NATO se pregătește pentru Al Treilea Război Mondial cu Rusia. Ce rol va juca România

NATO își mobilizează resursele și planurile strategice în anticiparea unui potențial război total, după cum a declarat generalul-locotenent Alexander Sollfrank, șeful comandamentului logistic al NATO.

Această pregătire urgentă subliniază o realitate sumbră: spectrul celui de-al Treilea Război Mondial se profilează.

În acești doi ani și jumătate de război în Ucraina, vedem cum sprijinul acordat Kievului de către SUA și NATO a încălcat una câte una toate așa-numitele „linii roșii” rusești, până când am ajuns la situația înspăimântătoare în care Occidentul este pe punctul de a da undă verde atacurilor cu rachetele sale cu rază lungă de acțiune în interiorul teritoriului rus, o mișcare care poate declanșa consecințe inimaginabile.

Aceasta l-a determinat pe președintele rus Vladimir Putin să avertizeze încă o dată că SUA și NATO practic vor fi „în război” cu Rusia dacă Occidentul va permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune – și, de fapt, după cum vom vedea – să fie cei care le lansează.

Potrivit relatărilor din Daily Mail, generalul Sollfrank a confirmat că NATO dezvoltă strategii de evacuare și salvare în masă, pentru a face față provocărilor anticipate ale unui conflict major cu Rusia.

Într-un efort concertat de a-și consolida apărarea, NATO a lansat recent cele mai ample exerciții militare de după Războiul Rece, la care au participat 90.000 de soldați din peste 30 de țări aliate.

Aceste exerciții, denumite Steadfast Defender 2024, sunt concepute pentru a testa capacitățile colective ale alianței în mai multe domenii – terestru, aerian, maritim și cibernetic. Mobilizarea trupelor americane pe fronturile europene este, de asemenea, în discuție, fiind formulate planuri pentru a asigura o desfășurare rapidă în cazul unei escaladări.

În plus, națiunile europene se străduiesc să își consolideze capacitățile militare. Germania a promis peste 100 de miliarde de euro pentru modernizarea forțelor sale armate, în timp ce Polonia a alocat aproape 5% din PIB-ul său pentru cheltuielile de apărare.

Polonia ia măsuri îndrăznețe pentru a-și pregăti populația civilă în vederea unei eventuale invazii ruse. Autoritățile poloneze elaborează planuri pentru evacuarea în masă a populației civile, ca parte a unei inițiative cuprinzătoare de apărare civilă.

Ministrul de Interne al Poloniei, Tomasz Siemoniak, a anunțat că 1,5 miliarde de euro vor fi alocate pentru construirea de adăposturi, stabilirea unor sisteme de comunicații de urgență și crearea unei infrastructuri guvernamentale sigure.

În planul de mai jos, în cazul unui război cu Rusia, României îi va reveni rolul de a consolida flancul estic, în timp ce statele occidentale ar urma să se ocupe doar de partea logistică.

Daily Mail relatează:

Sollfrank conduce Joint Support and Enabling Command (JSEC) – Comandamentul comun de sprijin și abilitare – al NATO, însărcinat cu coordonarea deplasării rapide a trupelor și tancurilor prin Europa, precum și cu pregătirile logistice, cum ar fi depozitarea munițiilor pe flancul estic al NATO.

Însă, de când Vladimir Putin și-a trimis trupele peste granița cu Ucraina în februarie 2022, relațiile dintre Rusia și Occident au coborât la minime nemaiîntâlnite de la criza rachetelor cubaneze.

Aceasta i-a forțat pe Sollfrank și pe JSEC să se confrunte cu posibilitatea unui război terestru major în Europa, iar unitatea a început să își planifice abordarea evacuărilor medicale în consecință.

În cazul unui conflict cu Rusia, soldații răniți va fi necesar să fie transportați pe o distanță mai mare decât în alte războaie din ultimii ani, a declarat Sollfrank.

Apărarea aeriană și avioanele rusești vor face ca zborurile de evacuare medicală să fie supuse unei amenințări mult mai mari decât cele cu care s-au confruntat până acum din partea insurgenților din Afganistan sau Irak.

Sollfrank a argumentat că va fi necesară desfășurarea unei rețele masive de vehicule de evacuare feroviare și rutiere și a afirmat că forțele NATO va fi necesar să fie sprijinite de trenuri special concepute, care pot transporta mai multe victime în același timp decât avioanele.

NATO urmează să îndemne toate cele 32 de națiuni membre să pună în aplicare strategii cuprinzătoare de apărare civilă, în vederea pregătirii pentru potențiale atacuri la scară largă, în timp ce alianța se pregătește pentru o posibilă amenințare viitoare din partea Rusiei, a raportat Foreign Policy în luna iulie.

Potrivit unor oficiali familiarizați cu discuțiile, liderii NATO vor solicita în mod oficial această inițiativă în timpul summitului de la Washington de anul viitor.

Vom promova la Washington ideea că toți aliații ar fi necesar să se angajeze într-un proces național de planificare care să reunească atât planificarea militară, cât și planificarea civilă pentru articolul 5”, a declarat un oficial NATO.

Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord (NATO) prevede că, în cazul în care un membru NATO este atacat, toți ceilalți membri NATO sunt considerați a fi, de asemenea, atacați. Aceasta înseamnă că toți membrii NATO sunt obligați să acorde asistență membrului atacat și pot folosi forța armată dacă este necesar.

Citiți și:
Încă un pas mai aproape de războiul mondial odată cu acordul SUA ca Ucraina să folosească rachetele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi adânc în teritoriul rus
Războiul din Ucraina e o escrocherie – La fel și extinderea NATO

 

yogaesoteric
1 octombrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More