…….”

O zi proastă: Ucraina și sponsorii ei au lovit icebergul Fitch

Pentru Ucraina, următoarea dată de revizuire programată a fost stabilită pentru 6 decembrie 2024. Cu toate acestea, Fitch a stabilit că a existat o „modificare semnificativă a bonității emitentului” care ar fi făcut „nepotrivit să așteptăm…….”

Astfel, Fitch a devansat revizuirea ratingului de credit pentru Ucraina cu aproape șase luni, fie pentru că poziția financiară a acesteia s-a deteriorat brusc și semnificativ, fie pentru că undeva, cineva care avea puterea de a trage sforile, a decis să răstoarne Ucraina (și Regatul Unit și UE împreună cu aceasta).

Luni, 29 iulie 2024: înjunghieri în Southport

Înjunghierea a trei fetițe a avut loc în Southport, Marea Britanie. Evenimentul ar fi declanșat revolte și ciocniri pe scară largă în Marea Britanie. Sfârșitul lunii iulie a fost și momentul în care The Economist a prezis că Ucraina se va confrunta cu falimentul.

Miercuri, 31 iulie 2024: Zelenski suspendă temporar rambursarea datoriilor

Zelenski a semnat o lege care permite Ucrainei să suspende plata datoriilor externe timp de două luni (sau mai mult).

Joi, 1 august 2024: intră în vigoare înghețarea rambursării datoriilor

Expiră perioada de grație a deținătorilor de obligațiuni; intră în vigoare înghețarea unilaterală a rambursării datoriilor de către Zelenski.

Marți, 6 august 2024: Ucraina lansează atacul de la Kursk

Ucraina a lansat un atac surpriză în regiunea Kursk din Rusia. Planul de a ataca regiunea Kursk fusese făcut cu cel puțin un an înainte, dar nu a fost niciodată pus în aplicare, cel mai probabil pentru că, din punct de vedere strategic, nu avea prea mult sens. În fapt, profesorul John Mearsheimer a numit atacul un fiasco.

Iată câteva extrase din declarația sa:

Cred că a fost o mare greșeală din partea ucrainenilor să invadeze Rusia. ….… Asta le va accelera înfrângerea. ……. Este o zonă uriașă de ucidere. ……. ucrainenii au adunat o forță de atac compusă din unele dintre cele mai formidabile forțe de luptă ale lor. Această forță de atac a trecut la ofensivă. ……. oferi celeilalte părți un număr uriaș de ținte. ……. ucrainenii au pierdut zilnic de două ori mai multe vehicule blindate decât în războiul dinainte de 6 august. ……. Cred că [a fost] un demers remarcabil de prostesc. … Este greu de crezut că, pentru ca ofensiva de la Kursk să funcționeze, ucrainenii au fost nevoiți să își retragă forțele de pe frontul de est, unde se desfășoară acest război și unde au mari probleme. Și să retragă forțele ‒ nu este vorba doar de faptul că nu au trimis întăriri pe frontul de est, ci că au retras forțele de pe frontul de est. ……. este destul de clar că rușilor le merge din ce în ce mai bine pentru că rezistența ucraineană slăbește pe zi ce trece. Pentru că ucrainenii au canalizat și canalizează forțele de pe frontul de Est în regiunea Kursk. În opinia mea, acest demers este remarcabil de prostesc…….”

Subliniind că rușii au fost luați prin surprindere la Kursk, profesorul crede că au fost nepregătiți deoarece „este ceva atât de nebunesc încât rușii nu au crezut că ucrainenii ar fi atât de proști încât să o facă”.

Dacă profesorul Mearsheimer are dreptate, aceasta ridică o întrebare importantă: de ce forțele armate ale Ucrainei au apăsat pe trăgaci acum, când țara se afla deja în pragul înfrângerii militare și al incapacității financiare?

Ceea ce știm este că Ucraina a lansat incursiunea la numai 18 zile după vizita lui Zelenski la Londra. Mikhailo Podolyak, consilierul pe probleme de securitate al lui Zelenski, a recunoscut că invazia Kursk a fost discutată cu britanicii. La 18 august, The Sunday Times din Londra a dezvăluit că Marea Britanie a jucat rolul central în operațiune:

Nevăzute de lume, echipamentele britanice, inclusiv dronele, au jucat un rol central în noua ofensivă a Ucrainei, iar personalul britanic a consiliat îndeaproape armata ucraineană……. la o scară neegalată de nicio altă țară.”

