Este în puterea noastră să retezăm fitilul aprins al conflictelor, atât personale cât și sociale?

Dacă vom vrea ca la iarnă să ne fie cald, ei bine, avem nevoie să croșetăm un pulover, ochi cu ochi, bucată cu bucată. Nu se poate să sărim vreun rând, vreo etapă care presupune o cursivitate lucrativă obligatorie. Nu e de conceput un pulover cu găuri care să mai țină și de cald, în caz de nevoie.

Iarăși, dacă nu vom trage obloanele diverselor și inutilelor canale de informații ce ne tulbură încontinuu conștiința, informându-ne despre nebunia lumii, nu se va coace aluatul, nu vom putea atinge acea temperatură de topire necesară unei fuziuni.

Nici nu ne putem gândi că ar fi posibil să pescuim cu năvodul conflictele și patimile, atât din noi, dar, și mai departe, din societate, nerezovându-le întâi, ieșind la liman, cu cele ale noastre. Nemaiamestecând în cazanul cu patimi vom fi în stare să promovăm doar acele valori – Atribute Dumnezeiești – care reprezintă un real și important interes. Cum să pornim? Prin rugăciune, prin atragerea în ființa noastră a energiilor sublime ale feluritelor Atribute Dumnezeiești.

Să avem convingerea că aici, pe acest pământ, găsim de toate pentru toți, pentru toate nevoile! Cine vrea și e motivat să caute, acela va și găsi cele necesare! Cei ce vor să rămână, în schimb, ca acei viermi de mătase încremeniți în culcușul lor cald, oferit de minciunile societății, ni se arată destul de clar gura cea deschisă a balaurului zilelor noastre care este înfometat și dornic să-i înghită pe acei care nu mai vor multe de la viață.

Scena cinică la care adesea suntem martori este despre acea fugă a șoarecului urmărit de pisică. Pisica vrea să prindă șoarecele, în calitatea sa de autoritate dominantă, iar șoricelul revendică viața și libertatea. Cheia care ar putea stinge și topi definitiv acest antagonism ar fi numai activarea acelui principiu, cu adevărat miraculos, al Dragostei. Autoritatea caută să-și extindă sfera de influență în detrimentul libertății, iar aceasta caută să limiteze cât mai mult puterea autorității, deci, un permanent conflict. Din start, acest principiu nu este aplicabil inimilor betege și trufașe, cele sigure pe ele însele și îndreptățite în toate, ce emană acest damf de stăpân.

Dragostea aplicată înseamnă pace în suflete, în societate și în lume. Pacea în suflet ne-o va da-o justiția, ci numai bunătatea și dragostea, pentru că justiția este foarte greu să se realizeze integral; chiar de s-ar găsi un aparat de realizare perfectă a acesteia, este imperfect omul, care, neputând-o sesiza și aprecia, va fi un veșnic nemulțumit” – părintele Justin Pârvu.

Acestea sunt într-adevăr cuvintele și învățăturile unui mare suflet de român vrednic, care a avut acest măreț privilegiu de a experimenta acest principiu al dragostei, iar rezultatele au depășit cu mult așteptările! Acestea sunt câteva din multele bijuterii lăsate nouă, generațiilor viitoare, drept moștenire, desigur cu dorința expresă de a fi puse, la un moment dat, în practică.

Dragostea este principiul de supraviețuire în mijlocul acestor convulsii sociale, pe care Dumnezeu ne-a trimis-o ca pe o cheie universală la îndemâna tuturor neamurilor din lume. Până la sfârșit, ele se vor convinge, după ce vor fi rătăcit, cercetat și încercat totul, că în afară de dragostea pe care Dumnezeu a sădit-o în sufletele oamenilor, ca pe o sinteză a tuturor însușirilor omenești și trimițând-o prin însuși Fiul Său, Iisus Hristos, care a pus-o deasupra tuturor virtuților, nu există NIMIC altceva care să ne dea pacea și liniștea!

Despre aplicabilitatea acestui principiu al dragostei ne vorbește magistral Sfântul Apostol Pavel în Epistola I către Corinteni, Cap.1-13:

Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se umflă de mândrie.

Nu se poartă cu necuviință, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândește la rău, nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de Adevăr. Acoperă totul, crede totul, nădăjduiește totul, suferă totul.

Dragostea nu va pieri niciodată!

Citiți și:
Taina dezvăluită în premieră a Atributelor Dumnezeiești
Autentica revoluție morală și filosofică

 

yogaesoteric
6 octombrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More