Lupta pentru turul II la prezidențiale rămâne foarte strânsă
Au fost date publicității primele două sondaje de opinie de după eliminarea din cursa prezidențială a Dianei Șoșoacă.
Beneficiari ar fi PSD (cel mai probabil, dat fiind că rezultatele au fost furnizate de Sociopol, firmă controlată de Mirel Palada), respectiv USR (cu cifre date publicității de firma Verifield).
O mică precizare: ambele cercetări sociologice lucrează cu marje de eroare de circa 3 la sută. În funcție de dorințele beneficiarilor, cifrele ar putea fi ajustate cu diferențe de până la 6 procente față de scorul real. Ceea ce înseamnă foarte mult.
S-ar părea că cele două firme, Sociopol și Verifield, au avut mari probleme în a-l măsura cu acuratețe pe Mircea Geoană (cotat cu doar 10 la sută de Sociopol, respectiv 17 la sută de Verifield). E foarte posibil ca scorul real să fie undeva la mijloc, adică 13-14 procente – cu trei în plus față de Sociopol și cu trei-patru în minus față de Verifield. Vom vedea pe 24 noiembrie.
În cazul generalului Ciucă, diferențele sunt mult mai mari și nu pot fi justificate în limita marjelor de eroare: 17 (Sociopol), față de un extrem de rușinos 6 (Verifield). Doar dacă USR a ținut cu tot dinadinsul să transfere din pix vreo șase procente de la Ciucă la Lasconi. E greu de crezut că „ostașul în slujba țării” ar rămâne la doar jumătate din cifra partidului, oricâte gafe ar mai comite până la alegeri.
În viziunea sondajului comandat de USR, lupta pentru intrarea în finală se va da între Simion (20), Geoană (17) și Lasconi (17), în ordinea enumerată. Dincolo, în cifrele furnizate de Sociopol pentru PSD, finala s-ar juca între Ciolacu și Simion (19) sau Ciucă (17). Lasconi și Geoană apar mult în urmă, cu șanse mici de a recupera decalajul în următoarele cinci săptămâni de campanie electorală.
Bine curățat de deciziile BEC și CCR, blocul suveranist a rămas cu trei candidați, dintre care doar unul cu șanse reale de a ajunge în turul doi: George Simion. Atât Terheș (cotat cu 2-3 la sută în ambele sondaje), cât și Georgescu (2 la sută Sociopol, respectiv necotat de Verifield) vor juca roluri predestinate – așa cum era de așteptat. Din blocul globalist, surprinde scorul foarte bun al independentului Cristian Diaconescu, cotat cu 7-9 la sută în cele două sondaje.
Rămâne de văzut dacă în cazul alegerilor parlamentare AUR își va consolida locul doi, cu un procent în jur de 19 la sută. Și cât de tare se va duce pe tobogan PNL (în funcție și de scorul lui Ciucă în primul tur). După eliminarea din cursă a Dianei Șoșoacă, pare că partidul SOS România a scăpat de emoția trecerii pragului minim de 5 la sută, în timp ce alte formațiuni sunt încă departe de atingerea obiectivului: REPER 2,4, Forța Dreptei 1,7, PMP 1, Pro România 0,7, PER 0,5 și așa mai departe.
În încheiere, câteva observații cu caracter general. Unele sondaje de la europarlamentare s-au apropiat foarte mult de cifrele finale. Altele au luat-o complet pe arătură, astfel că este pe deplin justificabil sentimentul de neîncredere. La care se adaugă percepția „conspiraționistă” potrivit căreia cifrele finale s-ar modifica grosier de către Deep State, în ciuda miilor de membri de partid și observatori prezenți în secțiile de votare.
Pe simpatizanții unor lideri din zona suveranistă care au senzația că favoritul lor ar „rupe” (adică ar câștiga cu 80 la sută încă din primul tur), i-aș ruga să urmărească să se desprindă din bula mică de pe internet și din cercul de cunoștințe apropiate. Căutați să intrați pe pagina lui Mîndruță, pe pagina lui CTP, pe pagina lui Gâdea, ca să vedeți cât de diverse sunt opiniile. Cât de radical diferite.
Este necesar să înțelegem că foarte mulți români le datorează locul de muncă, salariul, pensia, ajutorul social sau relativa bunăstare unor politicieni care vor continua să rămână la butoane tocmai din această pricină. Fără nicio intervenție în softul calculatoarelor de la BEC.
În cabina de vot, ștampila noastră va fi la fel de „grea” ca cea a lui Iohannis. De aceea ar fi bine s-o folosim. Să găsim, din nou, răul cel mai mic.
Autor: Adrian Onciu
Citiți și:
„Cod roșu de prostie” în campania electorală pentru alegeri prezidențiale
George Simion, legat de consultările privind data alegerilor prezidențiale: „Am văzut un premier slab, un premier care nu e propriul lui stăpân, ci o marionetă în mâinile unor grupuri de interese”
yogaesoteric
24 octombrie 2024