Mai multe dezvăluiri din Operațiunea Kursk: Un plan britanic cu arme britanice

ZeroHedge a comentat că operațiunea a fost „un plan britanic cu arme britanice”. Conducerea Ucrainei a oferit cel puțin trei explicații neconvingătoare pentru incursiune: (1) îmbunătățirea poziției de negociere a Ucrainei față de Rusia; (2) deturnarea forțelor ruse de pe frontul din Donbass; și (3) crearea unei zone tampon în interiorul Rusiei.

Niciuna dintre explicații nu a avut prea mult sens, însă mișcarea a creat o fereastră de oportunitate pentru Occident de a vorbi despre marele succes militar al Ucrainei, care s-ar putea dovedi a fi un punct de cotitură în război. În aceeași zi de marți, 6 august, Consiliul European a aprobat un sprijin financiar de 4,2 miliarde de euro pentru Ucraina. Aceasta ar fi prima plată regulată din pachetul de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pus deoparte de Uniunea Europeană pentru Ucraina.

Decizia Consiliului European de a aproba fondurile s-a bazat pe evaluarea Comisiei UE conform căreia Ucraina a îndeplinit în mod satisfăcător nouă indicatori de reformă legați de prima plată trimestrială regulată. Aceste condiții au inclus gestionarea finanțelor publice de către guvern, gestionarea întreprinderilor de stat, mediul de afaceri și energia și deminarea.

Cu toate acestea, nu a fost clar dacă Comisia Europeană a fost la fel de impresionată de scăderea ratingului de credit al Ucrainei și de suspendarea de către guvern a rambursării datoriei externe, dar ceea ce este important este că, într-un fel sau altul, decizia a fost luată, iar banii au fost transferați Ucrainei fără întârzieri nejustificate.

Marți, 13 august 2024: Ucraina primește fonduri UE

Comisia Europeană a transferat 4,2 miliarde de euro Ucrainei, ca parte a primei tranșe din programul Facilitatea pentru Ucraina. Mă întreb cine a fost plătit primul din aceste fonduri.

Miercuri, 14 august 2024: OMS declară pandemia de Mpox

Pe lângă toate acestea, la 14 august, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat epidemia de Mpox o urgență de sănătate publică de interes internațional. Suntem cu toții implicați (din nou), iar acum ar putea fi justificate noi restricții privind adunările publice și libertatea de exprimare.

Alte două evenimente au coincis cu neplata de facto a datoriei Ucrainei. La 30 iulie 2024, israelienii i-au asasinat în Liban pe Fuad Shukr, comandant de rang înalt al Hezbollah, și pe Milad Bedi, consilier militar iranian, împreună cu cinci civili libanezi (printre care doi copii). În ziua următoare, la 31 iulie, l-au asasinat și pe Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas, la Teheran.

Nu putem fi siguri dacă toate aceste evenimente sunt legate între ele, dar au un element în comun: toate au avut potențialul de a precipita stări de urgență la nivel mondial, fie din cauza escaladării conflictelor militare, fie din cauza unei pandemii. Și toate au avut loc la câteva zile de la intrarea în incapacitate de plată a Ucrainei, care a pus în pericol sistemul financiar occidental. Alte semne de panică în cercurile bancare au venit chiar de la nava-mamă…….

Panică la Banca Angliei?

La 22 iulie, în aceeași zi în care a fost anunțat acordul dintre guvernul Ucrainei și „comitetul ad hoc” al creditorilor săi privați, Banca Angliei a anunțat, de asemenea, un seminar intitulat „Viitorul bilanț al Băncii Angliei ‒ gestionarea tranziției către un nou sistem de furnizare a rezervelor”. Seminarul a avut loc în aceeași zi (un preaviz cam scurt pentru majoritatea oamenilor) și a cuprins un discurs al Victoriei Saporta, director executiv al Direcției Piețe a băncii. În anunț, BOE a explicat că „bilanțul său joacă un rol-cheie în sprijinirea [băncii] în atingerea obiectivelor sale de stabilitate financiară și de politică monetară”.

