Sistemul de supraveghere în masă alimentat de Inteligența Artificială utilizat în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris va deveni permanent
Potrivit mass-mediei franceze, sistemul de supraveghere în masă alimentat de inteligența artificială, instituit pentru a proteja Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 urmează să devină o parte permanentă a infrastructurii de securitate a Franței.
În ziua de 2 octombrie, presa franceză a relatat că, potrivit unor documente ale Ministerului de Interne, există intenția de a extinde sistemul în întreaga țară, o mișcare despre care se spune că beneficiază de sprijinul prim-ministrului Michel Barnier.
Asta în ciuda faptului că, anterior, ministerul a promis că măsurile vor fi eliminate treptat după finalizarea jocurilor.
Vorbind în Parlamentul Francez, Barnier a confirmat că este în favoarea „generalizării metodei testate în timpul Jocurilor olimpice”. Până la sfârșitul anului 2024 este așteptată pledoaria autorităților pentru o astfel de extindere.
Departamentul de Poliție din Paris anunțase că va testa noile așa numite sisteme algoritmice de supraveghere video.
Sistemul de securitate bazat pe inteligență artificială folosit la Paris era în conformitate cu legile UE, neincluzând capacitățile de recunoaștere facială, dar includea și o serie de alte abilități care urmăresc automatizarea supravegherii video.
S-a relatat că printre acestea se numărau: capacitatea de a detecta „incendii, obiecte abandonate, mișcări și densități excesive ale mulțimilor, arme, o persoană căzută, vehicule sau oameni care înaintează în zone sensibile sau interzise”.
Chiar înainte de dezvăluirea din 2 octombrie, vocile critice au avertizat că s-ar putea ca autoritățile să își dorească să facă din sistemul de supraveghere o caracteristică permanentă a societății franceze.
Pe 27 septembrie, ziarul național Le Monde scria, într-un editorial, că utilizarea „experimentală” a sistemului în timpul Jocurilor Olimpice și a altor evenimente importante ale ultimilor doi ani semnalează că statul încearcă să folosească tehnica piciorului în ușă în scopul normalizării ideii de supraveghere în masă în conștiința populației.
„O măsură de securitate controversată, care poate aduce atingere libertăților civile, este testată la un eveniment excepțional, apoi extinsă și permanentizată, fără a fi evaluată sau discutată din nou”, scria publicația.
Le Monde a mai specificat că avantajele sistemului sunt încă în discuție și „capacitatea sa de a analiza comportamentul uman nu pare să se ridice la nivelul promisiunilor companiilor care îl promovează”.
„Orice implementare de noi instrumente de supraveghere presupune transparență și discuții privitoare la rezultatele așteptate”, nota ziarul.
„Ar fi paradoxal ca «interludiul fermecat» al acestor Jocuri să deschidă calea abuzurilor, în chiar țara care se mândrește că a celebrat, cu această ocazie, în fața lumii întregi, libertățile cetățenilor.”
Serviciile de securitate franceze au declarat că au prevenit mai multe atacuri teroriste în timpul Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris.
Citiți și:
Inteligența artificială, capitalism de supraveghere
Harari recunoaște: Nimeni nu va scăpa! Cu supravegherea biometrică și Inteligența Artificială vom fi ca muștele în insectar
yogaesoteric
18 octombrie 2024