Dreapta a câștigat și în Austria. Partidul Libertății își revendică victoria

Liderul formațiunii considerate de presa de sistem drept „de extremă dreapta” sau chiar „ultranaționalistă”, respectiv Partidul Libertății din Austria (FPOe), care a câștigat categoric alegerile cu circa 29% din sufragii, estimează că rezultatul alegerilor legislative din 29 septembrie, la care partidul său a revendicat o victorie istorică, semnalează o transformare pentru această țară, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.

Astăzi alegătorii au pus piciorul în prag”, a declarat Herbert Kickl, calificând victoria drept „o afirmație clară că situația nu mai poate merge la fel în această țară”.

Întindem mâna în toate direcțiile”, a adăugat Kickl, a cărui formațiune, eurosceptică și pro-rusă, urmărește construirea unei „fortărețe austriece” a politicii anti-migrație.

Victoria extremei drepte în Austria vine după câștiguri similare în țări precum Olanda, Franța și Germania. Acest sprijin în creștere ar putea alimenta riscul diviziunilor în interiorul Uniunii Europene în domenii cheie de politică, cum ar fi sprijinirea Ucrainei împotriva Rusiei.

Herbert Kickl se opune ajutorului acordat Ucrainei și vrea retragerea sancțiunilor împotriva Rusiei, argumentând că acestea afectează Austria mai mult decât afectează Moscova.

Susținătorii spun că politicile FPÖ, „Austria First”, vor reduce imigrația ilegală și vor ridica economia. Criticii se tem însă că ar putea anunța un stat mai autoritar.

Extrema-dreaptă din Austria cere să i se permită să guverneze și denunță „o coaliție a perdanților”

Șeful Partidului Libertății din Austria a cerut celorlalte partide să accepte că el ar fi firesc să conducă viitorul guvern și i-a avertizat să nu formeze „o coaliție a perdanților”, informează Reuters.

Kickl a acuzat celelalte partide parlamentare că se opun voinței poporului prin refuzul de a participa la o coaliție de guvernare. Acestea este necesar să fie întrebate acum „ce părere au despre democrație”, a mai spus el.

Scorul obținut la alegeri este sub cel necesar pentru o majoritate, ceea ce înseamnă că partidul este nevoit să formeze o coaliție care să aibă majoritate în Parlament și să formeze un guvern stabil. Singurul partid care lasă deschisă posibilitatea unei coaliții, Partidul Popular (OVP), de orientare conservatoare, a exclus să se alăture unui guvern din care face parte și Kickl.

Nehammer, în postura de arbitru

Cred că o coaliție a perdanților ar fi un semnal fatal dat alegătorilor”, a declarat Kickl într-o declarație de presă făcută după o întâlnirea pe care a avut-o vineri, 4 octombrie cu președintele Alexander van der Bellen, adăugând că ar fi „o palmă peste față” dată electoratului.

El a reiterat mesajul său din seara alegerilor, prin care a întins o mână celorlalte patru partide din Parlament și că alegătorii au dat un mandat ca FPO să formeze un guvern.

OVP este în poziție de arbitru întrucât, în principiu, ar putea oferi o majoritate FPO ca partener secund la guvernare sau ar putea forma o coaliție tripartită cu social-democrații din SPO și un partid mai mic.

Van der Bellen, un fost lider al Verzilor, va avea întâlniri separate cu liderii partidelor, în ordinea scorului obținut la alegeri. Luni, 7 octombrie s-a întâlnit cu cancelarul Karl Nehammer (OVP) și cu liderul SPO Andreas Babler, urmând ca marți să discute cu liderul partidului liberal Neos și Verzii.

Kickl a dat puține detalii legate de întâlnirea cu van der Bellen, care și-a exprimat rezervele în privința lui Kickl și a sugerat că ar putea să nu-i permită să formeze guvernul. Kickl a spus că atmosfera de la întâlnire a fost „plăcută” și că discuția a fost una deschisă. „Noi, FPO, vrem să conducem viitorul guvern, cu mine în calitate de cancelar”, a mai spus Kickl.

Scenariile de coaliție și perspectivele pentru România

Configurația politică a viitorului guvern de la Viena este un subiect de interes și pentru România, deznodământul putând afecta perspectivele României de a intra în spațiul Schengen cu granițele terestre. Austria a fost un obstacol constant, guvernul conservator al lui Nehammer acceptând cu greu intrarea țării noastre în Schengen cu granițele aeriene și maritime.

FPO și OVP au poziții comune în ce privește imigrația și extinderea spațiului Schengen, iar o guvernare comună a celor două partide ar putea bloca din nou intrarea Bulgariei și României. În schimb, o alianță a OVP cu SPO și Neos ar menține perspectivele de aderare apropiată a celor două state la spațiul Schengen.

Citiți și:
Alegerile parlamentare din Germania în landurile Turingia și Saxonia
Mitul „valului de extremă dreapta” european

 

yogaesoteric
8 octombrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More