Discursul lui Saporta, intitulat „Let’s Get Ready to Repo!” (Să ne pregătim pentru repo), a expus cele mai recente idei ale băncii cu privire la viitorul bilanțului său, care ar face tranziția către un sistem de furnizare a rezervelor bazat pe cerere. Saporta a sugerat că banca ar fi necesar să accepte o „gamă mai largă de active” drept garanții pentru a face sistemul „utilizabil pentru cea mai largă gamă de modele de afaceri ale întreprinderilor”. La care ea a adăugat:

Concluzia este că atât noi, banca, cât și voi, piața, este necesar să ne pregătim pentru o utilizare sporită a operațiunilor noastre repo pe termen scurt și lung. Pe scurt, să ne pregătim pentru repo!” (repo – prescurtarea pentru acordul de răscumpărare în domeniul finanțelor)

Iată cum s-a exprimat Simon White, strateg în macroeconomie la Bloomberg: într-un sistem bazat pe cerere, „ceea ce băncile utilizează pentru a regla soldurile în fiecare zi trebuie să poată fi «transferat» în bilanțul băncii centrale în caz de criză. În caz contrar, lichiditatea riscă să se blocheze complet. Astfel, în caz de criză, niciun activ din cadrul acestui sistem nu va putea fi refuzat”. Aceasta ar putea include chiar și obligațiunile Ucrainei.

Ceea ce reiese clar de aici și din limbajul Băncii Angliei este că banca este acum îngrijorată de colapsul sistemului financiar britanic și a decis să evite colapsul în cel mai rău mod posibil: prin relaxarea standardelor sale de creditare și acceptarea de garanții de proastă calitate în schimbul de numerar. Acesta este cel mai clar semn posibil că sistemul a ajuns în pragul colapsului. Nu cu mult timp în urmă, am avut o idee despre cât de fragil este sistemul financiar britanic.

Mini-bugetul lui Kwarteng a fost o prefigurare

Vineri, 23 septembrie 2022, la scurt timp după învestirea noului cabinet condus de prim-ministrul Liz Truss, ministrul de finanțe Kwasi Kwarteng și-a prezentat „mini-bugetul”. Piețele nu au reacționat bine și atât lira sterlină, cât și prețul obligațiunilor de stat britanice (gilts) s-au vândut puternic. Acest fapt a făcut ca mii de fonduri de pensii britanice să se confrunte cu cereri de compensare.

Pe etichetele roșu cu negru de pe vestele lor scrie: „Mândru să fiu în siguranță”!

Pentru a face rost de numerar pentru aceste cereri de compensare, fondurile de pensii au fost nevoite să lichideze urgent o parte din titlurile lor de stat. Cu toate acestea, marți, 27 septembrie 2022, nu existau cumpărători pentru titlurile de stat cu scadență lungă. Pentru a evita prăbușirea prețurilor, Banca Angliei a fost nevoită să intervină. Așa cum banca a informat ulterior Parlamentul într-o scrisoare datată 5 octombrie, la 27 și 28 septembrie, sistemul a fost „la câteva ore” de colaps. Banca a fost cumpărătorul a până la 40 de miliarde de lire sterline în obligațiuni de tip gilts.

Particularitatea sistemului financiar britanic constă în faptul că plătitorii de taxe sunt obligați să ramburseze Băncii Angliei orice pierderi pe care aceasta le suportă din activele din bilanțul său. Dacă prețul titlurilor de stat din bilanțul băncii se prăbușește, contribuabilii britanici unt nevoiți să acopere aceste pierderi și să despăgubească banca. Deci, despre ce fel de bani vorbim? După cum a relatat Financial Times în iulie anul trecut, Banca Angliei a estimat că va solicita Trezoreriei să transfere un total de 150 de miliarde de lire sterline până în anul 2033 pentru a acoperi pierderile preconizate din programul de relaxare cantitativă al băncii centrale.

Rămâneți pe poziții și livrați!

