Un nou îndreptar ortografic, ortoepic, morfologic şi de punctuaţie, tipărit după aproape 30 de ani

Un nou îndreptar îndreptar ortografic, ortoepic, morfologic şi de punctuaţie al limbii române a fost tipărit de Institutul de Lingvistică din București al Academiei Române.

Noul îndreptar este coordonat de academicianul Gabriela Pană Dindelegan și este a șasea ediție. Precedenta ediție a fost tipărită în 1995, a transmis instituția într-un comunicat de presă.

Ca și edițiile anterioare, este o lucrare esențialmente normativă, menită să impună norma literară și să ofere soluții corecte în cazurile de variație lingvistică. Lucrarea, public dezbătută, a primit acordul științific din partea Comisiei academice de cultivare a limbii și a Consiliului științific al Institutului de Lingvistică Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, se menționează în comunicatul de presă.

Lucrarea a fost aprobată și de conducerea Academiei Române și va apărea la Editura Univers Enciclopedic.

Îndreptarul are o largă destinație, adresându-se atât utilizatorilor specialiști, cât și celor nespecialiști, mai precis tuturor acelora care folosesc limba română în manifestarea ei orală sau scrisă (de la elevi, studenți, masteranzi, profesori la jurnaliști, editori, scriitori, traducători, juriști etc.). Cartea răspunde întrebărilor normative celor mai dificile, asigurând utilizarea corectă a limbii române literare actuale”, precizează Institutul Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti.

Îndreptarul are două părți. În prima parte, se prezintă criteriile de elaborare a lucrării, precum și principiile ortografiei românești, urmate de sinteze normative pentru fiecare dintre clasele lexico-gramaticale. Partea a doua, destinată vocabularului propriu-zis, cuprinde, în ordine alfabetică, cuvintele și formele cu dificultăți normative. Se includ aici fie cuvinte cu greșeli curente de utilizare (în scriere, în pronunție, în silabație, în despărțirea la capăt de rând, în accentuare, în flexiune etc.), fie cuvinte cu variație de uz, recomandându-se, în fiecare caz, forma literar corectă.

Din echipa de elaborare, coordonată de Gabriela Pană Dindelegan, au făcut parte Cristiana Aranghelovici, Adnana Boioc Apintei, Raluca Brăescu, Ştefan Colceriu, Adina Dragomirescu, Alexandru Nicolae, Irina Nicula Paraschiv, Gabriela Pană Dindelegan. Revizie: Rodica Zafiu, Emanuela Timotin, Cristian Moroianu.

Citiți și:
Prof. Nina Vasile: Cu cât urcă gradul de digitalizare, cu atât scad competențele cognitive ale elevilor. Scrisul de mână se uită, greșelile gramaticale devin normă
Alexandru Racu: Înainte de „a te pregăti pentru viață”, școala ar fi necesar să te învețe să scrii

 

yogaesoteric
26 octombrie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More