Așadar, cât înseamnă 150 de miliarde de lire sterline? Cu condiția ca situația să nu fi suferit deteriorări din iulie 2023 (a suferit), vorbim de 2.240 de lire sterline pentru fiecare bărbat, femeie și copil din Marea Britanie. Rămâneți pe poziții și livrați: aceasta este răscumpărarea pe care Banca Angliei o cere de la ei! Dar având în vedere că forța de muncă britanică reprezintă doar aproximativ jumătate din populație și că întreprinderile private reprezintă mai puțin de 55% din PIB-ul britanic, această sumă reprezintă aproape 10.000 de lire sterline pentru fiecare angajat care lucrează în sectorul privat.

În concluzie, situația este imposibilă, iar toate remanierile guvernamentale și reparațiile cosmetice nu au modificat nimic substanțial în Regatul Unit; acestea s-au rezumat la un fel de rearanjare a șezlongurilor de pe Titanic în timp ce nava se scufundă deja. Așadar, încotro se îndreaptă toate acestea? Să aruncăm o privire asupra condițiilor economice și sociale din Regatul Unit pentru a analiza posibilele rezultate ale crizei.

O economie muribundă

Pe lângă investițiile directe importante în „proiectul Ucraina”, Marea Britanie a suportat costuri indirecte ridicate ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei. În prezent, segmente mari ale societății britanice se prăbușesc în sărăcia epocii Dickensiene.

Conform cifrelor de anul trecut ale Trussell Trust, numărul persoanelor din Regatul Unit care au avut nevoie de alimente de urgență de la băncile de alimente a crescut de peste două ori în ultimii cinci ani, ajungând la 3 milioane.

Una din cinci gospodării are probleme cu plata facturilor la apă, iar multe altele se luptă să țină pasul cu facturile la energie. Facturile la electricitate din Regatul Unit sunt de peste cinci ori mai mari decât media europeană și vor crește substanțial și în această iarnă, deoarece costurile en-gros ale furnizorilor au crescut cu 20% în ultimele luni! Nu este de mirare că până la 48% dintre britanici au declarat că vor fi nevoiți să reducă căldura sau să o oprească complet pentru a supraviețui financiar iernii.

În luna februarie a acestui an, The Guardian a publicat un articol intitulat „Gordon Brown denunță nivelurile «obscene» ale sărăciei din Regatul Unit”. În primul paragraf al articolului se afirmă că „Marea Britanie se confruntă cu o epidemie de sărăcie ascunsă, gospodăriile cele mai afectate trăind în mizerie și fără hrană, încălzire și produse de bază, cum ar fi haine curate și pastă de dinți…….”

The Guardian a publicat, de asemenea, un articol scris chiar de Brown, intitulat „Mese fără mâncare, dormitoare fără paturi. Reducerea sărăciei în rândul copiilor din Marea Britanie necesită furie ‒ și un plan”.

Am nevoie de hrană
Am nevoie de bani

Brown a deplâns faptul că, în unele cartiere din orașul său natal, Kirkcaldy, 70% dintre copii se află în sărăcie, ceea ce este cel mai rău fapt pe care l-a văzut în viața sa. El a descris Marea Britanie ca fiind „bântuită de sărăcia pe care o credeam consemnată în istorie”. Într-adevăr, după cum scria The Guardian anul trecut:

Totul indică……. că se profilează o prăpastie îngrozitoare……. și că va urma o avalanșă de datorii, neplăți, evacuări și facturi neplătite. ……. Mai simplu spus, un număr înspăimântător de mare de oameni nu au suficienți bani pentru a absorbi șocurile care se apropie. Salariile sunt prea mici, beneficiile prea mici, iar costul vieții prea ridicat pentru ca ei să își poată permite chiar și lucrurile de bază. ……. Directorul general al unui retailer britanic s-a plâns că magazinele sale își pierd clienții în favoarea băncilor alimentare sau pur și simplu «din cauza foamei».”

Parazitul își ucide gazda

Atunci când întreprinderile pierd vânzări din cauza sărăciei, mai degrabă decât din cauza concurenței, știm că parazitul își ucide gazda. Parazitul, desigur, este cartelul bancar și nu-i pasă de situația dificilă a britanicilor obișnuiți. Într-un interviu acordat anul trecut, economistul de top al Băncii Angliei, Huw Pill, credea că cel mai bun sfat pe care îl poate oferi concetățenilor săi britanici este să accepte să se simtă mai rău.

El a spus literalmente:

Cumva, în Regatul Unit, cineva este necesar să accepte că situația este mai proastă și să înceteze să mai caute să își mențină puterea reală de cumpărare prin creșterea prețurilor…….”

Inspirându-se din aceeași viziune, guvernatorul băncii, Andrew Bailey, a îndemnat lucrătorii britanici să nu ceară creșteri salariale pentru a contribui la lupta împotriva inflației.

Nimic din toate acestea nu este accidental; nu este ca și cum Marea Britanie a fost blestemată cu ghinionul de a avea în mod constant guverne incapabile sau nepăsătoare. Mai degrabă, politica de îndobitocire a poporului britanic a fost susținută și deliberată. Potrivit unui raport scris în 2018 de profesorul Phillip Alston, raportor special al ONU privind sărăcia extremă și drepturile omului, un „război economic sistematic, intenționat, concertat și brutal” a fost dus împotriva secțiunilor sărace și vulnerabile ale societății britanice. De atunci, situația nu au făcut decât să se înrăutățească: pentru familiile britanice „2024 se anunța a fi, din punct de vedere financiar, cel mai rău an din istorie”.

Acum, dacă aceste politici au fost deliberate, atunci care este obiectivul lor? Ei bine, Gordon Brown l-a precizat în editorialul său din februarie: i-a cerut cancelarului Jeremy Hunt (care îl înlocuise atunci pe Kwarteng) să „întreprindă o revizuire profundă a creditului universal”. Dar „creditul universal” pe care îl menționa Brown este doar momeala. Adevărata marfă pe care Brown o vindea, în timp ce se prefăcea indignat de sărăcia la care el însuși a contribuit să o creeze, era forțarea unei subjugări neo-feudale a cetățenilor britanici, făcându-i dependenți de statul bonă pentru pomană.

Acesta este motivul pentru care partenerul său în crime, Tony Blair, a insistat atât de mult pentru introducerea unui act de identitate digital în Regatul Unit. Acesta va fi necesar pentru a supraveghea supunerea și respectarea de către cetățenii britanici a oricăror reguli, norme sau restricții pe care le-ar putea cere establishmentul conducător. Acestea ar putea fi vaccinările, limitarea la orașe de 15 minute, cotele de carbon, celulele morții, hrana proteică pentru insecte, dragostea pentru Big Brother, recrutarea militară, războaie veșnice etc. Acum că nava lor s-a scufundat în Ucraina (și în Orientul Mijlociu), au nevoie ca aceste măsuri să fie puse în aplicare, ieri!

Acesta nu este un progres către o mai mare prosperitate și libertate, ci mai degrabă un viitor pe care George Orwell l-a descris ca fiind „un bocanc călcând pe chipul uman, pentru totdeauna”. Nemaipomenita aventură a Marii Britanii în Ucraina a smuls ultimul fragment strălucitor din fațada sa democratică, dezvăluind conducerea feudală și autoritară a acesteia de către o oligarhie nealeasă, lipsită de răspundere și depravată.

Istoria sugerează că astfel de regimuri se osifică și au o anumită tendință de a târî națiunile gazdă într-o epocă întunecată în care acestea pot rămâne înapoiate timp de generații. Rămâne de văzut dacă poporul britanic va găsi puterea și hotărârea de a riposta și de a câștiga un viitor mai bun pentru generațiile viitoare.

Sper sincer că va riposta. Aceeași luptă se anunță pentru noi toți în lumea occidentală.

Pe măsură ce imperiul se destramă ‒ drum bun ‒ se vor crea oportunități pentru câștiguri majore, probabil una dintre acele ocazii rare cărora merită să acordăm atenție. În încheiere, voi prefigura doar ceea ce cred eu că este posibil, prezentând graficul Obligațiunilor Imperiale Germane la începutul secolului al XX-lea.

Circumstanțele britanice actuale sunt în multe privințe similare cu cele cu care s-a confruntat republica Weimar în urmă cu un secol, ceea ce sugerează că ar putea urma o traiectorie similară către un final similar.

Autor: Alex Krainer

Citiți și:
Cele cinci stadii ale negării în cazul colapsului economic
Prognoza SUA pentru 2024: haos total, război civil, colaps economic (I)

 

yogaesoteric
24 septembrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More